Φτιάχνω λάδι και βούτυρο καρύδας



 Γράφει και παρασκευάζει η Ηλιάνα Σούλια



Πόσο εύκολο είναι να τα φτιάξουμε στο σπίτι ;

Είναι τόσο εύκολο που θα αναρωτηθείτε για ποιο λόγο δίνατε τόσα χρήματα ώστε να τα αγοράσετε έτοιμα. Πολύ πιο οικονομικά και σίγουρα πολύ πιο φυσικά αφού θα τα φτιάξετε με τα χεράκια σας.
Για το λάδι και το βούτυρο θα χρειαστούμε 5 καρύδες οι οποίες συνολικά κοστίζουν περίπου 6,00 ευρώ.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν την διαδικασία.

Πολύ βασικό όταν θα αγοράσουμε τις καρύδες μας θα πρέπει να προσέξουμε να είναι ώριμες, όσο πιο ώριμες είναι τόσο πιο πολύ έλαιο θα μας δώσουν. Είναι εύκολο να τις ξεχωρίσετε , θα τις πάρετε και θα τις βάλετε κοντά στο αυτί σας,θα τις κουνήσετε και θα ακούσετε το νερό που έχουν μέσα,όσο πιο πολύ έχουν μέσα τόσο πιο πολύ ώριμες είναι.


Βγάζουμε το νερό τους από μέσα. Η καρύδα επάνω έχει 3 τρύπες, 2 πιο μικρές και μια λίγο πιο μεγάλη,με ένα μυτερό μαχαιράκι τρυπάμε την μεγάλη τρύπα ,είναι πολύ εύκολο ανοίγει σαν βούτυρο και αποθηκεύουμε  το νερό σε μία κανάτα η όπου αλλού μας βολεύει.Το ίδιο κάνουμε και με τις υπόλοιπες.



Ενα βασικό πρόβλημα που θα έχετε μετά, είναι το σπάσιμο. Εγώ βάζω τις καρύδες στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες, τις βγάζω και τις βάζω ξεχωριστά μια- μια σε ένα τσαντάκι. Πως κάνουμε με το ρόδι της πρωτοχρονιάς που το πετάμε κάτω, ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με τις καρύδες αλλά μόνο στο τσιμέντο, με 2 χτυπήματα έχει ανοίξει σαν τριαντάφυλλο.



Επόμενο βήμα είναι να πάρουμε τα κομμάτια και να τα πλύνουμε, αφου τα πλύνουμε θα τα αφήσουμε να στραγγίξουν λίγο για να μπορούμε να τα τρίψουμε.
Όποιος /α θέλει να κάνει την ζωή του/της πιο εύκολη θα κόψει την κάθε καρύδα σε μικρά κομματάκια και θα τα χτυπήσει στο μπλέντερ με νερό εμφιαλωμένο ζεστό ,όχι καυτό( 1 ποτήρι κομματάκια καρύδας με 2 ποτήρια εμφιαλωμένο νερό) εγώ επειδή δεν έχω μπλέντερ θα το κάνω με τον παραδοσιακό τρόπο στον τριφτη.


Αφού έτριψα τις καρύδες ,χώρισα την ψίχα σε δύο μεγάλα μπολ ή σε λεκανίτσες ,ότι έχετε.Γέμισα με εμφιαλωμένο ζεστό νερό όχι καυτό μέχρι να καλυφτεί η ψίχα παραπάνω 2 δάχτυλα και τα άφησα λίγο να μουλιάσουν.
Και αρχίζουμε και τρίβουμε μέχρι να βγάλει η ψίχα όλο το γάλα που χρειαζόμαστε.Όσο πιο πολύ ώρα τρίβετε τόσο πιο πολύ θα βλέπετε να ασπρίζει .
Ήρθε η ώρα τα το σουρώσουμε, εγώ το σούρωσα με το χέρι εσείς αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λεπτό πετσετάκι η τούλι από μπομπονιέρες,ότι έχετε.



