Κέικ με πετιμέζι ή μούστο



Γράφει και σερβίρει η κ. Μαίρη Κεφαλά
Είμαστε σπίτι μασουλάμε συνεχώς και το χειρότερο.. αδιακρίτως. Δεν σκεφτόμαστε τι ρίχνουμε στο στομάχι μας. Προτείνω ένα κέικ νηστίσιμο, με πολλά υγιεινά συστατικά και πολλές εναλλακτικές. 
Πάντα μου αρέσει στις συνταγές μου να έχω την δυνατότητα να αλλάζω κατά το δοκούν και ..το κέφι, υλικά. (Στο τέλος θα σας δώσω και μια πιο δραστική εναλλακτική για το καλοκαίρι). Σημειώστε λοιπόν εναλλαγές για να …έχετε.


 - Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ½ φλ. χονδοκομμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
 - Μπορείτε αντί για πετιμέζι να βάλετε χαρουπόμελο αν σας αρέσει.
 - Μπορείτε να καταργήσετε το χαρουπάλευρο, αν δεν σας αρέσει και να το αντικαταστήσετε με κοινό αλευρι Γ.Ο.Χ.
 - Λάδι χρησιμοποιήστε όποιο σπορέλαιο θέλετε. Για ζάχαρη σας έγραψα πιο κάτω . 
- Το έχω κάνει και με ελαιόλαδο με μια μικρή διαφορά στην γεύση. 

Γίνεται χωρίς την απαραίτητη χρήση μίξερ λόγω της ύπαρξης πολλών υγρών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δροσερό και ζουμερό κέικ, γιαυτό μην ανησυχήσετε στο τέλος, αν το μαχαίρι δοκιμής έχει μια σχετική υγρασία. 
Καλή Επιτυχία!!! 

Κέικ με πετιμέζι (ή μούστο) 

Τι χρειαζόμαστε: 
• 2 φλ. μούστο
 • 1 φλ. Ζάχαρη, (αν βάλετε μαύρη ζάχαρη βάλτε τα ¾ του φρυτζανιού) 
• 1 κ.γλ. κανέλα 
• 1/2κ.γλ. γαρύφαλο 
• 1 σφηνάκι κονιάκ 
• 1 φλ. σταφίδες μουλιασμένες στο κονιάκ 
• 1 φλ. καλαμποκέλαιο 
• 2 κ.γ κοφτά σόδα) 
• 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
 • 1 βανίλια 
• 2 φλ. Αλεύρι 
• 1 φλ χαρουπάλευρο. 
• 1 πρέζα αλάτι 
• 2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι (ή άλλο εσπεριδοειδές) 

 Εναλλακτικά αν το κάνουμε με πετιμέζι: 
• 1 φλ. Πετιμέζι 
• 2 φλ. Πούλπα φρούτου (μήλο, αχλάδι, Το καλοκαίρι ροδάκινο, πεπόνι) ή λαχανικού (καρότο τριμμένο- κολοκύθα κίτρινη τριμμένη) ή πειραματιστείτε και βάλετε μείγμα και των δύο στην ίδια τελική ποσότητα 

Πώς το κάνουμε: (Ένα μικρό tip πριν ξεκινήστε. Λίγο πριν ρίξετε όλη την ποσότητα των αλεύρων στο μείγμα σας, κρατήστε μια μικρή ποσότητα και βάλετε μέσα τις στραγγισμένες από το κονιάκ σταφίδες, αλευρώστε τις καλά και ρίξτε τα όλα μαζί τελευταία στο μείγμα σας.) 




1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι. 
2. Προσθέτουμε τον μούστο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την βανίλια, αλάτι και το ξύσμα εσπεριδοειδών. 
3. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει πετιμέζι, ρίχνουμε την πούλπα. 4. Έχουμε κοσκινίσει σε άλλο δοχείο το αλεύρι και το χαρουπάλευλο, την σόδα και το μπέικιν πάουντερ . 
5. Ρίχνουμε στο μείγμα με τα υγρά και το μείγμα των στερεών (αλεύρων) και τις σταφίδες ,μέχρι το μείγμα να γίνει όπως του κέικ. 
6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
 7. Αν θέλουμε αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη (προαιρετικό). 

Εδώ η καλοκαιρινή εναλλακτική συνταγή. 

Την λέω καλοκαιρινή γιατί έχει σαν βάση τα εσπεριδοειδή (είναι γνωστό ότι έχω μια λατρεία στα εσπεριδοειδή), που δίνουν μια πολύ δροσερή και απολαυστική νότα. 

Την έφτιαξα μια φορά που έφτιαξα γλυκό κουταλιού περγαμόντο και μου έμεινε σιρόπι που δεν έμπαινε πλέον στα βάζα.
 Χρησιμοποίησα λοιπόν το σιρόπι του γλυκού περγαμόντου που είχε ένα εξαιρετικό άρωμα και έκανα τις κατωτέρω προσθαφαιρέσεις: 
• 1 φλ. σιρόπι από το γλυκό κουταλιού (αντί του πετιμεζιού)
 • ½ φλ ζάχαρη (όπου ζάχαρη)
 • 2 φλ ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού ή ακόμα και πολτοποιημένο (όπου πούλπα) 
• 3 φλ αλεύρι ΓΟΧ (όπου αλεύρι, αφαιρούμε δηλαδή εντελώς το χαρουπάλευρο)
 • ½ κγ κανέλλα (όπου κανέλλα) 
• Καταργούμε το γαρύφαλλο 
• Τα υπόλοιπα υλικά τα ίδια 

Αν το κάνετε καλοκαίρι, φυλάξτε το σε τροφοδοχείο και βάλτε το στο ψυγείο. 

Άντε να πειραματιστούμε λοιπόν...