• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  «Δέντρο του Παραδείσου» Αρωματική Μελία Αζεδαράχ  Κείμενο & φωτογραφίες της  Χρυσούλας Ανέστη

  Λέγεται πως τίποτα δεν μας συμβαίνει τυχαία. Εφαρμοσμένο αποκαλυπτικά αυτό στην ζωή μου , με βάζει σε σκέψεις ... Ωραία, αγαπούσα πάντα την φύση, τις πεταλούδες,τα πουλιά, όλα τα ζωάκια, να βρίσκομαι στην εξοχή, ιδιαίτερα όμως αγαπώ απο πάντα όλο το φυτικό βασίλειο. Από το πιο ψηλό δέντρο ως το πιο ταπεινό λουλουδάκι, με έλκυε η σιωπηλή ομορφιά τους, η μυστική ζωή τους. 
  Η αγάπη αυτή επιβεβαιώθηκε αμφίδρομα, ο κόσμος των αμίλητων φυτών υπάρχει επειδή μας αγαπά ο Θεός . Μέσω αυτών μας θρέφει, μέσω αυτών μας θεραπεύει. Κλείνουν μέσα στην ύπαρξη τους άπειρη σοφία και αγάπη και μας την προσφέρουν με ανιδιοτέλεια. 
  Πάλι μέσα από μια περιπέτεια της υγείας μου, αποκαλύφθηκε η θεραπευτική δύναμη ενός αγαπημένου δέντρου, που θαύμαζα για το εξαιρετικό άρωμα των ανθέων του, όμως δεν γνώριζα τις θεραπευτικές του ιδιότητες. 
  Τον Ιούνιο του 2010 τσιμπήθηκα από άγνωστης ταυτότητας έντομο -ίσως κουνούπι -στον αυχένα. Στο σημείο εκείνο δημιουργήθηκε την πρώτη μέρα μια μικρή φουσκάλα όπως μετά το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Τις επόμενες μέρες δημιουργήθηκε ένα τεράστιο επώδυνο έκζεμα που απλώθηκε στον λαιμό, το στήθος, στου ώμους και την πλάτη, στα μπράτσα και ως τα δάχτυλα των χεριών μου. Ήμουν μια κινούμενη πληγή, δεν μπορούσα να κοιμηθώ για πάνω από 2 χρόνια, δεν μπορούσα να εργαστώ ή εργαζόμουν υποφέροντας  και μισοζαλισμένη όταν έπινα το ΑΤΑΡΑΞ , δεν μπορούσα να βγω  στον ήλιο γιατί έτσουζαν οι πληγές. Δεν έφταναν όλα αυτά αλλά είχα και τον κοινωνικό αποκλεισμό να αντιμετωπίσω. Θυμάμαι πως δεν μπορούσα πια ούτε να παρακολουθώ από κοντά τις προπονήσεις και τους αγώνες του γιου μου όπως πριν, αφού τώρα καθόμουν  μέσα στο αυτοκίνητο ή έξω από την περίφραξη για να αποφύγω τα αδιάκριτα βλέμματα. Η ζωή μου έγινε κόλαση και από τον κνησμό, τους πόνους και το τσούξιμο ήθελα να πάρω το αυτοκίνητο και να πέσω στην θάλασσα θυμάμαι.

  Έκανα εξετάσεις, βιοψίες, αλλεργικά τεστ , οι γιατροί μου έδωσαν τελικά κορτιζόνη όπου και ηρέμησα για λίγο καιρό και άρχισαν να κλείνουν οι πληγές μου. Μου έδωσαν και ΑΤΑΡΑΞ για τον βασανιστικό κνησμό .Μετά από την χρήση κορτιζόνης όμως και κάθε 2-3 μήνες πάθαινα νέα έξαρση και άρχιζε πάλι ο κύκλος των βασάνων μου. Πάλι πόνος, κνησμός, τσούξιμο,πάλι απομόνωση, πάλι εξάντληση και αυπνία. Πάλι εξετάσεις χωρίς κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, δερματίτιδα εξ επαφής, νευροδερματίτιδα ήταν οι διάφορες διαγνώσεις. Μόλις άρχιζα την κορτιζόνη οι πληγές έκλειναν , μόλις την σταματούσα γινόμουν χειρότερα από πριν. 

