Πως φτιάχνουμε μια καλλυντική κρέμα. Βασικές οδηγίεςΚαλές είναι οι συνταγές που δίνουμε για τις δικές μας χειροποίητες κρέμες αλλά καλό θα είναι να ξέρουμε και ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Η παρασκευή μιας καλλυντικής ή θεραπευτικής κρέμας δεν αποτελεί φυσικά μυστικό του κράτους και είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση (αυτό ισχύει αν προμηθευτείτε έτοιμα υλικά). 

Η παρασκευή μιας κρέμας αποτελείται από 3 βασικές φάσεις
α) την λιπαρή φάση, η οποία περιλαμβάνει έλαια, βούτυρα και λίπη
β) την υδαρή φάση, η οποία περιλαμβάνει νερό, εκχυλίσματα, αφεψήματα, εγχύματα, ανθόνερα χυμούς ή τζελ.
γ) την γαλακτωματοποίηση, η οποία περιλαμβάνει μελισσοκέρι, στεατικό οξύ, διάφορες γόμες, λανολίνη, λεκιθίνη ή άλλους συνθετικούς κύρους.
δ) τα πρόσθετα υλικά που είναι αιθέρια έλαια, άρωμα, βιταμίνες, χρώμα, συντηρητικό, ενεργά συστατικά κλπ

Εξοπλισμός
Ζυγαριά
Θερμόμετρα εργαστηρίου
Πυρίμαχα δοχεία
Δοσομετρητές
Σκεύος για bain marie
Μιξεράκι
Σπάτουλες
Σύρμα μαρέγκας 
Αποστειρωμένα βάζα αποθήκευσης

Εκτέλεση
- Αποστείρωση. Αποστειρώνουμε όλα τα σκεύη και τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή της κρέμας.
- Ζύγισμα. Ζυγίζουμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούμε χρησιμοποιώντας ζυγαριά ακριβείας, δοσομετρικές κούπες κλπ. Βάζουμε σε χωριστά δοχεία τα υλικά της λιπαρής και της υδατικής φάσης.
- Θέρμανση. Τοποθετούμε τα δοχεία των δύο φάσεων σε σκεύος με νερό (bain marie) και θερμαίνουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 70 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε τα θερμόμετρα εργαστηρίου. Προσέχουμε τα μείγματα να παραμείνουν σε αυτή την θερμοκρασία για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Ανάμιξη. Μόλις τα μείγματά μας φτάσουν και παραμείνουν στην επιθυμητή θερμοκρασία των 70 βαθμών βγάζουμε τα θερμόμετρα και αποσύρουμε από την φωτιά. Χρησιμοποιώντας το μίξεράκι ρίχνουμε ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΥΔΑΤΙΚΉ ΦΆΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΠΑΡΗ. Συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι το μείγμα να πάρει μορφή κρέμας.
- Προσθήκη λοιπών συστατικών. Αφήνουμε την κρέμα μας να κατεβάσει θερμοκρασία και όταν φτάσει στους 34 βαθμούς ρίχνουμε τα συστατικά που έχουμε επιλέξει. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα και βάζουμε την κρέμα μας στο αποστειρωμένο βάζο αφήνοντάς την να κρυώσει εντελώς. Κλείνουμε το καπάκι και δεν ξεχνάμε να βάλουμε ετικέτα με την ημερομηνία παρασκευής αλλά και των υλικών που χρησιμοποιήσαμε.

Η κρέμα που μόλις παρασκευάσαμε είναι 100% φυσική χωρίς χημικά συντηρητικά και πρόσθετα. Ο χρόνος ζωής της σε κανονική θερμοκρασία είναι 3-4 μήνες, ενώ το καλοκαίρι θα χρειαστεί ψυγείο. 

Ειρήνη Παληού 
Βοτανολόγος