• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Αμυγδαλιά-Πικραμυγδαλιά, τρόποι χρήσης, συνταγές, προφυλάξεις.



    Κείμενο Γιώργος Έλληνας

    Amygdalus communis var. amara- πικραμυγδαλιά

    Η πικραμυγδαλιά είναι συνήθως άγρια και τα σπέρματα των καρπών της πικρά. Η ήμερη ή καλλιεργήσιμη αμυγδαλιά έχει σπέρματα γλυκά, συγκαταλέγονται στους ωφέλιμους ξηρούς καρπούς που χρησιμοποιούνται πλατιά κυρίως σαν ξηρός μεζές και σε διάφορα γλυκίσματα και παραδοσιακά φαγητά. 

    Πικραμύγδαλα: Περιέχουν αιθέριο λάδι /50%/ με κύριο συστατικό ένα γλυκοσίδιο την αμυγδαλίνη από όπου και η πικρή τους γεύση, εμουλσίνη, σάχκαρα, βλέννα, ταννίνη, λευκώματα και ανόργανα άλατα. Η αμυγδαλίνη σε νερό και με την επίδραση της εμουλσίνης μετατρέπεται σε γλυκόζη, αιθέριο λάδι και υδροκυανικό οξύ, που είναι τοξικό, προκαλεί δηλητηρίαση και σε μεγάλη ποσότητα επιφέρει τον θάνατο. /50-60 πικραμύγδαλα για ενήλικες, 4-5 σε μικρά παιδιά/ Το πιο δραστικό αντίδοτο σε αυτή τη δηλητηρίαση είναι η ζάχαρη. 
    Επειδή όμως τα πικραμύγδαλα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες καλά είναι όταν τα χρησιμοποιούμε να ενημερώνουμε το γιατρό μας ούτως ώστε αν παρουσιάσουμε σημεία δηλητηρίασης να γνωρίζει πώς να αντιδράσει. Για το διαβήτη μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά για 10 ημέρες, με διακοπή 20 ημέρες πριν τα ξαναπάρουμε.

    Στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα. 
    1η μέρα -1 πικραμύγδαλο. 
    2η μέρα-2, 
    3η μέρα-3, 
    4η μέρα-4, 
    5η μέρα-5, 
    6η μέρα-5, 
    7η μέρα-4,
    8η μέρα-3, 
    9η μέρα-2, 
    10η μέρα-1. 
    Μουσκεύουμε από το βράδυ όσα πικραμύγδαλα μας χρειάζονται, την επόμενη μέρα τα ξεφλουδίζουμε και τα καταπίνουμε νηστικοί με λίγο νερό. Τα πικραμύγδαλα είναι αντισπασμωδικά και κατά των σκουληκιών στα έντερα αλλά επειδή είναι τοξικά απλά αναφέρουμε αυτές τους τις ιδιότητες χωρίς συνταγές γιατί υπάρχουν για τις περιπτώσεις αυτές άλλα ανώδυνα βότανα. 

    Κατάπλασμα από λειωμένα πικραμύγδαλα βοηθούν εξωτερικά σε ημικρανίες, πόνους πάσης φύσεως /ρευματικούς και αρθριτικούς/ σε μώλωπες, δερματικούς ερεθισμούς και φαγούρα = δουλεύουμε τα λειωμένα πικραμύγδαλα με νερό να γίνει πολτός, τα βάζουμε σε λινό ύφασμα και τα βάζουμε τοπικά. Πιο ενισχυμένο γίνεται το  μείγμα όταν στο νερό που χρησιμοποιούμε αφήσουμε για ένα βράδυ λειωμένους σπόρους δάφνης. 
    Γαλάκτωμα για πρόσωπο και για τις πανάδες της επιδερμίδας = δουλεύουμε λειωμένα πικραμύγδαλα με ζεστό νερό. Σουρώνουμε και παίρνουμε το γαλάκτωμα, βρέχουμε λινό ύφασμα με αυτό και τρίβουμε τις πανάδες και καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας. Μπορούμε να αρωματίσουμε το γαλάκτωμα με γνήσιο ροδόσταγμα. Το γαλάκτωμα αυτό με γλυκερίνη γίνεται μια μαλακτική κρέμα για το δέρμα των χεριών = τα μαλακώνει και εμποδίζει τα σκασίματα της επιδερμίδας. 
    Το αλεύρι τους και το αιθέριο λάδι τους χρησιμοποιείται κατά της κακοσμίας των μασχαλών και των ποδιών. Το αιθέριο λάδι τους αφού αφαιρεθεί το υδροκυάνιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για αρωματισμό λικέρ, παγωτών, ζαχαρωτών, γλυκών, τσιχλών κ.α, σε καλλυντικά. 



