Μέλι πεύκου και τα οφέλη για την υγεία



Γράφει η Louise Amvrosia

Το πευκόμελο είναι μελίτωμα με παχιά υφή, κεχριμπαρένιο σκούρο χρώμα και γεύση ρητινώδης - ξυλώδης, λιγότερο γλυκιά από άλλα μέλια λόγω χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων. Περιέχει φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, θείο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βόριο, σίδηρο, χαλκό. 

Οφέλη για την υγεία 

Το μέλι πεύκου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι αντιοξειδωτικό, ανοσοδιεγερτικό, καθαριστικό, βοηθά στη θεραπεία ορισμένων βακτηριακών, δερματολογικών, εκφυλιστικών, φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων. Όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, είναι ευεργετικό για τραύματα. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της φλεγμονής των ωοθηκών. Βοηθά σε αναπνευστικά προβλήματα ως αποχρεμπτικό και ανακουφιστικό αναπνοής. 
Το καλύτερο μέλι για πνευμονικές παθήσεις, χρόνιο βήχα, άσθμα και βρογχίτιδα. Εάν μάλιστα το μέλι καταναλώνεται με την κηρήθρα, θα έχει αποτελέσματα βρογχοδιασταλτικού. 

Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. 

Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε 18 ποικιλίες μελιού, τόσο τα λουλούδια όσο και τα μέλια των δασών, διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέλι πεύκων είχε τις ισχυρότερες αντιβακτηριακές ιδιότητες μεταξύ των δοκιμασμένων μελιών . Βρέθηκε ότι ασκεί αντιβακτηριακά αποτελέσματα εναντίον Ε. Coli , S. marcescens , Β. Sphaericus , S. epidermidis και Β. Subtilis. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences το 2012. 

 Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια προστασίας της υγείας που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που έχουν συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα συνθηκών που σχετίζονται με την ηλικία, από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο μέχρι εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και το Alzheimer. Βοηθά σε δερματικά προβλήματα, επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων


https://www.facebook.com/Amvrosia-%CE%91%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-418647871850203/ 
 Επικοινωνία: Amvrosia