Μανιάτικο γιατροσόφι για διάστρεμμα (στραμπούληγμα)Τα στραβοπατήματα τυχαίνουν εκεί που δεν τα περιμένεις. Είναι πολύ επώδυνο ένα διάστρεμμα και μας αφήνει εκτός δράσης. 
Ένα γιατροσόφι της Μάνης θα μας ανακουφίσει χωρίς την ταλαιπωρία του νοσοκομείου και τα χημικά των αλοιφών και των χαπιών. 

Υλικά 
Μερικά δάκρυα μαστίχας 
Λίγους κόκκους λιβάνι 
1 σκόρδο 
2 σκορδόφυλλα 
1 ασπράδι αυγού 
2 κ.σ τριμμένο παραδοσιακό σαπούνι 
1 κ.σ. ελαιόλαδο 
Λίγο αλεύρι 

 Εκτέλεση 
Χτυπάμε το λιβάνι και την μαστίχα να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε στο γουδί το σκόρδο και το ψιλοκομμένο σκορδόφυλλο και τα κοπανάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε στο γουδί την μαστίχα και το λιβάνι το λάδι το σαπούνι και το ασπράδι του αυγού χτυπημένο μαρέγκα. 
Αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι. 
Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί. 

Χρήση Βάζουμε στο τραυματισμένο σημείο μια γάζα και πάνω σε αυτήν απλώνουμε το μείγμα μας. Δένουμε με επίδεσμο και αφήνουμε για 12 ώρες. Μετά τις 12 ώρες αφαιρούμε τον επίδεσμο και τη γάζα με την αλοιφή πλένουμε με σαπούνι απλώνουμε λίγο βαλσαμέλαιο ή ελαιόλαδο. 
Την άλλη μέρα είμαστε καινούργιοι ξανά. 

 Ειρήνη Παληού Φυτοθεραπεύτρια.  Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.botanologika.gr   δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. 
Καθώς το www.botanologika.gr. είναι ενας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη. 
Όλοι οι χρήστες του www.botanologika.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο του  www.botanologika.gr