Τσάι Κομπούχα: Το χάρισμα της φύσης


Γράφει η Μαίρη Κεφαλά

Τσάι Κομπούχα ή τσάι της Μαντζουρίας

Χαρίζοντας καλούδια που χάρισε και μένα ο κήπος μου,μου χάρισαν ως δώρο ευχαριστίας, ένα χάρισμα, ένα μανιτάρι για τσάι όπως μου είπαν. ( Η υπερβολική χρήση της λέξης «χαρίζω»  έχει μια σκοπιμότητα που θα δείτε πιο κάτω.) 

Στην ουσία ήταν ένα κοινό βάζο που μέσα σε μια μικρή ποσότητα υγρού που περιείχε, υπήρχε μια μάζα όπως η «μάνα» του ξυδιού. 
Και η αλήθεια είναι αυτή, ότι ήταν ένας ζυμομύκητας (μανιτάρι), όπως αυτός του ξυδιού. Μου είπαν ότι το τσάι του, είναι ΠΟΛΥ ωφέλιμο-με παρέπεμψαν να περιηγηθώ στο google  για περισσότερα- και μου έδωσαν οδηγίες παρασκευής. 

Διάβασα λοιπόν για το μύκητα Kombucha που βρήκα τα οφέλη του εξαιρετικά, θεωρείται θρεπτικός και θεραπευτικός για μια σειρά από προβλήματα υγείας και μπορούμε να τον  καλλιεργήσουμε  μόνοι μας!Ειδικά κάποια από αυτά ήταν για μένα «tothepoint»


Μέσω της ζύμωσης του μύκητα που τον συγκεκριμένο έμαθα ότι τον αποκαλούν“SCOBY”απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες όπως:
Προβιοτικά στοιχεία ,ένζυμα, οργανικά οξέα

Συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.



Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε μεγαλύτερες ποσότητες τις Β1, Β2, Β6 και Β12, : 

 Τονώνουν τον οργανισμό, δρουν υπέρ  της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος  και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών, άρα ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους
Βιταμίνη C:Γνωστή για την αποτοξινωτική της δράση και τα οφέλη της στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οργανικά οξέα (γαλακτικό οξύ,οξικό οξύ, γλυκουρονικό οξύ, βουτυρικό οξύ) αμινοξέα: 

Ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα, είναι αντισηπτικά, αποτοξινωτικά. αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά χωρίς να βλάπτουν τα ευεργετικά βακτήρια..

Γενικά το τσάι Κομπούχα είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό! Αυτές θα έλεγα είναι κάποιες από τις βασικότερες δράσεις, (απείρως περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο)και επιπλέον θα συμπλήρωνα ότι δρα κατά  της ανορεξίας, της αρθρίτιδας,της αθηροσκλήρωσης, της δυσκοιλιότητας του διαβήτη, αμβλύνει τα συμπτώματα του εκζέματος,  βελτιώνει την όψη του δέρματος και των μαλλιών, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας και έχει έντονη αντιγηραντική δράση . 

Και αυτό όχι μόνο το Τσάι Κομπούχα αλλά και  το Kombuchascoby. Και τα δύο μπορούν να μπουν σε καλλυντικές παρασκευές. 

Το τσάι στην υδατική φάση κρεμών το δε Kombuchascoby ως κατωτέρω:   

Ως μάσκα προσώπου, ολόκληρη ή αλεσμένη, επίσης ως ζωντανός επίδεσμος. Η οξύτητα πιστεύεται ότι βοηθά στην υποστήριξη της επούλωσης.

Η παρασκευή του τσαγιού Κομπούχα είναι σχετικά απλή. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε  ένα Kombuchascoby, ένα μαύρο ή πράσινο τσάι επιλογής μας, άσπρη ζάχαρη και νερό. 
Όταν λέμε τσάι δεν εννοούμε απαραίτητα το Κεϋλάνης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βότανο θα χρησιμοποιούσαμε εδώ στην Ελλάδα για να φτιάξουμε το τσάι μας. Φασκόμηλο, δίκταμο, τσάι βουνού, δεντρολίβανο κλπ. Οι ιδιότητες του χρησιμοποιούμενου βοτάνου θα περάσουν και στο τσάι Κομπούχα.


Αναλυτικότερα θέλουμε: 

1Kombuchascoby,
1 λίτρο νερό βρύσης
1 φλιτζάνι βοτάνου
100 gr Άσπρη ζάχαρη.


