Εκουϊζέτο (equisetum arvense) η φυσική αποθήκη πυριτίου.


Το εκουϊζέτο ή πολύκομπο ή αλογοουρά των βάλτων ή ιππουρίδα των αγρών είναι ένα ζωντανό απολίθωμα που ζει πάνω στον πλανήτη μας πολλά εκατομμύρια χρόνια. Το βρίσκουμε σε ζεστά (όχι απαραίτητα) και υγρά μέρη. Συλλέγουμε τους μίσχους και τα φύλλα προς αποξήρανση αρχές καλοκαιριού. Είναι πλούσιο σε πυριτικά άλατα, σιλικικό οξύ, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, κάλιο, μαγγάνιο, νικοτίνη κά.ΔΡΑΣΕΙΣ-ΧΡΗΣΕΙΣ
Το εκουϊζέτο είναι άριστο διουρητικό, στυπτικό, τονωτικό, επουλωτικό των ιστών, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό, με ειδική χρήση στο ουροποιητικό σύστημα (λοιμώξεις ουροποιητικού νεφρών και ουροδόχου κύστεως, νεφρολιθιάσεις, ακράτεια, προστάτη). 
Συνδυάζεται με τσουκνίδα ή αγριάδα ή επιλόβιο για την θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη.
Στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε πυρίτιο οφείλεται η αιμοστατική και επουλωτική του δράση. Βοηθά στην αποκατάσταση των πνευμόνων από βλάβες χρόνιων παθήσεων (ΧΑΠ). Ενδείκνυται για οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, αδύναμα και εύθραυστα οστά αφού το πυρίτιο βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου. Μειώνει την χοληστερόλη και βοηθά στην απώλεια βάρους. Δυναμώνει νύχια και μαλλιά και είναι άριστο αντιγηρατικό σαν προσθήκη στα χειροποίητα καλλυντικά.ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ-ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ
Το βότανο πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και όχι πάνω από 20-30 μέρες υπό την επίβλεψη θεραπευτή. Απαγορεύεται η χρήση του στους πάσχοντες από αλκοολισμό διότι η θειαμινάση που περιέχει καταστρέφει την Β θειαμίνη η οποία είναι σε έλλειψη στον οργανισμό τους. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που είναι αλλεργικά στα καρότα και στην νικοτίνη.
Απαγορεύεται η χρήση του κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Αλληλεπιδρά με αγωγή λιθίου, αντιδιαβητικά, διουρητικά φάρμακα. Εξουδετερώνει την αγωγή για τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Σαν τσάι 2 φλιτζάνια την ημέρα (το βότανο πρέπει να βράσει για 15 λεπτά) και σαν βάμμα 1-3 ml κάθε βράδυ.

Ειρήνη Παληού Βοτανολόγος.
Φωτογραφίες Natura Hellenica

 Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.botanologika.gr   δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. 
Καθώς το www.botanologika.gr. είναι ενας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη. 
Όλοι οι χρήστες του www.botanologika.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο του  www.botanologika.gr