Βήχιο (tussilago farfara), ο διώκτης του βήχα.


Το βήχιο ή χαμολεύκη ή βήχανη ή γλυκομάνα, είναι ένα βότανο με κίτρινα ευωδιαστά άνθη που έρχεται να δηλώσει τον ερχομό της Άνοιξης. Συνήθως το συναντούμε σε υγρά, δροσερά ακαλλιέργητα μέρη. Συλλέγουμε τα κλειστά μπουμπούκια τον Φεβρουάριο και τα φύλλα του μετά το τέλος της ανθοφορίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ-ΧΡΗΣΕΙΣ
Το βήχιο είναι πλούσιο σε πικρές γλυκοσίδες, βλεννίνη, ταραξανθίνη, τανίνη, φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο και ψευδάργυρο. Είναι άριστο αντιβηχικό, αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, μαλακτικό βότανο με ειδική χρήση σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. 
Η υψηλή περιεκτικότητα των φύλλων του σε ψευδάργυρο το καθιστούν ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες σε περιπτώσεις χρόνιων ή οξειών παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, εμφύσημα, κοκίτη κλπ. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στα δερματικά πυώδη έλκη. Συνδυάζεται άριστα με αλθαία, μολόχα, μαρούβιο και φλόμο.  Οι καπνιστές αντικαθιστούν τον καπνό με ξηρά άνθη βήχιου στα στριφτά τσιγάρα. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σαν εκχύλισμα κατά της επιδερμικής χαλάρωσης αλλά και για την σύσφιγξη ανόρθωση του στήθους. Η χρήση του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20 ημέρες.ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το βήχιο δεν χρησιμοποιείται από παιδιά και εγκύους. Απαγορεύεται η χρήση του σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά και ηπατικά προβλήματα επειδή η  ρίζα του, και λιγότερο τα φύλλα και τα άνθη, περιέχει αλκαλοειδή τα οποία είναι ηπατοτοξικά και ανεβάζουν την πίεση. Δεν χρησιμοποιείται από όσους είναι αλλεργικοί στις μαργαρίτες, ντάλιες κλπ.
Αλληλεπιδρά ή εξουδετερώνει τα φάρμακα για την υπέρταση, τον διαβήτη και την πήξη του αίματος (αντιπηκτικά).

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Σαν τσάι 1 φλιτζάνι την ημέρα, σε ατμοθεραπεία 2 φορές την ημέρα  και σαν βάμμα 1-2 ml ημερησίως και όχι για πάνω από 20 μέρες.

Ειρήνη Παληού Βοτανολόγος
Φωτοφραφίες Natura Hellenica Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.botanologika.gr   δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. 
Καθώς το www.botanologika.gr. είναι ενας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη. 
Όλοι οι χρήστες του www.botanologika.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο του  www.botanologika.gr