    Amygdalus communis var. dulcis = Prunus amydgalus – αμυγδαλιά, αθασιά

    Τα σπέρματά της χρησιμοποιούνται πλατιά στη ζαχαροπλαστική, αρωματοποιία και στη φαρμακευτική. Σαν βότανο ωφέλιμα είναι οι καρποί/ σπέρματα και σκληρά περιβλήματα/, τα άνθη και τα φύλλα της αμυγδαλιάς. Τα αμύγδαλα περιέχουν μέχρι και 65% λιπαρό λάδι, σάκχαρον, πρωτεΐνες, στεατίνη, εμουλσίνη, βιταμίνες Ε,Β2,Β3,Β5,Β17,Η και ανόργανα άλατα όπως ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και χαλκό. 100 γρ, κούνες =179 θερμίδες, μια θρεπτική τροφή είτε όπως έχουν ή σαν ρόφημα, σουμάδα, σε φαγητά, σαλάτες και γλυκίσματα. 

    Σουμάδα= μαλακτική, αντιπυρετική, καταπραϋντική σε φλεγμονές, ηρεμιστική, ωφέλιμη σε καρδιοπαθείς ειδικά σε προβλήματα αρρυθμίας. = πολτοποιούμε ασπρισμένα αμύγδαλα με νερό σε γουδί ή μίξερ και αρωματίζουμε με λίγα πικραμύγδαλα, γλυκαίνουμε με μέλι και φυλάμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε αραιώνοντάς την με ζεστό νερό. 

     Το γαλάκτωμα αμυγδάλων = /πρώτη ύλη για τη σουμάδα/,χρησιμοποιείται σε φαρμακοποιία για την προετοιμασία αδιάλυτων φαρμάκων. 

    Λάδι αμυγδάλων =είναι μαλακτικό και βοηθά στην επούλωση ελαφρών εγκαυμάτων, ξηρό έκζεμα και δερματικούς ερεθισμούς. Σε πολύ μικρή ποσότητα δίδεται σε μικρά παιδιά με διάρροιες. Αναμεμειγμένο με ένα κρόκο αυγού καλά χτυπημένο πρωί σε νηστικά  παιδιά για παράσιτα. Λάδι αμυγδάλων και ίση ποσότητα ασβεστόνερο, ανακατωμένο καλά βοηθά σε χιονίστρες. Για ρυτίδες= 2 μέρη λάδι και 1 μέρος ελαιόλαδο= επαλείψεις με βαμβάκι. 
    Άνθη, φύλλα και αθασόφυλλα. Αφέψημά τους = σε πυρετό βήχα, παράσιτα στα έντερα, διουρητικό σε υπερτροφία του προστάτη, σε ενοχλήσεις συκωτιού, σαν καθαρτικό και σε καταπραϋντικά καταπλάσματα και σε ποδόλουτρα. 
    Έγχυμα ανθέων: άνθη σε ζεστό νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε 3-4 ποτήρια την ημέρα για το βήχα. Για βήχα και προστάτη: βράζουμε για 20 λεπτά 2 φούχτες τσόφλια αμυγδάλων σε 1 λίτρο νερό, σουρώνουμε και πίνουμε. Είναι και καθαρτικό. 
    Σε μώλωπες και πληγές = κατάπλασμα λιωμένων φρέσκων φύλλων αμυγδαλιάς. Σε πυρετό: βράζουμε από μια φούχτα άνθη, φύλλα και τσόφλια σε νερό και κάνουμε ποδόλουτρο. 
    Για κρυολόγημα και βήχα: βράζουμε σύκα παστά, αμύγδαλα με τα τσόφλια τους, ένα χαρούπι, ξηρούς χουρμάδες για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 1-3 ποτήρια την ημέρα. Τα φρέσκα αμύγδαλα /τσάχαλα/ είναι ωραίος μεζές αλλά επικίνδυνος για κυάμωση σε όσους έχουν έλλειψη ενός ενζύμου.

    Γιώργος Έλληνας Βοτανολόγος

    Ο πληρέστερος οδηγός για τα βότανα και τις χρήσεις τους
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Αμυγδαλιά-Πικραμυγδαλιά, τρόποι χρήσης, συνταγές, προφυλάξεις. Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top