Παίρνουμε πάλι την ψίχα που σουρώσαμε και ρίχνουμε πάλι ζεστό εμφιαλωμένο νερό αλλά λιγότερη ποσότητα δεν είναι ανάγκη να το καλύψουμε μέχρι επάνω και ξανατρίβουμε για τελευταία φορά. Το ξαναλέω όσες έχετε μπλέντερ χρησιμοποιείτε αυτό. Σουρώνουμε ξανά και ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα που θα βγει μαζί με το προηγούμενο.

Βρίσκουμε ένα μεγάλο μπολ με καπάκι να κλείνει καλα και ρίχνουμε εκεί το γάλα μας. (Σε αυτό το σημείο μπορούμε να "κλέψουμε'' ένα ποτήρι γάλα για το πρωινό μας). Το βάζουμε κάπου ζεστά, που δεν θα το κουνήσουμε καθόλου και το σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και το αφήνουμε εκεί για δύο 24ωρα. Μετά από δυο 24ωρα όταν θα ανοίξουμε το καπάκι θα παρατηρήσουμε ότι το γάλα μας θα έχει χωριστεί με 3 επίπεδα,στο κάτω μέρος  θα είναι το νερό ,στην μέση το λάδι και επάνω θα είναι η κρέμα.


Με ένα κουτάλι σιγά σιγά απομακρύνουμε την κρέμα και παίρνουμε το λάδι προσπαθώντας να μην πάρουμε μαζί και το νερό που είναι από κάτω του .





Με το κουτάλι παίρνουμε το λάδι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο βάζο που από πάνω του πρώτα έχουμε βάλει ένα σουρωτήρι για να κρατήσει τυχόν κρέμα που μπορεί να πήραμε κατά λάθος.








Αφού βάλουμε το λάδι μας στο βάζο το καλύπτουμε από πάνω με μια μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες. το ίδιο κάνουμε και με την κρέμα αυτή η κρέμα που είπαμε ότι την κάνουμε λίγο στην άκρη για να βγάλουμε το λάδι είναι το βούτυρο μας και το βάζουμε σε ένα μπολ πάλι σκεπασμένο με μεμβράνη και στην κατάψυξη για 2 ώρες.




Όταν  θα τα βγάλουμε και τα δύο από την κατάψυξη θα παρατηρήσουμε ότι έχει χωριστεί το λάδι που εχει παγώσει από το νερό και αντίστοιχα στο άλλο μπολ το βούτυρο που έχει παγώσει από το νερό.
Παίρνουμε μόνο το λάδι το καθαρίζουμε λίγο από την κάτω μεριά το σκουπίζουμε  ταμποναριστά με μια χαρτοπετσέτα και το βάζουμε σε καθαρό βάζο, το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το βούτυρο.


Σαν ποσότητα το λαδι καρύδας το έβαλα σε βάζο των 230 γρ. και το βούτυρο καρύδας σε βάζο των 370.γρ. Και τα δυο βάζα τα διατηρώ στο ψυγείο στην συντήρηση.
Ακόμα το νερό που βγάλαμε στην αρχή μέσα απο τις καρύδες το έβαλα σε μπουκαλάκι στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο φαγητό. 
Την ψίχα που έμεινε την έβαλα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ,να ψηθεί,να γίνει τραγανή και αφού έκλεισα την φωτιά ,έριξα δύο κουταλιές τις σούπας μέλι και μια κουταλιά κανέλα τα ανακάτεψα καλά και αυτό το μείγμα θα το χρησιμοποιήσω ρίχνοντας το πάνω από το γιαουρτάκι μου.

Επίσης την ψίχα μπορείτε ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο σε ένα ταψάκι να την ξεράνετε να φύγει όλοι η υγρασία της και να την χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας , σαν τρίμμα.
Όπως καταλάβατε με 6,00 ευρώ ,πήραμε αρωματικό νερό, γάλα καρύδας,φτιάξαμε λάδι καρύδας,βούτυρο καρύδας και τρίμμα με την ψίχα...!

Καλή επιτυχία.!