• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Βαλσαμόχορτο – βαλσαμόλαδο : θεραπευτική δύναμη

  Κόκκινο σαν ρουμπίνι, το βαλσαμέλαιο ή «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, ενδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων, νευραλγικούς πόνους κλπ.   Γράφει η Χρυσούλα Ανέστη

  Πριν από μια 25ετία περίπου, είχα την πρώτη μου επαφή με την θεραπευτική δύναμη του βαλσαμόχορτου. Σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσυκλέτα, σύρθηκα πολλά μέτρα στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να πάθω εγκαύματα τριβής 2Β και στα δύο μου πόδια. Δέχθηκα τις πρώτες βοήθειες στο Λαϊκό νοσοκομείο όπου διακομίστηκα και πήρα εξιτήριο με την προϋπόθεση να επισκέπτομαι κάθε 2η ημέρα  το χειρουργικό τμήμα για αλλαγή των επιδέσμων. Η διαδικασία ήταν πολύ επίπονη, με τους επιδέσμους να κολλούν στις πληγές και μακροχρόνια- γιατί όπως είναι γνωστό τα  εγκαύματα αργούν να επουλωθούν. Πρέπει να πω, πως η επαφή του χορίου με τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι επίπονη και επικίνδυνη , γι αυτό χρησιμοποιούνται οι γάζες, οι οποίες όμως και με πόνο αφαιρούνται.  Τραγικά τα εγκαύματα, πραγματικά Οι πόνοι ήταν πολύ δυνατοί και χρειαζόμουν πατερίτσες για να μπορέσω να κάνω μερικά βήματα. Δεν μπορούσα λόγω αλλεργίας να πάρω και παυσίπονα ( άλλη ιστορία αυτή)!

  Μετά από 20 ημέρες ,όπου καμιά επούλωση δεν είχε γίνει, κάποιος φίλος με ενημέρωσε πως  πηγαίνει Σαββατοκύριακο στην Αμοργό και αν θέλω κάτι να μου φέρει. Επειδή το προηγούμενο καλοκαίρι βρισκόμουν στο νησί, είχα γνωρίσει μια βοτανολόγο που με είχε φέρει σε γνωριμία με τα φαρμακευτικά φυτά του νησιού,παρακάλεσα τον φίλο μου να την βρεί και να της ζητήσει «κάτι» για την θεραπεία μου. 

  Πραγματικά, μετά από λίγες ημέρες ο φίλος επέστρεψε και μου έδωσε ένα  μικρούλι μπουκαλάκι , 20 ή 30 ml. με ένα κοκκινωπό λαδάκι. Περιτριγυρισμένη από αρκετά πακέτα γαζών και επιδέσμων και μερικά σωληνάρια κρέμας, που είχα προμηθευτεί από το φαρμακείο γιατί πλέον έκανα τις αλλαγές μόνη μου στο σπίτι, κοίταξα το μικροσκοπικό μπουκαλάκι με σκεπτικισμό. Δεν είχα ακόμα γνωρίσει την ιαματική δύναμη της φύσης.


  Tο βαλσαμόχορτο είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Όταν πέσει πάνω τους φως, εμφανίζουν ημιδιάφανα στίγματα και μαυροκόκκινες κουκκίδες, όπου βρίσκονται αιθέρια έλαια και ρητίνες  Αναρωτήθηκα τι χειρότερο μπορώ να πάθω απ’ ότι έχω πάθει και με μια επίπονη προσπάθεια, αφαίρεσα γάζες και επιδέσμους για να δοκιμάσω το λαδάκι. Άπλωσα το βαλσαμόλαδο πάνω στα εγκαύματα. Ένιωσα ένα δυνατό τσούξιμο και μετά από μερικά λεπτά , τίποτα! Δεν ένιωθα κανέναν πόνο! Μετά από 25 μέρες πόνου με μια επάλειψη  μόνο, ο πόνος εξαφανίστηκε. Δεν έβαλα τους επιδέσμους και σηκώθηκα χωρίς πατερίτσες να φτιάξω καφεδάκι και να κάτσω να τα πούμε με την φίλη μου την Δώρα
  που με γιατροπόρευε  όλο αυτό το διάστημα.

