Κυκλαδίτικη παραδοσιακή παστελαριά (Μυκόνου)

 Από πέρσι μου έμεινε η γεύση τους και περίμενα πως και πως να γυρίσει η κυρά-Λένη από την Αμερική να μου φτιάξει μια φουρνιά. Κατέφτασε και η αδερφή της από το νησί με ένα σωρό πειρασμούς του ουρανίσκου. Λούζα μυρωδάτη, καυτερή κοπανιστή και τροβολιά. 

Αν δεν το καταλάβατε η κυρά-Λένη είναι από την Μύκονο και πέρσι τέτοιο καιρό που γιόρταζαν οι κόρες της μας τράταρε παστελαριά.

Τώρα θα μου πείτε ένα κάρο άγνωστες λέξεις για μια τόση δα συνταγούλα εεε τι να κάνουμε ουρανίσκος είναι αυτός.

Λοιπόν  η παστελαριά είναι ένα τυπικό γλύκισμα της Σύρου και γενικότερα των Κυκλάδων, με κύρια συστατικά τα σύκα, τα καρύδια και το σουσάμι. 

Στην Μύκονο έχουν κάτι μικρά μελένια σύκα, τα οποία τα πλένουν σε θαλασσινό νερό και τα αφήνουν σκεπασμένα με ένα τούλι να στεγνώσοουν στον ήλιο για 3-4 ημέρες.
Έπειτα τα χαράζουν,τα ανοίγουν και βάζουν σε κάθε πλευρά τους ένα μικρό κομμάτι καρυδιού,


μετά τα βουτάνε στο σουσάμι


τα καπακώνουν με άλλο ένα συκαλάκι


τα βάζουν σε ένα ταψί και τα ψήνουν σε μέτριο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου.


Τα σερβίρουν μόνα τους και μερικές φορές τα πασπαλίζουν με κανέλα ή τα ψιλοκόβουν και τα σερβίρουν με τροβολιά, την παραδοσιακή ξινομυζήθρα της Μυκόνου.Τα σύκα είναι στην εποχή τους, μαζέψτε τα φρέσκα και φτιάξτε αυτά τα μυρωδάτα συκοκαρυδάκια και φυλάξτε τα για τον Χειμώνα. 

...και για να μην σας αφήσω με άγνωστες λέξεις και αρχίσετε το γκουγκλάρισμα να σας πω ότι η λούζα είναι χοιρινό κρέας αρωματισμένο με θρούμπι το οποίο το περνούν σε χοιρινό έντερο και το αφήνουν να στεγνώσει στον ήλιο


Ειρήνη Παληού Βοτανοθεραπεύτρια