Γύρος μανιτάρια πλευρώτους !!!ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ




Γράφει και σερβίρει η κ. Στέλλα Λεοντιάδου

Υλικά για 2 πίτες με γύρο μανιταριών 

Υλικά για το γύρο

 2 φλ μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα σε λωριδίτσες σα σπιρτόξυλα (τα μετρώ κομμένα) 
μισό μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες (το υπόλοιπο ωμό στις πίτες) 
μισή πιπεριά κέρατο σε φετούλες, ή μισή στρογγυλή πιπεριά (την υπόλοιπη στις πίτες) 
2 κ.σ. ελαιόλαδο 
Αλάτι 
Πιπέρι 
1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή (ή απλή αν δεν έχω καπνιστή)
 1/4 κ.γ. κόλιαντρο σκόνη 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου
 ή 1 σκελίδα ολόκληρη καθαρισμένη, άκοπη 


Για το τύλιγμα 

2 πίτες ψημένες στην τοστιέρα χωρίς λάδι 
1 μέτρια ντομάτα σε φετούλες 
Την υπόλοιπη πιπεριά σε φετούλες
 Το υπόλοιπο ξερό κρεμμύδι σε φετούλες 
Φετούλες πολύ λεπτές αγγουράκι φρέσκο (οπωσδήποτε! αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και δίνει μια νότα φρεσκάδας και πλούσιας γεύσης) 
 ή Μισό πολύ ώριμο αβοκάντο λιωμένο (προαιρετικά αντί για τζατζίκι ή γιαούρτι στραγγιστό) 
ή λίγη μουστάρδα 

Εκτέλεση 

Λαδώνω ένα τηγάνι τεφάλ με τη 1 κ.σ. λάδι και όταν ζεσταθεί αρκετά ρίχνω τις φέτες πιπεριάς και κρεμμυδιών να τσιγαριστούν λιγάκι και κατόπιν προσθέτω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. 
Τα γυρίζω και όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα προσθέτω το 2 ο κ.σ. λάδι, το αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο, καπνιστή πάπρικα και σκόνη σκόρδου, εκτός αν βάλω 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη μαζί με το γύρο και την αφαιρέσω μετά. Ψήνω μέχρι να ξεροψηθεί λίγο ο γύρος. 

Ζεσταίνω τις πίτες στην τοστιέρα και ετοιμάζομαι να τις γεμίσω. Αν δε βάλω αβοκάντο, βάζω τις φέτες αγγουριού κλπ Αν βάλω αβοκάντο λιωμένο, βάζω και ελάχιστη σκόνη σκόρδου αν θέλω να φαίνεται η γεύση του – αλλιώς το παραλείπω, τις φέτες αγγουριού, από πάνω το γύρο, τις φέτες ντομάτας, αλάτι, φέτες πιπεριάς και κρεμμυδιού και τυλίγω. Το αγγουράκι το απογειώνει! 


Συμβουλή Τα μανιτάρια τα αποθηκεύω ψιλοκομμένα στην κατάψυξη, αν δεν τα χρησιμοποιήσω όλα. Όταν θέλω να τα φτιάξω τα βάζω παγωμένα στο τηγάνι.