• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Λευκός Κρίνος


   Έρευνα-κείμενο: Χρυσούλα Ανέστη


  Ο Λευκός Κρίνος είναι ένα ποώδες, βολβώδες πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Liliaceae. Η οικογένεια των κρίνων, αποτελείται από περισσότερα από 250 γένη και περίπου 4.000 είδη φυτών με πλούσια βλάστηση.             

  Άλλα μέλη της οικογένειας των κρίνων - σκόρδο, κρεμμύδια, σχοινόπρασο, ασκαλώνια, πράσα και σπαράγγια - είναι καλύτερα γνωστά για τις μαγειρικές εφαρμογές τους και χρησιμοποιήθηκαν ως τρόφιμα από τους προϊστορικούς ανθρώπους.
  Ο Λευκός Κρίνος , ονομαζόμενος και κρίνος της Ανάστασης  ή κρίνος της Παναγίας , έχει μεγάλα, λευκά, αρωματικά  άνθη σε σχήμα τρομπέτας, που θριαμβευτικά αναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης. Είναι ένα πανέμορφο διακοσμητικό, ένα ισχυρό αρχαίο σύμβολο, καθώς και ένα παραδοσιακό φαγητό και φάρμακο. 

  Έχει σημαντική θέση, για χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς, ως σύμβολο της γονιμότητας και της αναγέννησης, αλλά και ως σύμβολο της αθωότητας.                 
  Είναι μεταξύ των παλαιότερων καλλιεργούμενων φυτών, που χρησιμοποιούνται από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους σε τελετουργικά, σε θεραπείες , στην κοσμετολογία και αρωματοποιία , στις τέχνες και την διακόσμηση 

  Φυσική αφθονία και καλλιέργεια κρίνων φαίνεται να υπήρχε κατά την διάρκεια του Μινωικού Πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην Κρήτη αλλά και στην Σαντορίνη, κατά την περίοδο 2.800- 1.000 π.Χ. Ο βολβός του Λευκού Κρίνου, καλλιεργήθηκε για την παραγωγή αλοιφής από τους κατοίκους της Μικράς Ασίας ήδη από το 2000 π.Χ.

  "Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα"  Τοιχογραφία από το Ανάκτορο της Κνωσού  Λεπτομέρεια της παρακάτω εικόνας της ονομαζόμενης ως "εαρινή τοιχογραφία"
   Κρίνοι  απεικονίζονται να ακμάζουν μέσα από πολύχρωμα ηφαιστειακά πετρώματα
  και χελιδόνια πετούν μεταξύ των λουλουδιών.
  (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα )


        Η τοιχογραφία με τους κρίνους, από το Ακρωτήρι στο νησί της Θήρας του Αιγαίου , τη σύγχρονη Σαντορίνη
   (γνωστή και ως εαρινή τοιχογραφία). Από το δωμάτιο 2 του κτιρίου Δέλτα, γ. 17ος αιώνας π.Χ.
  Εικόνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα   

  Οι νύφες στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη φορούσαν κορώνα από λευκούς κρίνους στους γάμους τους για να συμβολίζουν την αγνότητα, μια παράδοση που συνεχίζεται σήμερα με νυφικές ανθοδέσμες γεμάτες κρίνους. Για μερικούς, η φύτευση κρίνων σε έναν κήπο πιστεύεται ότι την προστατεύει από τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα. 

  Αυτό είναι ένα χτένισμα και  στεφάνι  με λευκό κρίνο,
  που έπλεξα για την μικρή μου φίλη Νίκη στα πλαίσια της σχολικής γιορτής της άνοιξης.
  Ίσως κάπως έτσι να στόλιζαν τα μαλλιά τους οι προγονικές μας νύφες.

  Ο Λευκός Κρίνος ,είναι ένα σημαντικό σύμβολο και για τους  δυτικούς Χριστιανούς επειδή η ανοιξιάτικη του άνθιση συμβολίζει την ανάσταση του Ιησού και η λευκότητα, η ομορφιά και η θεραπευτική του δύναμη με την πίστη, την αγνότητα και την υπακοή της Παναγίας στο θέλημα του Θεού .

