• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Φάβα τσιγαριστή.


    Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στην γειτονιά μου στην Νέα Μάκρη τίποτα δεν είχε αλλάξει μέχρι που πριν αρκετά χρόνια ήρθαν ο Βαγγέλης και η Μάρθα και εγκαταστάθηκαν στο παλιό σπίτι δίπλα στον Βαγγέλη και την Μάρθα...ναι σοβαρά μιλάω δηλαδή γράφω...τους ξεχωρίζουμε είτε ηλικιακά είτε  επαγγελματικά..η νέα Μάρθα της γειτονιάς είναι Μεξικάνα και κάθε φορά που μαγειρεύει όλο και κάτι τρατάρει την γειτονιά (ε δεν είμαστε δα και λόχος βρε παιδιά). 

    Αν εξαιρέσει λοιπόν κάποιος την φιλεταρισμένη σαρδέλα την ψημένη στο αλάτι που σε στέλνει στην κόλαση, αυτό το γουακαμόλε που σου τινάζει τον ουρανίσκο στα ύψη με την αψάδα της καυτερής πιπεριάς, κάνει ρε παιδιά μια τσιγαριστή φάβα που σε ταξιδεύει κατευθείαν πίσω στα παιδικά σου χρόνια. Τότε που η φάβα μαζί με τους γίγαντες έκαναν κουμάντο όλη την Σαρακοστή. 

    Έπεσα στα γόνατα, παρακάλεσα και ιδού η συνταγή...απλή και απέριττη αλλά γευστικότατη. 

    Υλικά: 500 γρ φάβα 1-2 κρεμμύδια ξερά 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο νερό όσο πάρει αλάτι λεμόνι 
    Εκτέλεση: 
    Καθαρίζουμε την φάβα, την πλένουμε και την αφήνουμε να στραγγίσει από τα νερά. 
     Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. 
    Όταν αυτό είναι έτοιμο ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να τσιγαριστεί (να καραμελώσει που λέτε εσείς οι μοντέρνοι) δηλαδή χωρίς να του ζαλίσουμε τον έρωτα στο ανακάτεμα το αφήνουμε να γυαλίσει με τη ησυχία του. Ρίχνουμε την φάβα και τα αφήνουμε τα καυγαδίσουν με την ησυχία τους για λίγο. 
    Χαμηλώνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε την φάβα και το κρεμμυδάκι με νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Αφού τα βρήκαν τα παιδιά δεν ξαφρίζουμε διότι δεν υπάρχει λόγος να χάσουμε πια όλη την πρωτεϊνη της φάβας. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη αλατίζουμε κατά πως τραβάει η όρεξή μας. Το πότε η φάβα είναι έτοιμη είναι θέμα ουρανίσκου, όπως επίσης και το αν είναι χοντροαλεσμένη ή πουρές ή εντελώς βελουτέ. Όπως και να έχει όμως σερβίρεται ζεστή ή κρύα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, φρέσκο λαδάκι και λίγο λεμόνι. 

    Καλή σας επιτυχία 
    Υ.Γ: Το ντιπ που έχω βάλει πάνω στην φάβα,  ένεκα η φωτογράφιση, έρχεται σε ξεχωριστή ανάρτηση σύντομα.

    Ειρήνη Παληού
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Φάβα τσιγαριστή. Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top