  Αποφάσισα να μην ξαναπάω σε γιατρό και να μην ξαναπάρω κορτιζόνη. Η άγνωστη ασθένεια συνεχίστηκε ως το 2015 και την πάλευα πλέον μόνη μου με την βοήθεια όσων βοτάνων είχα στην κατοχή μου και με το μυαλό μου θεωρούσα πως θα μου έκαναν καλό. Αυτά ήταν το λάδι της  ρίζας της Αλκάννας που μαλάκωνε το δέρμα μου, το προστάτευε από μικρόβια και επούλωνε σιγά σιγά τις πληγές, μαλάκωνε έως και εξαφάνισε τους πόνους και το αιθέριο έλαιο του Tee Tree με αντιμικροβιακή δράση επίσης. Με αυτά τα δύο βότανα μέσα σε λίγους μήνες είδα μεγάλη βελτίωση! Δόξα στο Θεό. Τώρα πλέον μόνο στους ώμους και τους βραχίονες είχα κάποιες  πολύ μικρές πληγές κι έτσι μπόρεσα να ξαναβγώ στον ήλιο και να ξαναφορέσω κοντομάνικα επειδή πριν και μέσα στο κατακαλόκαιρο για να βγω από το σπίτι φορούσα μακρυά μανίκια. Ο γιος μου, μου έδινε κουράγιο λέγοντάς μου’’Μαμά, θα τα καταφέρεις’’ 

  Με την Αλκάννα μου και το Tee Tree, πορεύτηκα πολύ καλά. Έφτιαξα και σαπούνια και αφρόλουτρα για μένα αλλά και για άλλους συνανθρώπους μου, που είχαν παρόμοια προβλήματα με μένα και δόξασα τον Θεό, που επέτρεψε μέσα από αυτή την περιπέτεια να δοκιμάσω για άλλη μια φορά να βρω τρόπους θεραπείας και ανακούφισης, μέσα από τα ταπεινά χορταράκια Του. Επίσης με έφερε σε επαφή όχι με ατσαλάκωτους αλλά με πάσχοντες συνανθρώπους μου και όλοι μαζί απολαύσαμε κοινές βοτανικές ευεργεσίες. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο είναι όμως η καθαρή αλήθεια.

  Παράλληλα έψαχνα να βρω το καλύτερο βότανο για την πάθησή μου, ανάμεσα στα τόσα που υπάρχουν και πέρα από τα δύο που χρησιμοποίησα, τα οποία ήταν πολύ καλά βέβαια αλλά κάτι μέσα μου με έσπρωχνε να ψάξω κι άλλο! Την φετινή άνοιξη 2017, άνθισαν πάλι οι αγριοπασχαλιές με την γλυκιά μυρωδιά τους να απλώνεται παντού και να γαληνεύει τι αισθήσεις. Τις ξανακοίταξα με άλλο μάτι και αναρωτήθηκα τι θέλουν να μου πουν. Γύρισα στο σπίτι , έβγαλα ότι βιβλίο είχα και δεν είχα αλλά δεν βρήκα καμιά αναφορά, θα το θυμόμουν άλλωστε. Έτσι χάρη στην τεχνολογία μέσω ίντερνετ έψαξα και βρήκα πως είναι ένας θησαυρός αυτό το δέντρο στις χώρες της ανατολής, Περσία, Ινδία,Πακιστάν ως την Κίνα! Να σας συστήσω λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες, το λεγόμενο και «Δέντρο του Παραδείσου», την Μελία Αζεδαράχ!

  ΜΕΛΙΑ ΑΖΕΔΑΡΑΧ 

  Αυτό το δέντρο είναι εγγενές στη βόρεια Ινδία, το Πακιστάν, τη Μιανμάρ και τη βόρεια Αυστραλία. Είναι ένα ιερό δέντρο στο Ιράν, τη Μαλαισία, την Ινδία και το Πακιστάν και είναι σεβαστό όπως το δέντρο Neem. 