  Στην δυτική χριστιανική παράδοση,
  ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναπαριστάται να κρατά Λευκό Κρίνο στον Ευαγγελισμό της Παναγίας.

  Αλλά και σε παλιότερες θρησκείες, οι κρίνοι συνδέονταν με θηλυκούς θεούς, όπως η Ήρα,η Άρτεμις και η Αφροδίτη. Στην αρχαία Μεσοποταμία ο κρίνος συνδέθηκε με την Ίσταρ, μια θεά τόσο της δημιουργίας όσο και της καταστροφής (γονιμότητα και πόλεμο).

  Θεραπευτικές ιδιότητες

  Τα εκχυλίσματα  του κρίνου της Παναγίας είναι γνωστό στη λαϊκή ιατρική πως θεραπεύουν τα εγκαύματα, τα έλκη, τις φλεγμονές, τους όγκους, τις κύστες του αναπαραγωγικού συστήματος και του δέρματος, τις πληγές και τις ουλές. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του βήχα, την ευερεθιστικότητα και τα γυναικολογικά προβλήματα ακόμα και  την υπογονιμότητα.

  Ο βοτανολόγος και ο αστρολόγος του 17ου αιώνα, Νικόλαος Κάλπεπερ, αναγνώρισε το κρίνο ως φάρμακο για το πνευμονικό οίδημα. Ο σύγχρονος βοτανολόγος Matthew Wood συμφωνεί και στο βιβλίο του "The Earthwise Herbal" σημειώνει περιπτώσεις κύστεων των ωοθηκών που θεραπεύτηκαν με την χρήση του Λευκού Κρίνου, καθώς και περιπτώσεις αντιστροφής της στειρότητας .

  Παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο

  Παρόμοια είδη λευκών κρίνων αναπτύσσονται και στην Κίνα. Καλλιεργούνται για το όμορφο λουλούδι τους, καθώς και για τους βολβούς τους. Στην κινεζική ιατρική, ο Λευκός Κρίνος ενσαρκώνει μια γιν φύση, που σημαίνει ότι έχει δροσερές και ενυδατικές ιδιότητες. . Αυτές οι ιδιότητες γιν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ανισορροπιών στην καρδιά και στους πνεύμονες. Ο παραδοσιακός κινεζικός πολιτισμός βλέπει την καρδιά ως το σπίτι του πνεύματος , έτσι ο Λευκός Κρίνος χρησιμοποιείται όχι μόνο για την ηρεμία των καρδιακών παλμών, αλλά και για να χαλαρώσει ένα ανήσυχο μυαλό.
  Ο Λευκός Κρίνος, είναι ένα κοινό κινέζικο βότανο για την αϋπνία, την ευερεθιστότητα ,τον  χρόνιο βήχα , και την βρογχίτιδα ως αποχρεμπτικό για το χρόνιο κολλώδες φλέγμα στους πνεύμονες.

  Ασφάλεια και Δοσολογία

  Το μακρύ ιστορικό της χρήσης του, έχει δείξει ότι Λευκός Κρίνος είναι ένα πολύ ασφαλές βότανο για να καταναλώνεται  σε λογικές δόσεις όμως δεν συνιστάται για ασθενείς με σοβαρή διάρροια. Μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα.
  Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές δόσεις: τρεις σταγόνες, μία έως τρεις φορές την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες.
  Ενώ οι κρίνοι γενικά είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, είναι εξαιρετικά τοξικοί ως θανατηφόροι για γάτες και σκύλους. 


  https://pdfs.semanticscholar.org/4126/ab3afe00f93117d7bd0d7a583ef89ef71aef.pdf

  https://www.hunker.com/13428091/uses-of-the-lily-flower

  https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-118/white-lily

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Λευκός Κρίνος Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top