Φτιάνω τυρί από γιαούρτι


Γράφει και παρασκευάζει η Ηλιάνα Σούλια

Το γιαούρτι είναι μια τροφή απαραίτητη για όλες τις ηλικίες..
Πολύ σύντομα.:
- Έχει υψηλή διατροφική αξία
- Είναι πηγή προβιοτικών
- Βελτιώνει το γαστρεντερικό σύστημα
- Διατηρεί τα οστά μας γερά αλλά και τους μύες δυνατούς
- Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Δυστυχώς το γιαούρτι δεν αρέσει σε αρκετό κόσμο με την κλασική του μορφή...(αλλά ούτε και σε εμένα προσωπικά)
Σαν τυρί όμως..?!
Μια ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη παρασκευή που συνηθίζεται περισσότερο στις αραβικές χώρες... αλλά εμείς θα το κάνουμε με τον ελληνικό τρόπο.

Θα χρειαστούμε .:
- 1 κιλό γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ (ότι έχετε)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μισό κουταλάκι του γλυκού, βότανα,μπαχαρικά,μέλι

Μέσα σε ένα βαθύ πιάτο απλώνουμε ένα τουλουπάνι ή μια λεπτή πετσέτα .ότι έχουμε και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι.
Μαζεύουμε τις άκρες ,τις δένουμε καλά έτσι ώστε το γιαούρτι να γίνει σαν μια μπάλα.Το κρεμάμε όπου βρούμε ,για 1 ημέρα εκτός ψυγείου ,βάζοντας ένα βαθύ μπόλ ή κουβαδάκι από κάτω του γιατί θα τρέξουν αρκετά υγρά.Τα οποία υγρά ανά διαστήματα μπορούμε να τα αδειάζουμε γιατί βγάζουν έντονη μυρωδιά.
Μόλις περάσει η 1 ημέρα ανοίγουμε το γιαούρτι και το βάζουμε σε ένα μπόλ.
Ρίχνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να το αρωματίσετε με ότι βότανο  ή  μπαχαρικό θέλετε ( ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο, πάπρικα, κανέλα, μέλι  κ.α)
Εγώ επειδή δεν ξέρω αν θα το χρησιμοποιήσω σε αλμυρά ή γλυκά πιάτα το άφησα σκέτο και όταν το χρειαστώ θα το αρωματίσω τότε.
Αφού το ανακατέψατε καλά με το αλάτι το ελαιόλαδο και με ότι άλλο θέλατε,παίρνετε ένα μπολ ,ότι σχήμα έχετε,βάζετε μέσα ένα καινούργιο καθαρό τουλουπάνι ή πετσετάκι ,ρίχνετε το μείγμα και το τυλίγετε, το κάνετε σαν πακέτο.
Αφού το κάνετε αυτό ,τοποθετείται κάτι βαρύ από πάνω ,ώστε με το βάρος να βγάλει ότι υγρό μπορεί να έχει μείνει αλλά και για να του δώσουμε σχήμα.
Όπως είναι με το βάρος το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ημέρες χωρίς να το πειράξουμε καθόλου.
Μετά από 3 ημέρες το ''τυράκι'' μας είναι έτοιμο για χρήση.Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.Με αυτή την διαδικασία καταφέραμε να υπερ στραγγίσουμε το γιαούρτι μας ,να το αρωματίσουμε,να του δώσουμε σχήμα και μια υφή σαν του ανθότυρου.

Καλή επιτυχία....!!!!!

Υ.Γ.  Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ σε μια συνταγή που υπάρχει σε διάφορα βίντεο μαγειρικής στο διαδίκτυο που αφορά για το πώς γίνεται το τυρί  κρέμα ( π.x. στυλ philadelphia ) .Μπορεί να έχετε δει ότι χρησιμοποιούν γιαούρτι το οποίο το ανακατεύουν απλά με αλάτι το αφήνουν στο ψυγείο 2 ημέρες να σταγγίξει και είναι έτοιμο.
Αυτό που σας περιέγραψα είναι ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ και ΟΧΙ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ....
Στο επόμενο άρθρο λοιπόν θα φτιάξουμε την κανονική παρασκευή  και θα δείτε την σωστή διαδικασία. Απλά να έχετε υπ'οψιν σας ότι θα χρειαστούμε ΓΑΛΑ και σίγουρα όχι ΓΙΑΟΥΡΤΙ.