  Δέντρο της χάντρας, Chinaberry, δέντρο της Κίνας, περσική πασχαλιά, υπερηφάνεια της Ινδίας, Maha Neem, Bakain, Bakarja, Bakayan, Betain, Deikna, Drek, Azad-darakht και Bakaen είναι τα λίγα συνώνυμα του δέντρου Μελία Αζεδαράχ. Πρόκειται για διακοσμητικό δέντρο με πολλαπλές χρήσεις. Διαθέτει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται πολύ ως υποκατάστατο του Neem. Η Μελία Αζεδαράχ, (Maha Nimba) μοιάζει με το δέντρο Azadirachta indica (Neem). Και τα δύο δέντρα είναι εγγενή στην Ινδία και ανήκουν στο ίδιο γένος φυτό Melia, ένα μικρό γένος που αποτελείται από 2 είδη δηλαδή azedarach και azadirachta.Το σανσκριτικό όνομα της Μελία Αζεδαράχ είναι Maha Nimba ενώ το Azadirachta indica είναι γνωστό ως Nimba . Χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς η ρίζα, οι βλαστοί, τα άνθη,τα φύλλα, οι ρίζες, ο φλοιός,οι καρποί και οι σπόροι. 

  Η Μελία Αζεδαράχ, είναι πλούσια σε φαρμακευτικές ιδιότητες. 
  Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων όπως έλκη στο στόμα, ουλίτιδα,δερματικά προβλήματα, άτονα έλκη,πιτυρίαση , ουρική αρθρίτιδα, φλεγμονές, ως ανθελμινθικό,εμετικό και για διαλείποντες πυρετούς και δυσεντερία,άσθμα, γαστρεντερίτιδα, ζάλη και ίλιγγο,ρευματισμούς, χρόνιες συφιλικές πληγές, ψώρα, λεμφικά αποστήματα και απλά αποστήματα και για τον καθαρισμό του αίματος.

  Το λάδι περιέχει θείο σε οργανικό συνδυασμό και είναι χρήσιμο σε δερματικές παθήσεις και ρευματισμούς. Η Μελία Αζεδαράχ χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στην ιατρική Ayurveda, Siddha και Unani. Έχει σημαντική δράση στην αποτοξίνωση του αίματος και ανθελμινθικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενειών του δέρματος . 
  Το εκχύλισμα που λαμβάνεται από το φλοιό και τα φρούτα χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα παρασιτικά στρογγυλά σκουλήκια Όπως το Neem, τα φύλλα, ο φλοιός και τα φρούτα είναι απωθητικά εντόμων. Το έλαιο που λαμβάνεται από τους σπόρους είναι διεγερτικό, εντομοκτόνο και αντισηπτικό και χρησιμοποιείται και κατά των ρευματισμών . Για το άσθμα χρησιμοποιείται το εκχύλισμα ξύλου. Τα φρούτα έχουν ναρκωτικές ιδιότητες και μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδη.


  Φύλλα και καρποί της Μελίας Αζεδαράχ.

  Παραδοσιακές ενδείξεις 

  Οι Cropley και Hasegawa σημείωσαν το 2007 ότι η Μελία Αζεδαράχ, χρησιμοποιήθηκε τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως ως ανθελμινθικό, αλλά και για τη θεραπεία της μυκητιακών λοιμώξεων των τριχών και για την εξάλειψη των ψειρών. Επιπλέον, σημείωσαν ότι το φυτό, το οποίο καλλιεργήθηκε ευρέως Νότια, χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία της δεκαετίας του 1800, ως διουρητικό, καθώς και για την προώθηση της τριχοφυΐας και για τη θεραπεία των εκδηλώσεων του τριχωτού της κεφαλής, του πυρετού και της ελονοσίας. 

