ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ



Χειροποίητα σπιτικά ζυμαρικά από την Ηλιάνα Σούλια

- Πεθύμησα ένα κοκκινιστό με μακαρόνια....!! (μου λέει ο σύζυγος...)
- Ε εντάξει θα φτιάξω αύριο.... Ωωωω δεν έχω μακαρόνια.... ε δεν πειράζει θα φτιάξω εγώ...!!!  ( απαντάω.... )
Αντίδραση......???!!!!!     Σιωπή......!!!!
Το απόλυτο κενό, μέχρι και το παιδιά μου σταμάτησαν να πίνουν το γάλα τους και με κοίταζαν με απορία.....

Αλεύρι προμηθευτήκαμε άπειρο λόγο καραντίνας ,περισσότερο για να το χρησιμοποιήσουμε για παρασκευή ψωμιού,ας δούμε αυτή τη φορά πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για να φτιάξουμε και άλλα πολύτιμα αγαθά...!

Η συνταγή της ζύμης που θα σας δώσω είναι ίδια για όλα τα είδη ζυμαρικών,είναι ο δικός μου τρόπος που τα φτιάχνω και από κει και πέρα θα σας δείξω το πως μπορείτε να τους δώσετε όποια μορφή θέλετε εσείς....! 
(Τουλάχιστον κάποιες από τις βασικές)

Υλικά   ( για 500 γρ. αλεύρι )
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ. αλεύρι κίτρινο σκληρό
250 γρ νερό
1 κύβο (ότι θέλετε ή λαχανικών ή μοσχάρι ή κοτόπουλο)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Διαλύουμε τον κύβο μέσα στο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια, το αλάτι ,το πιπέρι και ανακατεύουμε. Κάνουμε λακουβίτσα στην μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, λίγο νερό και ανακατεύουμε πάλι.Μετά ρίχνουμε ακόμα λίγο νερό και ανακατεύουμε και ξανά πάλι λίγο νερό και ανακατεύουμε. Με λίγα λόγια το νερό το ρίχνουμε λίγο λίγο και όχι όλο μαζί. Βγάζουμε το μείγμα μας από το μπόλ αφού τώρα πια είναι κάπως στέρεο και αρχίζουμε να το πλάθουμε πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνοντας πρώτα κάτω λίγο αλεύρι για να μην μας κολλήσει.
Και αρχίζουμε το ζύμωμα και ξανά και ξανά και ξανά και ξανά, αυτό το κάνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά...( μπορείτε άνετα να βγάλετε όλο το άχτι σας).
Και αφού του δώσατε και κατάλαβε το τυλίγουμε με μια μεμβράνη καλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Αφού πέρασε η 1 ώρα το βγάζουμε από την μεμβράνη και το κόβουμε σε 2 ίσα μερη,το άλλο μισό το ξανατυλίγουμε με την μεμβράνη για να μην σκληρύνει.
Παίρνουμε λοιπόν το κομμάτι μας και το πλάθουμε λίγο ακόμα...
Σειρά τώρα έχει ο πλάστης ,ανοίγουμε την ζύμη μας σε  λεπτό φύλλο,τόσο λεπτό όσο είναι και τα ζυμαρικά του εμπορίου (το πάχος τους δηλ.) και αλευρώνουμε συνέχεια όπου χρειάζεται...
Γενικά το αλεύρι δεν το λυπόμαστε σε όλες τις παρασκευές μας.
Έφτασε η ώρα του παιδιού... Πραγματικά από εδώ και πέρα είναι πολύ ευχάριστη η διαδικασία ,θα μπορείτε να βάλετε και τα παιδιά σας  να σας βοηθήσουν,κάνοντας κάτι δημιουργικό αλλά και επιμορφωτικό....(δεν νομίζω στα σχολεία να τους δείχνουν πως έφτιαχναν τα παλιά χρόνια ζυμαρικά οι νοικοκυρές στα σπίτια τους,άντε το πολύ πολύ  να ακούσουν κάτι από κάποια γιαγιά).

Ταλιατέλες


Πολύ σημαντικό αλευρώνουμε πάρα πολύ καλά το φύλλο μας,ώστε όταν το γυρίσουμε να μην κολλήσει και όταν αρχίσουμε να το κόβουμε γίνει όλο ένα.!
Το γυρίζετε και το κόβετε με τον τρόπο που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Όταν ξεχωρίσουμε τις ταλιατέλες μας δεν ξεχνάμε πάλι να τις αλευρώσουμε.

Φιογκάκια
Αυτή τη φορά κόβουμε το φύλλο μας σε μικρά ορθογώνια.Με τα δύο μας δάχτυλα παίρνουμε τις 2 ορθογώνιες πλευρές του κομματιού μας και τις ενώνουμε μεταξύ τους

Αλευρώνουμε πάλι καλά

Σκιουφιχτά ή Γκόγκες
Πλάθουμε την ζύμη μας σε κομμάτια μακρόστενα και μετά κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Αλευρώνουμε πάλι πολύ καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Κριθαράκι
Πλάθουμε πάλι την ζύμη μας σε κομμάτια μακρόστενα. Παίρνουμε την άκρη του και την κάνουμε όλο και πιο μικρή και όλο και πιο μικρή μέχρι με τα δάχτυλά μας να του δώσουμε το σχήμα του κριθαριού

Και εδώ εννοείτε ότι αλευρώνουμε πολύ καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Όλα τα ζυμαρικά τα αφήνουμε να στεγνώσουν για τουλάχιστον μια ώρα και είναι έτοιμα για κατανάλωση.Τα περνάμε από μια σίτα ή από το σουρωτήρι να φύγει το πολύ αλεύρι. Γεμίζουμε την κατσαρόλα μας με αρκετό νερό,αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και βράζουμε...Απλά προσέχουμε στο βράσιμο γιατί θέλουν λιγότερο χρόνο από του εμπορίου, μην τα κάνουμε νιανιά.
Εάν δεν θέλετε να τα καταναλώσετε άμεσα θα πρέπει να τα βάλετε πάνω σε κάποιο σεντόνι ή σε λεπτή πετσέτα ,σκεπασμένα με κάποιο τούλι ώστε να μην πάει κάτι επάνω,απλωμένα να στεγνώσουν πάρα πολύ καλά 1 εβδομάδα και μετά να τα αποθηκεύσετε ή μέσα σε κάτι βαμβακερό όπως είναι π.χ. οι μαξιλαροθήκες ή σε ειδικά χοντρά σελοφάν σακουλάκια.
Δεν σας έδωσα συνταγή για ζυμαρικά με γάλα και αυγά,ενώ είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία γιατί ο χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσουν σωστά ώστε να μπορείτε να τα καταναλώσετε είναι τουλάχιστον το λιγότερο 1,5 μήνας..!!

Αυτά είναι λοιπόν κάποια από τα χειροποίητα σπιτικά ζυμαρικά μας,σχεδόν όπως τα έκαναν  τότε τα παλιά χρόνια όπου οι νοικοκυρές ότι χρειάζονταν το έφτιαχναν μόνες τους...
Νόστιμα και υγιεινά...
Σίγουρα αυτά που θα φτιάξετε και εσείς θα είναι πολύ καλύτερα από τα σημερινά του εμπορίου...