Φωτογραφικός οδηγός συλλογής βοτάνων (Άνοιξη)

Φωτογραφίες Natura Hellenica

Άνοιξη, η χαρά του ριζοτόμου-συλλέκτη θεραπευτικών βοτάνων. Η φύση στα καλύτερά της και οι βοτανοσυλλέκτες έχουν δουλειές με φούντες. Εν μέσω δύσκολων συγκυριών οι τυχεροί που ζουν μακρυά από τα αστικά κέντρα μπορούν να χαρούν τις βόλτες τους στην εξοχή κορφολογώντας τα θεραπευτικά βότανα που αυτήν την εποχή γοητεύουν τα μάτια τους με την χρωματική τους παλέτα και γητεύουν την όσφρησή μας με τα θελκτικά τους αρώματα. 
Πάμε να δούμε εκτός από τα γνωστά σε όλους μας άγρια χόρτα, τα πιο κοινά θεραπευτικά βότανα που μπορούμε να συλλέξουμε ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ. Δεν ξεχνάμε πως συλλέγουμε όση ποσότητα μας χρειάζεται.

Ευωδιαστό χαμομήλι (marticaria chamomilla), αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό, μυοχαλαρωτικό, σπασμολυτικό, πικρό με χρήση εσωτερική ή εξωτερική.

Μολόχα (malva sylvestris), αποχρεμπτική, στυπτική, αντιφλεγμονώδης, μαλακτική με χρήση εσωτερική ή εξωτερική.

Παπαρούνα (papaver rhoeas), καταπραϋντική, κατευναστική, εφιδρωτική, ελαφρά υπνωτική με χρήση εσωτερική και εξωτερική.

Γάλιο (galium aparine), εξομαλυντικό, αντιφλεγμονώδες, αντινεοπλασματικό, τονωτικό, στυπτικό, καθαριστικό του λεμφικού συστήματος με χρήση εσωτερική και εξωτερική.

Καλέντουλα (calendula officinalis) ένα πολυβότανο. Αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, αντιμυκητικό, εμμηναγωγό, επουλωτικό και πολλά ακόμα. Χρήση εσωτερική και εξωτερική.

Πεντάνευρο (plantago), αποχρεμπτικό, στυπτικό, μαλακτικό, διουρητικό με χρήση εσωτερική και εξωτερική.

Καψέλλα (capsella bursa pastoris), αιμοστυπτικό, μητροτονωτικό, επουλωτικό πληγών, διουρητικό, αντισηπτικό, πηκτικό του αίματος με χρήση εσωτερική και εξωτερική.

Μποράγκο (borago officinalis), εφιδρωτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, γαλακταγωγό, αναζωογονητικό των επινεφριδίων, με χρήση εσωτερική και εξωτερική.

Κιχώριο (cichorium indybus), ορεκτικό, τονωτικό, διουρητικό, ηρεμιστικό και πολλά άλλα. Χρήση εσωτερική και εξωτερική.

,Κίστος (cistus creticus). Άλλο ένα πολυβότανο πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, στυπτικό, αποχρεμπτικό, καθαριστικό όλου του οργανισμού, αντικαταρροϊκό, αντιδυσεντερικό.

Ειρήνη Παληού βοτανοθεραπεύτρια

Το φωτογραφικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία της ομάδας
Natura Hellenica 

Δεν ξεχνάμε πως τα παραπάνω φυτά είναι και μελισσοτροφικά, άρα συλλέγουμε τόσο όσο μας χρειάζεται.