  Μια εθνοφαρμακολογική μελέτη του 2006 των ιατρικών φυτών που χρησιμοποιήθηκαν στην Assam (Βορειοανατολική Ινδία) για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και για καλλυντικούς σκοπούς αποκάλυψε ότι  η Μελία Αζεδαράχ ήταν ένα από τα πρωτογενή φυτά που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των 18 δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, τα εγκαύματα, τα αποστήματα, την κυτταρίτιδα και τη φλεγμονή . Τέσσερα χρόνια αργότερα, μια εθνοφαρμακολογική μελέτη των φαρμακευτικών φυτών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία δερματικών διαταραχών και στα λαϊκά καλλυντικά, σε 30 απομακρυσμένες φυλετικές κοινότητες στη βορειοδυτική συνοριακή επαρχία του Πακιστάν και διαπίστωσε ότι το M. azedarach ήταν ένα από τα 15 φυτικά είδη που χαρακτηρίστηκαν ως θεραπευτικά για πολλές δερματικές παθήσεις, όπως αποστήματα, ακμή και ψώρα. 

  Βιολογική δραστηριότητα 

  Διάφορα συστατικά της  Μελίας Αζεδαράχ, έχουν συσχετισθεί με ένα ευρύ φάσμα βιολογικής δράσης. Η αντιμυκητιακή δραστικότητα του φυτού έχει αποδοθεί στην περιεκτικότητά του σε υδροξυκουμαρίνη. Αντιφλεγμονώδη δράση στα μονοτερπένια του. Βακτηριοστατικές ιδιότητες στα αλκαλοειδή της βήτα-καρβολίνης. Αντιϊκές επιδράσεις στην μελακικίνη και τη μελιακαρπίνη του  και η εντομοκτόνος και αντιεπιληπτική δράση στα λεμονοειδή της, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των τετρανορριτερπενειδών των ενώσεων. 
  Τα λιμονοειδή είναι επίσης γνωστά για να προσφέρουν αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές δραστηριότητες. Τα φύλλα και τα φρούτα της Μελίας Αζεδαράχ, έχουν βρεθεί ότι παρουσιάζουν ανθελμινθική και απωθητική δράση έναντι των εντόμων.

  Όλα αυτά τα θαυμάσια έμαθα λοιπόν και φυσικά ξεκίνησα αμέσως τα πειράματα και πρώτα έφτιαξα λάδι …και ω! του θαύματος των ευεργεσιών των ταπεινών αμίλητων δέντρων! Με την εφαρμογή του λαδιού της αγριοπασχαλίτσας μέσα σε μόλις 5 ημέρες το δέρμα μου έδειχνε αλλά και το ένοιωθα πιο υγιές και ελαστικό. Μεγάλο μέρος από τις πληγές που επέμεναν παρά την χρήση των 2 βοτάνων που προανέφερα έκλεισαν και νέο υγιές δέρμα δημιουργήθηκε! Ο ελάχιστος πλέον κνησμός , ο πόνος  και το τσούξιμο εξαφανίστηκαν! Έφτιαξα λάδι πάλι, έφτιαξα σαπούνια, η Ειρήνη έφτιαξε κρέμες και συνεχίζουμε.  Η Μελία στο εργαστήριο.

  Ένα αξιοσημείωτο γεγονός , μας οδήγησε με την Ειρήνη, να επιβεβαιώσουμε και άλλη μια ιδιότητα της αγριοπασχαλίτσας. Βρισκόμασταν πάλι στο βουνό για να προσθέσουμε βότανα στη συλλογή μας, όταν για να φωτογραφίσω ένα από αυτά σκαρφάλωσα λίγο σε μια απότομη χωμάτινη πλαγιά και φυσικά… γλίστρησα και για να μην γκρεμιστώ εντελώς στις πέτρες από κάτω, αρπάχτηκα από ένα γειτονικό χνουδωτό φυτό με αποτέλεσμα να συγκρατηθώ μεν και να κατέβω σχετικά ομαλά, να γεμίσω όμως χνούδια από το φυτό που με έσωσε αλλά και χώματα που έπεσαν πάνω μου από το χαλαρό έδαφος. Όταν κατέβηκα ,νόμιζα πως είχα πάρει φωτιά. Όπου είχα χνούδια με χώματα ένοιωθα μια βασανιστική φαγούρα και κάψιμο. Το νερό που μου έριξε η φίλη μου για να ξεπλυθώ χειροτέρεψε τα πράγματα. Έβλεπα με την άκρη του ματιού μου τον εφιάλτη τόσων χρόνων να ξαναεπιστρέφει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο  για να επιστρέψουμε με χαλασμένη τη διάθεσή μας και εμένα να βογκάω σαν να με τσίμπησαν χίλιες σφίγγες. Στο πίσω κάθισμα , είχαμε μερικά κλαδάκια αγριοπασχαλιάς κομμένα νωρίτερα για να τα πάρω σπίτι. Άπλωσα το χέρι , πήρα ένα κλαδί και χωρίς να ξέρω τι κάνω, άρχισα να τρίβομαι με τα φύλλα παντού όπου ένοιωθα κάψιμο. Σε ελάχιστα λεπτά ένοιωθα πάλι  άνετα, καμιά φαγούρα, κανένα τσούξιμο, σαν να μη συνέβη τίποτα. Με λίγα φύλλα που αποδείχθηκαν  φυσικά αντισταμινικά! Τα αντισταμινικά είναι τα φάρμακα που (όπως λέει και το όνομά τους) μπλοκάρουν την παραγωγή των ισταμινών, χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.  


