• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Τα ευεργετικά άνθη της Παπαρούνας

  Κείμενο-φωτογραφίες: Χρυσούλα Ανέστη   Τα κατακόκκινα λεπτεπίλεπτα άνθη της κοινής παπαρούνας, έχουν και αυτά την θέση τους στην μακραίωνη  ιστορία της παραδοσιακής βοτανοθεραπευτικής .

   Σε αντίθεση με την παπαρούνα του οπίου (P. somniferum), η κοινή παπαρούνα είναι μη εθιστική. Ωστόσο, το φυτό περιέχει αλκαλοειδή, τα οποία βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα, και επομένως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικευμένου βοτανολόγου. 
   Τα άνθη της παπαρούνας και τα πέταλα είναι, μαλακτικά, αποχρεμπτικά, υπνωτικά, ελαφρώς ναρκωτικά και ηρεμιστικά. Λαμβάνονται εσωτερικά για τη θεραπεία βρογχικών ενοχλήσεων και βήχα, αϋπνίας, κακής πέψης, νευρικών πεπτικών διαταραχών και μικρών επώδυνων καταστάσεων, ειδικά σε ηλικιωμένους και παιδιά.

   Τα άνθη της παπαρούνας, χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία του ίκτερου. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως ήπιο αναλγητικό για την ανακούφιση του πόνου και ως θεραπεία για τον ευερέθιστο βήχα ενώ επίσης βοηθούν  να μειωθεί η νευρική υπερκινητικότητα . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μικρές ποσότητες και υπό την επίβλεψη του ειδικού, ως φάρμακο που προκαλεί ύπνο.

   Εκτός από τα άνθη ,τα φύλλα και οι σπόροι είναι τονωτικά και  χρήσιμα στη θεραπεία των χαμηλών πυρετών. Το λατέξ στα σπόρια είναι ναρκωτικό και ελαφρώς ηρεμιστικό. Όλο το φυτό έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.


  Βάμμα από άνθη παπαρούνας
  Τα άνθη συλλέγονται καθώς ανοίγουν και ξηραίνονται για μεταγενέστερη χρήση. Πρέπει να συλλέγονται σε ξηρή ημέρα και μπορούν να ξηρανθούν ή να μετατραπούν σε σιρόπι ή βάμμα. 

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Τα ευεργετικά άνθη της Παπαρούνας Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top