• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Κόβει τον βήχα το Βήχιο το σιτόφυγο - Tussilago farfara
  Έρευνα – φωτογραφία : Χρυσούλα Ανέστη

  Ένα αποτελεσματικό μαλακτικό και αποχρεμπτικό βότανο , από τα πιο δημοφιλή Ευρωπαϊκά φυτικά φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών του στήθους,εξαιρετικά  αποτελεσματικό μαλακτικό και αποχρεμπτικό είναι το Βήχιο. Θα το βρείτε  στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται συνήθως στην Ευρώπη  και τα ανθοφόρα στελέχη (που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα των πυρρολιζιδινικών αλκαλοειδών) προτιμώνται στην Κίνα. 

  Το  φυτό  Βήχιο, είναι αντιβηχικό, στυπτικό, καταπραϋντικό, μαλακτικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό και τονωτικό.Το φυτό είναι αντιβηχικό, στυπτικό, καταπραϋντικό, μαλακτικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό και τονωτικό. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του βήχα και τα αναπνευστικά προβλήματα ,στο χρόνιο εμφύσημα . Το Βήχιο,είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία από μόνο του στις παραπάνω καταστάσεις αλλά και σε συνδυασμό με Γλυκόριζα (Glycyrrhiza), Θυμάρι (Thymus vulgaris) και Αγριοκέρασο. (Prunus serotina). 

  Τα φύλλα του, που είναι πλούσια σε βλέννα είναι τα κύρια μέρη που χρησιμοποιούνται και συλλέγονται τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου. Τα άνθη του, συλλέγονται σε πλήρη άνθιση  και έχουν κατευναστική επίδραση σε μια σειρά από παθήσεις του δέρματος, όπως έκζεμα, έλκη, πληγές, τσιμπήματα και φλεγμονές. Ένα πικρό, τονωτικό παρασκεύασμα μπορεί να ληφθεί από τη ρίζα του που συλλέγεται το φθινόπωρο, για χρήση στη θεραπεία του χρόνιου εμφυσήματος . 

  Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει πως εκχυλίσματα όλου του φυτού μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μια κινεζική μελέτη, το 75% των ασθενών με βρογχικό άσθμα παρουσίασαν βελτίωση μετά από θεραπεία με Βήχιο.

  Τα πυρρολιζιδινικά αλκαλοειδή που περιέχει το φυτό,έχουν τοξική επίδραση στο ήπαρ, αλλά σε μεγάλο βαθμό καταστρέφονται κατά την διάρκεια βρασμού του  αφεψήματος.Τα άνθη να τα χρησιμοποιείτε μόνο υπό επαγγελματική επίβλεψη, τα φύλλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 4-6 εβδομάδες σε ένα χρόνο.

   Το Βήχιο δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας και  δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. 

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/?term=Tussilago+farfara+OR+Coltsfoot  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Κόβει τον βήχα το Βήχιο το σιτόφυγο - Tussilago farfara Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top