  Σαπούνι με λάδι και εκχύλισμα Μελίας Αζεδαράχ.
  Καθαρίζει βαθιά το δέρμα, καταπολεμά μύκητες και βακτηρίδια,
  απαλύνει την ξηροδερμία και τον κνησμό από δερματικά προβλήματα.
  Επίσης περιέχει εκχυλίσματα λεμονιού, ευκαλύπτου και κυπαρισσιού .
  Το κυπαρίσσι καταπολεμά την υπερβολική εφίδρωση.
  Χειροποίητο φυσικό σαμπουάν, μακράς ωρίμανσης
  με ζελέ Αλόης , Μελία Αζεδαράχ και Τριαντάφυλλο της Δαμασκού ή Ευκάλυπτο.
  Περιέχει ζελέ Αλόης που συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών
  καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  που μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος του κεφαλιού και ενισχύουν τις ρίζες των μαλλιών.
  Παράλληλα περιέχει εκχυλίσματα Μελίας Αζεδαράχ και Τριαντάφυλλου της Δαμασκού ή Ευκάλυπτου
  με αντισηπτική, αντιβακτηριακή και βακτηριοκτόνο δράση,
  που καταπολεμούν τις αιτίες λιπαρότητας, ξηροδερμίας,τριχόπτωσης.
  Κατάλληλο για την πρόληψη της προσβολής από ψείρες στα παιδιά.
  Φυσική φροντίδα για υγιή μαλλιά.

  Επιστρέψαμε με νέα εμπειρία και γνώση ευχαριστώντας τον Θεό για την αγριοπασχαλιά Του και έτοιμες να σχεδιάσουμε μια ποικιλία σκευασμάτων ,για κάθε ανάγκη δική μας και των συνανθρώπων μας. Ευχαριστώ το Θεό για τα θαύματα-φάρμακα που κρύβει στη φύση! 


  Ο απόλυτος σύμμαχος κατά των τσιμπημάτων των εντόμων για γαλήνια καλοκαιρινά απογεύματα & νύχτες.
  Κατάλληλο για όλη την οικογένεια, με ευχάριστο άρωμα και επιπροσθέτως με αντισταμινική δράση.
  100% φυσικό προιόν με φυτικά συστατικά.

  Αζεδαράχ ,σ΄αγαπώ τόσο πολύ!
  Είσαι ένα δέντρο του παραδείσου! Νοιώθω ευγνωμοσύνη για τα πλούσια δώρα σου!


  Πληροφορίες: 

  http://www.informaticsjournals.com/index.php/ajprhc/article/view/528 

  http://www.ethnoleaflets.com/leaflets/melia.htm 

  http://uses.plantnet-project.org/en/Melia_azedarach_(PROSEA) 

  http://www.medicinalplantsarchive.us/medicinal-uses/melia-azedarach-linn.html 

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614214/

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: «Δέντρο του Παραδείσου» Αρωματική Μελία Αζεδαράχ Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top