• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Μυρωδάτη τυρόπιτα με μαραθόριζα και πιπεριά.


    Η τυρόπιτα είναι, μετά την σπανακόπιτα, ίσως η πιο αγαπημένη πίτα στο ελληνικό τραπέζι. 
    Σήμερα λέω να μοιραστώ μαζί σας μια εκδοχή της που συνήθιζε να ψήνει ο άντρας του σπιτιού σαν συνοδευτικό στα περισσότερα κυριακάτικά τραπέζια. Ε μα μην γελάτε, να έχεις άντρα σεφ και να μην τον εκμεταλλευτείς είναι άδικο.

    Υλικά για το φύλλο: 
    500 γρ. αλεύρι τύπου Μ κίτρινο αλεύρι για ζυμώματα (είναι αυτό που λέμε σκληρό αλεύρι) 
     2/3 κούπας ελαιόλαδο 
     1/3 κούπας ηλιέλαιο 
     2 κουτ.σ. ξύδι 
     1 κουτ.γλ. κοφτό ζάχαρη 
     1 κουτ.γλ. κοφτό αλάτι 
     1 κούπα νερό 
    Αν βαριέστε αγοράστε χωριάτικο φύλλο της γιαγιάς είναι το ίδιο.

     Υλικά για την γέμιση: 
     1 κιλό φέτα μέτρια 
    2 γιαούρτια στραγγιστά 
     1 μικρή μαραθόριζα 
    1 πιπεριά Φλωρίνης 
    1 μεγάλο πράσο 
    1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο 
    3 αυγά 
    μαραθόσπορο κοπανισμένο 
    λάδι, αλάτι, πιπέρι 



    Εκτέλεση για το φύλλο: 
    Σε μια λεκάνη ανακατέψτε τα λάδια, το ξύδι, το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο λίγο το αλεύρι. 
    Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από την λεκάνη. 
    Πλάστε την ζύμη σε μια μπάλα σκεπάστε την με μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και ανοίξτε 2 φύλλα πάχους σχεδόν μισό εκατοστό. 

    Εκτέλεση γέμισης: 
    Ψιλοκόψτε το πράσο, την μαραθόριζα και την πιπεριά. Βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και σοτάρετε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν καλά. 
    Προσθέστε την τριμμένη φέτα και τα γιαούρτια προσέχοντας να μην κολλήσει το μείγμα. 
    Όταν ομογενοποιηθεί τραβήξτε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. 
    Ψιλοκόψτε τον δυόσμο, χτυπήστε τα αυγά, και προσθέστε τα στο κρύο μείγμα και ανακατεύοντας  καλά. 
    Δοκιμάστε την γέμιση και βάλτε κατά βούληση αλάτι και πιπέρι. 
    Λαδώστε το ταψί, απλώστε το ένα φύλλο και λαδώστε το και απλώστε την γέμιση. 
    Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο και λαδώστε το. 
    Χαράξτε την πίτα σας ελαφριά και ρίξτε με την χούφτα σας λίγο λάδι. 
    Πασπαλίστε με κοπανισμένο μαραθόσπορο 
     Σταυρώστε την και ψήστε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 

    Καλά ψησίματα. 
     Ειρήνη Παληού
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Μυρωδάτη τυρόπιτα με μαραθόριζα και πιπεριά. Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top