Βασιλόπιτα πολίτικη του Ανδρέα Πεταλά



Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου εις μνήμη Ανδρέα Πεταλά


Σήμερα σας προτείνω να δοκιμάσετε μια συνταγή που δεν είναι δική μου, όμως τη ζήτησαν πάρα πολλές φίλες και φίλοι που τη δοκίμασαν ή άκουσαν γι’ αυτήν, είναι η βασιλόπιτα του αξέχαστου Ανδρέα μας (Πεταλά) που την έφτιαχνε κάθε χρόνο στις συγκεντρώσεις της ομάδας Φτιάχνω Σπίτι Φυσικά Προϊόντα. 

Η  υπέροχη συνταγή είναι του παππού του από τη Σμύρνη, όπως μας την είχε γράψει την ομάδα. 

Πεντανόστιμη η βασιλόπιτα και αξέχαστη η μοσχοβολιά της. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! 


 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 


(Συνταγή του Παππού του Ανδρέα Πεταλά από Σμύρνη) 

ΥΛΙΚΑ 
 1200 γρ. Αλεύρι
 1 και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος
 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη 
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα (αν βάλετε εβαπορέ την μισή ποσότητα σε νερό).
8 αυγά
2 κύβους μαγιά μπύρας φρέσκια 
1 κουτάλι σούπας μαχλέπι
 1-2 κουταλάκια τσαγιού γλυκάνισο. 
Μαύρο και άσπρο σουσάμι. 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αυθεντική, οι παραλλαγές δικές σας... 

βράζουμε 1 φλ.τσαγιού νερό με 3-4 κουταλιές ρύζι. Σουρώνουμε το ρύζι και αφήνουμε να κρυώσει το ρυζόνερο (χλιαρό). 
Στο χλιαρό ρυζόνερο διαλύουμε καλά τη μαγιά. 
Σε ένα τάπερ βάζουμε λίγο αλεύρι και το νερό με την μαγιά να γίνει πηκτός χυλός. 

Αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει (ο παππούς το έβαζε κάτω από κουβέρτα...). 

Μέχρι να φουσκώσει η μαγιά με το αλεύρι ανακατεύουμε καλά σε λεκάνη όλα τα άλλα υλικά. (έχουμε δε βράσει το γλυκάνισο με λίγο νερό. και έχουμε λιώσει το βούτυρο γάλακτος σε πολύ σιγανή φωτιά ή μπεν μαρί και προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. 

Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε πλέον όλα τα υλικά ή στο χέρι ή με μίξερ προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Το μαχλέπι θα μπορούσαμε να το έχουμε διαλύσει σε νερό αλλά ο παππούς το έβαζε σκόνη στην ζύμη. 

Φτιάχνουμε μια αφράτη ζύμη και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και πάλι κάτω από την κουβέρτα (καλά εσείς κάντε όπως θέλετε).

 Όταν φουσκώσει καλά την πιάνουμε λίγο πάλι με τα χέρια και την ξαναζυμώνουμε ελαφρά. 

Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και πασπαλίζουμε το άσπρο / μαύρο σουσάμι. αφού βουτυρώσουμε ελαφρά την πάνω επιφάνεια. (μην ξεχάσετε το φλουρί). Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς (διπλασιάζει κανονικά τον όγκο της), μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάζουμε με πιρούνι αν είναι έτοιμη. 

Βγάζουμε αφήνουμε να κρυώσει και με μαχαίρι ελευθερώνουμε γύρω - γύρω και τέλος αναποδογυρίζουμε το ταψί να βγει προσεκτικά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα να κρυώσει τελείως! Αν το επιχειρήσετε καλή επιτυχία, Από γεύση είναι απίστευτη και από μυρωδιά.