Τρόπος παρασκευής:


Με το νερό και το βότανο φτιάχνουμε το τσάι μας με τον γνωστό τρόπο. Όσο είναι ακόμα καυτό ρίχνουμε και την  ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. . Η ζάχαρη δεν αποτελεί γλυκαντικό για το τσάι μας αλλά τροφή για τον μύκητα.   
Τα 100 grανά λίτρο είναι μια μέγιστη ποσότητα, μπορεί να μπει και λιγότερο. Αφήνουμε να κρυώσει. Κρύο πλέον μεταφέρουμε και σουρώνουμε το τσάι μας σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο το προτιμότερο, γυάλινο δοχείο μεγαλύτερο του ενός λίτρου. 

Ρίχνουμε μέσα στο τσάι και το μύκητα μας με το υγρό του. Καλύπτουμε το δοχείο ΟΧΙ με καπάκι, αλλά με πανί ή γάζα και στερεώνουμε με λάστιχο. Πρέπει να αναπνέει.  Το αφήνουμε σε μέρος ξηρό, σκοτεινό, με καλό αερισμό και χωρίς μυρωδιές για να γίνει η ζύμωση. Από την 5η μέρη ξεκινάμε την δοκιμή .Κατ΄ αρχήν  θα πρέπει να δούμε πάνω από τον αρχικό Kombuchascoby, και ένα babyscoby. 

 Το ποτό δεν θα έχει πλέον γλυκιά γεύση, η γεύση και η οσμή του όλου περιεχομένου πρέπει να είναι όξινη και η αίσθηση του  υγρού να είναι αυτή του αναβράζοντος  αναψυκτικού.   Αν δεν είναι, το αφήνουμε 1-2 ημέρες ακόμα. Αν το ξεχάσουμε και το αφήσουμε πολύ περισσότερο θα γίνει ένα κανονικό ξύδι.. 

Μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης,αφαιρέστε τον παλιό και το νέο μύκητα από το μείγμα  και βάλτε τους το κάθε ένα, σε ένα νέο επίσης καθαρό βάζο με μικρή ποσότητα του υγρού τους για επόμενη χρήση. Το «ποτό» που προέκυψε από την ζύμωση θα το φυλάξουμε σε καθαρά γυάλινα μπουκάλια προς χρήση.


Χρήση : 

 Ξεκινήστε πίνοντας μισό ποτήρι νερού τσάι Κομπούχα το πρωί.  Σε μία εβδομάδα, προσθέστε μισό ακόμη ποτήρι νωρίς το βράδυ. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού σας, φτάνετε μέχρι και τα 2 ποτήρια ημερησίως. Αν υπάρχουν παρενέργειες όπως διάρροια, μειώστε την δοσολογία και δώστε στον οργανισμού αυτό μόνο που θέλει και μπορεί να διαχειριστεί, αν και πολλοί συστήνουν έως και τρία ποτήρια ημερησίως. 

Προσοχή : Το τσάι Κομπούχα λόγω γεύσης έχει ή φανατικούς φίλους ή φανατικούς εχθρούς. Προσοχή  λοιπόν στην πρώτη  σας γνωριμία με το ποτό κομπούχα.  ( στο εξωτερικό υπάρχουν μαγαζιά που σερβίρουν το συγκεκριμένο ποτό)

 Επίσης ΟΧΙ σε χρήση από εγκύους, παιδιά κάτω των πέντε ετών και αν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα υγείας.


 Το Τσάι Κομπούχα είναι ένα Χάρισμα  της φύσης
 ( έρχομαι να αναλύσω αυτό που έγραψα στην αρχή).

 Όταν ρώτησα αυτόν που μου το χάρισε «Από πού μπορώ να αγοράσω νέο μανιτάρι Κομπούχα αν χρειαστώ?» Η απάντηση ήταν «Μπορεί στο διαδίκτυο να βρείτε να αγοράσετε, ΑΛΛΑ το Κομπούχα  δεν αγοράζεται, χαρίζεται. Μπορείτε εσείς να  χαρίζετε κάθε νέοbabyscoby που θα παράγετε σε φίλους σας, ή τα δίνετε πάλι σε μας, που επίσης τα διαθέτουμε δωρεάν  σε άτομα που τα ζητούν» . 

Τέλος να σημειώσω ότι η διάρκεια ζωής κάθε  μύκητα Κομπούχα  είναι το πολύ για 8 χρήσεις.