Φτιάχνουμε πεντανόστιμο σπιτικό παριζάκι.



ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΡΙΖΑΚΙ 

- Κοπελιά πάω στο σούπερ μάρκετ να πάρω παριζάκι που αρέσει στα παιδια....!!!!! 
- Και στα δικά μου αρέσει το παριζάκι αλλά τους το φτιάχνω εγώ.......!!!!!! 
- Όπα τι λές.....?! 
- Ναί, είναι πολύ απλό και μπορείς να το κάνεις με ότι θές......ή κοτόπουλο ή μοσχάρι ή χοιρινό......!!!! 
- Άντε βρέ.....?! 


 Ελάτε λοιπόν να σας δείξω πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό μοσχαρίσιο παριζάκι όπως εσείς θέλετε. Αυτή τη φορά έχω διαλέξει όπως σας είπα μοσχάρι, με τον ίδιο τρόπο γίνεται και με κοτόπουλο και με χοιρινό. Τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσω είναι καθαρά δικής μου επιλογής,εσείς μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ότι θέλετε. 

ΥΛΙΚΑ 
 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 
1 αυγό το ασπράδι του (απαραίτητο για να δέσουν τα υλικά μας) 
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,όχι γεμάτο (μην το αφερέσετε) 
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι,όχι γεμάτο 
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, όχι γεμάτο 
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα 
μισό κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου ή αλλιώς μια σκελίδα (ανάλογα τα γούστα βέβαια) 
μισό κουταλάκι του γλυκού κάρυ 
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (ανάλογα τα γούστα) 
λίγο κανέλα 
λίγο αλάτι και πιπέρι (ανάλογα τα γούστα) 


Εκτέλεση
Παίρνετε μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο από τον κρεοπώλη σας και του λέτε να σας το περάσει μόνο μια φορά από την μηχανή. 
Μετά θα πρέπει να το μαρινάρουμε. Ρίχνουμε στον κιμά όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά μας και το ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά να πάνε τα υλικά παντού,μετά το βάζουμε στο ψυγείο σε σουρωτήρι μέσα σε ένα πιάτο σε περίπτωση που στάξει,σκεπασμένο για να μην μυρίσει όλο το ψυγείο, για 4-5 ώρες ή και όλο το βράδυ. 
Σε ένα πάγκο απλώνουμε μεμβράνες αρκετές,πλάθουμε λίγο τον κιμά μας να του δώσουμε σχήμα μακρόστενο,παίρνουμε την αρχή της μεμβράνης και τυλίγουμε πολύ σφιχτά, αφήνοντας τις άκρες της μεμβράνης για το τέλος. 
Αφού έχουμε τυλίξει πολύ σφιχτά τον κιμά μας παίρνουμε τις άκρες της μεμβράνης και τις γυρίζουμε όπως γυρίζουμε τις άκρες απο τις καραμέλες.Το κάνουμε δηλαδή σαν καραμέλα. 
Το τυλίξαμε λοιπόν πάρα πολύ καλά και το βάζουμε σε λαδόκολλα και τέλος σε αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε πάλι πολύ καλά,αυτό το κάνουμε για να είμαστε σίγουρη ότι δεν θα περάσει νερό μέσα την ώρα που θα το βράζουμε. 


Έχουμε βάλει νερό στην κατσαρόλα να βράζει και ρίχνουμε μέσα το παριζάκι μας να βράσει για 1 και 30 ώρα ,με ένταση στο 7 με 8 το μάτι της κουζίνας.
Αν χρειαστεί νερό η κατσαρόλα κατα την διάρκεια του βρασμού,συμπληρώνουμε. Εγώ όσο περίμενα να περάσει η ώρα,έφτιαξα ένα καφεδάκι μερακλίδικο ελληνικό...... με μισή κανέλα,2 μπαχάρια και αντί για ζάχαρη,μέλι (έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει ζάχαρη στο σπίτι μας),,,, Κανέλα,μπαχάρια βράζουν μαζί με τον καφέ στο μπρίκι και τέλος το μέλι το ρίχνω στην κούπα. Αφού περάσει λοιπόν η 1 και 30 ώρα το βγάζουμε και το αφήνουμε όπως είναι να κρυώσει καλά... Το ανοίγουμε και το δοκιμάζουμε... μην το φάτε όλο.... και ότι απέμεινε (λέμε τώρα) το διατηρούμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα... Επαναλαμβάνω με τον ίδιο τρόπο γίνεται και με κοτόπουλο και με χοιρινό κιμά... Δικά σας τα γούστα.... Όπως και να το κάνετε σίγουρα θα είναι καλύτερο από του εμπορίου... Καλή σας επιτυχία....

Ηλιάνα Σούλια για τα Βοτανολογικά