• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Φτιάχνω μείγμα 18 βοτάνων και αρωματικών


    Γράφει και παρασκευάζει η Στέλλα Λεοντιάδου

    Το βάζω σε όλα τα φαγητά και το γράφω στις συνταγές που δημοσιεύω, έτσι σας το δίνω πριν τις συνταγές για να είστε προετοιμασμένοι! Δίνουν απίστευτη νοστιμιά στα φαγητά, είναι η γευστική νότα που κάνει τη διαφορά! 


    Ανάλογα με την εποχή, κάποια από τα μυρωδικά ίσως δεν τα βρούμε φρέσκα και βάζουμε ή αποξηραμένα και αλεσμένα σε σκόνη (έτσι είναι μετρημένα)ή από αυτά που έχουμε προνοήσει να φυλάξουμε στην κατάψυξη όταν ήταν στην εποχή τους (καυκαλήθρες, κόλιαντρο, μυρώνια είναι χειμώνα μέχρι τέλος Απρίλη και λουίζα, δυόσμος, βασιλικός, μελισσόχορτο το καλοκαίρι μέχρι τέλος φθινοπώρου αρχές χειμώνα). 


     1. 9 πολύ μεγάλα κρεμμύδια 
    2. 2 μεγάλα κεφάλια σκόρδα 
    3. 1/2 ματσάκι μαϊντανό (το κανονικό ματσάκι, όχι τα τεράστια της λαϊκής ή βάζουμε ανάλογα) 
    4. 1/4 από το ματσάκι βασιλικό (τα φύλλα) 
    5. 1/4 από το ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα) 
    6. 1/2 από το ματσάκι φρέσκια ρίγανη (τα φύλλα) 7. τα φυλλαράκια από 2 μεγάλα κλαδάκια δενδρολίβανου 
    8. 1/4 από το ματσάκι φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα) 
    9. 15 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου ή 1 κ.γ. φασκόμηλο σκόνη από αποξηραμένα φύλλα 
    10. 1/4 από το ματσάκι σχοινόπρασο φρέσκο ή 2 κ.γ. ξερό 
    11. 1/4 από το ματσάκι καυκαλήθρα φρέσκια (ή από κατάψυξη) 
    12. 1/4 από το ματσάκι μυρώνι φρέσκο (ή από κατάψυξη) 
    13. 4-5 κλωναράκια κόλιανδρο φρέσκο (είναι πολύ έντονο, όχι παραπάνω) 
    14. Τα φύλλα από 5-6 κλωναράκια φρέσκια λουίζα (ή 1κ.γ. ξερό σκόνη) 
    15. Τα φύλλα από 5-6 κλωναράκια φρέσκο μελισσόχορτο (ή 1 κ.γ. ξερό σκόνη) 
    16. 1 κ.γ. δάφνη σκόνη από ξερά φύλλα 
    17. 1-2 μίσχους φρέσκο εστραγκόν (τα φυλλαράκια ή 1 κ.γ. ξερό σκόνη) 
    18. Μισό δάχτυλο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή 2 κ.γ. ξερό σκόνη 
    19. Μισό φλ. ελαιόλαδο – αν το βάζουμε και σε νηστίσιμα-αλάδωτα το παραλείπουμε 
    20. 2 κ.σ. γεμάτες αλάτι χοντρό 

    Τα σκόρδα τα καθαρίζουμε εύκολα αν χωρίσουμε τις σκελίδες και τις χτυπήσουμε 1-2φορές με το μπάτη ή με τον πάτο χοντρού μπουκαλιού. 

    Για να μην κλαίμε με τα κρεμμύδια τα καθαρίζουμε κάτω από τον απορροφητήρα, φορώντας τα προστατευτικά γυαλιά εργασίας. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μούλτι (χωρίζουμε τα υλικά σε δόσεις), τα βότανα ψιλοκομμένα για ευκολία. 

    Αδειάζουμε τα μείγματα σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε καλά και με το ραβδομπλέντερ. 

    Τα βάζουμε σε βαζάκια, όχι ξέχειλα, μέχρι το λαιμό, όχι στο σπείρωμα, για να μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και τα διατηρούμε στον καταψύκτη, σε μένα δεν προλαβαίνουν να κλείσουν χρόνο. 

    Η καλύτερη εποχή για να φτιαχτούν είναι τώρα στο τέλος της χρονιάς, που έχουν ξεκινήσει τα χειμωνιάτικα και υπάρχουν ακόμη τα καλοκαιρινά βότανα-μυρωδικά. Το 1ο βάζο στο ψυγείο αντέχει μέχρι 1,5 το πολύ 2 μήνες, αν μείνει παραπάνω βαραίνει η μυρωδιά γι’ αυτό καλύτερα να μείνει στην κατάψυξη όλη η υπόλοιπη παραγωγή.

     Ξεπαγώνουμε στο ψυγείο νέο βάζο όταν μένουν 2 δόσεις στο προηγούμενο βαζάκι, ή όταν ανοίγουμε νέο βάζο που έχει ήδη ξεπαγώσει. 

    Βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού γεμάτη ανά 2 μερίδες. 
    Αν θέλουμε βάζουμε στο φαγητό και 1/2-1 κ.γ. πετιμέζι για κάθε κ.γ. από το ανωτέρω μείγμα, σε κοκκινιστά φαγητά ή λαδερά χωρίς λεμόνι/ αυγολέμονο 
    π.χ. πατάτες φούρνου με μυρωδικά /βότανα, γεμιστά με ρύζι, κόκκινη σάλτσα → μακαρόνια, ρύζι, κεφτέδες. 

    Η ανωτέρω συνταγή βγάζει περίπου 12-14 βαζάκια των 212ml. 

    Τα μυρωδικά που θα περισσέψουν από τα ματσάκια τα ψιλοκόβουμε (χώρια κοτσάνια, χώρια φύλλα) και τα φυλάμε στην κατάψυξη για έξτρα προσθήκη σε γεμιστά, ντολμαδάκια, σπανακόρυζο, χορτόπιτες κλπ
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Φτιάχνω μείγμα 18 βοτάνων και αρωματικών Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top