Καψέλλα, το δισάκι του βοσκού (capsella-bursa-pastoris)


Ένα βότανο γνωστό και ως αγριοκαρδαμούδα το οποίο φύεται σε όλο τον κόσμο, πήρε το όνομά του από το σχήμα των φύλλων του, τα οποία θυμίζουν τα δισάκια που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι βοσκοί.
Ανάλογα τις συνθήκες μπορούμε να το βρούμε ανθισμένο ολόκληρο τον χρόνο.
Για φαρμακευτική χρήση συλλέγουμε τα αέρια μέρη του φυτού πριν την ανθοφορία του.
Η καψέλλα είναι πλούσια σε τυραμίνη, χολίνη, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, διοσμίνη, κάλιο, τανίνες, ρητίνη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

ΧΡΗΣΕΙΣ-ΔΡΑΣΕΙΣ.  Δρα ως διεγερτικό της μήτρας, διουρητικό, στυπτικό, πηκτικό του αίματος.
Χρησιμοποιούμε την καψέλλα σε ήπια καρδιακά προβλήματα όπως η χαμηλή πίεση, σαν διουρητικό σε περίπτωση κατακράτησης υγρών, σε λοιμώξεις του ουροποιητικού. Λαμπρύνει την όραση σε όσους πάσχουν από γλαύκωμα.
Έχει ειδική χρήση σε προβλήματα της μήτρας (μητρορραγία, δυσμηνόρροια, εμμηνόρροια)ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. Η καψέλλα αντενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από παθήσεις καρδιάς, διαταραχές θυρεοειδούς, παθήσεις νεφρών. Απαγορεύεται η χρήση της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως επίσης και πριν μιας χειρουργικής επέμβασης.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η καψέλλα αλληλεπιδρά με αγχολυτικά και υπνωτικά φάρμακα, όπως επίσης φάρμακα θυρεοειδισμού, υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ. Σαν τσάι 3 φορές την ημέρα και σαν βάμμα 1-2 ml 3 φορές την ημέρα.

Ειρήνη Παληού Βοτανολόγος