  Αυτό που παρατήρησα μετά από μερικές ώρες ήταν μια λεπτή κρούστα που είχε δημιουργηθεί και κάλυπτε το μέχρι τότε εκτεθειμένο χόριο! Η επούλωση είχε θαυμαστά ξεκινήσει! Γι’ αυτό δεν πονούσα νόμιζα, δεν γνώριζα ακόμα, πως το βαλσαμόλαδο έχει και αναλγητική δράση! Δεν ξαναέβαλα τους επιδέσμους. Με μερικές ακόμα επαλείψεις τα εγκαύματα μου θεραπεύτηκαν πλήρως, επέστρεψα στις δραστηριότητες μου και δεν έμεινε και κανένα σημάδι στα πόδια μου! Αλληλούια !

  Μετά από αυτή μου την περιπέτεια , ερωτεύθηκα εμμόνως το βότανο αυτό, το ταπεινό βαλσαμόχορτο.  Αναζήτησα και έμαθα τα πάντα γι’ αυτό. 
  Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John's wort. H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο. 

  Στην αρχαιότητα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ήταν γνωστές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. 

  Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Iουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. 


  Η συλλογή του βοτάνου, ξεκινά πάντα σύμφωνα με την παράδοση στις 24 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζουμε την γέννηση του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή γι’ αυτό ονομάζεται βότανο του Προδρόμου και ξεκινάμε την επεξεργασία του στο λάδι ή το αλκοόλ αυθημερόν. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου , ημέρα που σύμφωνα με το ορθόδοξο εορτολόγιο έγινε η αποτομή της τίμιας κεφαλής του Ιωάννου Προδρόμου .

  Eκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων. Αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών, από όπου και η λέξη «βαλσάμωμα». 

  Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.
  Tο βάλσαμο θεωρείται: 
  - Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.
   - Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. 
  - Επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος. 
  - Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. 
  - Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα. 
  - Εμμηναγωγό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως. 
  - Διουρητικό. 
   - Σπασμολυτικό. 
  - Κατά των  στομαχικών-εντερικών διαταραχών.
   -Αντιπυρετικό και παυσίπονο.

  Mε βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση. 

  Όλα αυτά τα χρόνια, έφτιαχνα φυσικά και το δικό μου λάδι & βάμμα και άλλα σκευάσματα με τα οποία συνάνθρωποι μου θεραπεύτηκαν  ,όχι μόνο από εγκαύματα. Συνεχίζω κάθε χρόνο, να το συλλέγω ευλαβικά σύμφωνα με την παράδοση, με ευγνωμοσύνη και ευχαριστία προς τον Δημιουργό για τα θαυμάσια ιάματα που έκλεισε  μέσα στα ταπεινά χορτάρια του αγρού .Το αποξηραίνω για τσάι, το βαπτίζω σε ελαιόλαδο ή αλκοόλ για λάδι ή βάμμα, φτιάχνω τις κηραλοιφές ή τις κρέμες και το σαπωνοποιώ , στο εργαστήριο μαζί με την συνοδοιπόρο μου Ειρήνη. Το βάλσαμο είναι ένα βότανο, που αυτό και τα σκευάσματα του δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σπίτι.


  Σαπούνι από 100% βαλσαμέλαιο. Καθαρίζει απαλά το δέρμα, το θρέφει και το επουλώνει. Κατάλληλο για κατακλίσεις, δέρμα με πληγές, ξηρότητα ,έκζεμα. 
  Υγρό σαπούνι με Βάλσαμο, Αλόη και Τριαντάφυλλο γα την καθαριότητα και περιποίηση του ταλαιπωρημένου δέρματος από ξηροδερμία, σκασίματα, κοψίματα, πληγές.
  Παρενέργειες και αντενδείξεις 

  Tο βάλσαμο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών. 

  Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια ή φωτοευαισθησία.  Tο  βαλσαμέλαιο  προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες.  Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το βάλσαμο σε καμία μορφή.

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Βαλσαμόχορτο – βαλσαμόλαδο : θεραπευτική δύναμη Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top