ΘΥΜΑΡΙ Ή ΘΥΜΙΟ : Το μέλι των παιδικών μας χρόνων


 

Γράφει η Ηλιάνα Σούλια, μελισσοκόμος


Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει αναλυτικά για το μέλι Ερείκης ή Ρείκι και μάθαμε για τις φοβερές ιδιότητες του , οπότε σήμερα θα ασχοληθούμε και θα πούμε κάποια πράγματα για το δεύτερο σε προτίμηση μου και αγαπημένο , πασίγνωστο Θυμαράκι.

Το ποιό γνωστό είδος μελιού στην χώρα μας που έχει μεγαλώσει γενεές και γενεές από αρχαιοτάτων χρόνων προσφέροντας  πολύτιμη προστασία για τον οργανισμό μας αφού διαθέτει γιγάντιες θεραπευτικές δυνάμεις..!!!

Το θυμάρι λοιπόν είναι ένας αυτοφυής ανθεκτικός θάμνος, γύρω στα 30cm και φυτρώνει σε φτωχά πετρώδη εδάφη που τα βλέπει ο ήλιος ,όσο πιό ξηρό το κλίμα τόσο το καλύτερο . Η Μεσόγειος είναι γεμάτη από θυμάρι. Το συναντάμε όμως και σε περιοχές της Ασίας αλλά και της Β. Αμερικής..!




Χαρακτηριστικό στοιχείο του θυμαριού είναι το άρωμά του, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι περιμένουμε πως και πως να ανθήσει, είτε για να το συλλέξουμε σαν βότανο είτε για να το γευτούμε σαν μέλι απο τις φίλες μας τις μέλισσες που τρελαίνονται για αυτό και τριγυρίζουν τα μωβ ανθάκια του προσφεροντάς μας απλόχερα αυτό το υπερ πολιτιμο φάρμακο...!   Ένα μέλι υψηλότατης διατροφικής αξίας, ιδιαίτερα δυναμωτικό και πλούσιο σε βιταμίνες. Έχει ευχάριστη γεύση αλλά ορισμένες φορές λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του σε φρουκτόζη αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Το χρώμα του είναι συνήθως ανοιχτό ξανθό,κεχριμπαρένιο ή κοκκινωπό αναλόγως την χλωρίδα της κάθε περιοχής που συλλέγεται.



Τι μας προσφέρει :

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων , είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες Β ,πλούσιο σε βιταμίνη Α και C ,σε φολικό οξύ, μαγνήσιο,βόριο, πυρίτιο,μαγγάνιο,σίδηρο,ασβέστιο και κάλιο .

Περέχει θυμόλη,καρβακρόλη,κυμόλη,λιναλολη,βορνεόλη,πικρά στοιχεία,τανίνη,φλαβονοειδή και τριτερπενοειδή. Τέλος έχει αντιπαρασιτικές, αντισηπτικές,αντιμυκητιασικές και αντιρευματικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην αντιμετώπιση συμτωμάτων φλεγμονής και  οξείδωσεις των κυττάρων.

Πιο αναλυτικά :

- Προληπτικό αντιβιοτικό σε επιδημίες απλής γρίπης

- Είναι αποχρεμπτικό, διαλύει το φλέγμα

- Σπασμολυτικό, ανακουφίζει τον απλό βήχα

- Επουλώνει τις ερεθισμένες αμυγδαλές

- Τον απλό πονόλαιμο αλλά έχει καλά αποτελέσματα σε λαρυγγίτιδα και       φαρυγγίτιδα

- Για την δυσπεψία

- Κατά της παραλύσεως της γλώσσας

- Τον πονόδοντο

- Καταπολεμά την ατονία και το άγχος , την ψυχική και σωματική εξάντληση,την κατάθλιψη και την απάθεια

- Για τα φουσκώματα,βοηθάει στην πέψη

- Είναι διουρητικό

- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση,δυναμώνει την καρδιά

- Σκοτώνει τα μικρόβια όταν το χρησιμοποιήσουμε πάνω σε μολυσμένο τραύμα

- Στην κολίτιδα

- Στην διάρροια

- Καταπραύνει από τον κνησμό

- Στα μικρά παιδιά για την καταπολέμηση των σκωλήκων

- Γενικά χρησιμοποιείται σαν τονωτικό και δυναμωτικό του οργανισμού



Η υψηλή λοιπόν θρεπτική αξία και και οι ισχυρές υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του θυμαρίσιου μελιού το καθιστούν ένα βιολειτουργικό τρόφιμο που όταν το χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας , προσφέρει τόνωση και προστασία απο ασθένειες. Κρυσταλλώνει στους 6-18 μήνες ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε θυμάρι, όσο πιο πολύ έχει τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσει.Έχει πολύ χαμηλή υγρασιά σε σχέση με άλλα ανθόμελα ( το θυμάρι ανήκει στην κατήγορία των ανθόμελων) αλλά είναι πιο παχύρρευστο. Στην χώρα μας θεωρείται το εμπορικότερο αλλά και το ακριβότερο..!!!

Γιατί το ακριβότερο;  Για κάποιες περιοχές της χώρας μας το θυμάρι αποτελεί τον μοναδικό τρύγο που συμαίνει ότι σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχουν άλλα φυτά για να γίνει πρόσμιξη και η περιεκτικότητα σε θυμάρι είναι πάρα πολύ υψηλή και το μέλι έχει μια ελαφρώς καυστική γεύση αλλά και πολύ πιο έντονο άρωμα..Αυτό λοιπόν το μέλι ,ναι θα το πληρώσετε ακτιβώτερα γιατί έτσι πρέπει...!!!

Σε κάποιες όμως άλλες περιοχές που δεν ισχύει αυτό, δηλαδή υπάρχουν και άλλα φυτά για να γίνει πρόσμιξη σας ζητάνε να πληρώσετε το θυμαρίσιο μέλι εξίσου το ίδιο ακριβά..!! Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι μελισσοκόμοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εμπορικότητα του χωρίς να διαθέτουν το σωστό προιόν...

Μια κάποια λύση που μπορώ να σας πω εγώ ειναι να αναζητήσετε θυμαρίσιο μέλι απο περιοχές και νησιά που είναι ''ξερότοποι'' μιας και εκει θα έχετε μια πιθανότητα να είναι όσο γίνεται πιο καθαρό.. 

Επιπλέον σταματήστε να παίρνετε μέλι που να ειναι αποτέλεσμα  συνεταιρισμού ή εταιρίας, δηαδή το ένα βάζο μέλι να ειναι απο πολλούς μελισσοκόμους μαζί, γιατί είναι μείγμα από πολλούς μελισσοκόμους μαζί...!!!  Παράδειγμα , το "τάδε" ένα βάζο μελι που βρίσκεται στο κάθε super market ή στο κάθε μεγάλο κατάστημα τροφίμων και το βλέπετε στα ράφια τους μπορεί να αποτελείται και απο 1000 ή 2000 μελισσοκόμους...!!! Τι ; Σας φαίνεται μεγάλο το νούμερο;

Δυστυχώς ετσι είναι και ειδικά απο τις μεγάλες εταιρίες.. Παίρνουν όλα τα μέλια στην περίπτωση μας π.χ.το θυμάρι απο όλους αυτούς σε πολύ εξευτελιστική τιμή  και το αναμιγνύουν στην ίδια δεξαμενή,το συσκευάζουν στο βάζο και έτοιμο το θυμαρίσιο μέλι "ταδε".  Και εγώ σας λέω ότι όλοι οι μελισσοκόμοι κάνουν σωστά την δουλειά τους, που δυστυχώς κατα την γνώμη μου δεν την κάνουν όλοι, η εταιρεία εχει το δικαίωμα που της αφήνει ο ελλειπής νομος να κάνει τα δικα της και να το επεξεργαστεί ακόμα περισσότερο στα όρια του επιτρεπτού και να σας το δώσει για κατανάλωση.

Δεν θα το καταλάβετε ποτέ. Απλά εσείς θα τρώτε ένα μέλι που ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΕΙ ΠΟΤΕ, γιατί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν ,το θερμαίνουν για να φαίνεται όμορφο στο βάζο χάνοντας βέβαια αρκετές απο τις βιταμίνες του και τα συστατικά του και δυστηχώς οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ακόμα και τώρα ότι αυτό είναι το αγνό μέλι.

Ευτυχώς γίνονται κάποιες προσπάθειες και σε λίγα καταστήματα υπάρχουν μεμονωμένα προιόντα απο έναν παραγωγό που διαθέτει μόνος του τα προιόντα του ,αντιμετωπίζοντας βέβαια πολύ μεγάλο πόλεμο από τους εμπόρους της κάθε μεγάλης εταιρίαtΕΣ σε όλους.

Όλοι λίγο πολύ έχετε χωριά και αν δεν έχετε ,έχετε συγγενείς, γνωστούς και φίλους που έχουν. Ψάξτε λοιπόν ανθρώπους που να είναι αυτοί οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι και πάρτε απευθείας απο αυτούς να τους βλέπετε και να σας βλέπουν. Και αν βαριέστε αναζητήστε προιόντα απο βιολογικά μαγαζιά,που υποτίθεται  ο έλεγχος είναι πιο αυστηρός..