• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Το θυμάρι, είναι πιο αποτελεσματικό από το φάρμακο ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία του πόνου της εμμηνόρροιας

  Έρευνα: Χρυσούλα Ανέστη

  Η δυσμηνόρροια είναι ένα από τα πιο κοινά ιατρικά προβλήματα στη γυναικολογία προκαλώντας αρκετά προβλήματα στην προσωπική και κοινωνική ζωή των γυναικών.

  Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι το Θυμάρι ( Θυμάρι- Θύμος ο κοινός, λατ. Thymus vulgaris ) είναι πιο αποτελεσματικό από την ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία του πόνου της εμμηνόρροιας. Αυτή η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς, καθώς η παραδοσιακή ιατρική έχει χρησιμοποιήσει  το Θυμάρι  για ανακούφιση του πόνου για αιώνες!   Αυτή η ιδιότητα οφείλεται κυρίως στην θυμόλη, μία ένωση που βρίσκεται στο θυμάρι, με αντισηπτικά και αντιβακτηριακά αποτελέσματα που καταστρέφουν επιβλαβείς οργανισμούς.

  Μια μελέτη διεξήχθη στο Ιρανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Babol ,για να συγκριθεί η επίδραση του Θυμαριού (Θυμάρι- Θύμος ο κοινός, λατ. Thymus vulgaris)  και του ibuprofen στη θεραπεία της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας  και απέδειξε ότι το Θυμάρι, δεν είναι απλά ένα βότανο που είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση του πόνου αλλά  ότι είναι ακόμη καλύτερο από την ιβουπροφαίνη όταν πρέπει να ανακουφιστεί ο πόνος της περιόδου.

  Η μελέτη περιελάμβανε 84 φοιτήτριες, που είχαν κράμπες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Οι φοιτήτριες ήταν 18 έως 24 ετών και όλες υπέφεραν από πρωτογενή δυσμηνόρροια. Ο πόνος συσπάσεων, γνωστός ως πρωτογενής δυσμηνόρροια, μπορεί να συνοδεύεται  και από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη, πόνος στην πλάτη και πονοκέφαλο.

  Οι έρευνες χωρίζουν τις συμμετέχουσες σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε ιβουπροφαίνη, η δεύτερη ομάδα έλαβε Θυμάρι και η τρίτη ομάδα - κάψουλες placebo.
  Κάθε  συμμετέχουσα έλαβε οδηγίες για έναρξη θεραπείας την πρώτη ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου, ακολουθώντας μια δόση κάθε 6 ώρες.

  Η ένταση του πόνου καταγράφηκε στην αρχική τιμή, πριν από τη θεραπεία, μία ώρα μετά την πρώτη δόση και στη συνέχεια 24 και 48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν επίσης να καταγράψουν την ένταση της ροής αίματος.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα αποτελέσματα του πόνου της ομάδας που υπέστη αγωγή με Θυμάρι  μειώθηκαν από 6,57 σε 1,21 την πρώτη περίοδο. Στη δεύτερη περίοδο, τα ποσοστά του πόνου μειώθηκαν περαιτέρω στο 1,14!
  Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα του πόνου στην ομάδα ιβουπροφαίνης μειώθηκαν από 5,30 σε 1,48 την πρώτη περίοδο. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης, η βαθμολογία του πόνου αυξήθηκε σε 1,68!

  Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με την  επίδραση του Θυμαριού  ο πόνος συνέχισε να μειώνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου εμμηνορροϊκού κύκλου, ενώ οι θεραπευτικές επιδράσεις της ιβουπροφαίνης μειώθηκαν στη δεύτερη περίοδο. Η ιβουπροφαίνη είναι εξοικειωμένη με το ανθρώπινο σώμα με συχνή χρήση και χάνει την αποτελεσματικότητά της.  Άγριο Θυμάρι


  Ανθεκτικότητα στα φάρμακα και στα  φυσικά βότανα

  Η μείωση της επίδρασης της ιβουπροφαίνης στα φάρμακα ονομάζεται ανοχή φαρμάκου. Δεδομένου ότι είναι χημικά, το ανοσοποιητικό τους σύστημα τα αναγνωρίζει ως ξένες ουσίες. Έτσι, τα ηπατικά ένζυμα κατευθύνονται σε αυτά και τα χημικά διαλύονται. Τελικά, έχουν μια όλο και χαμηλότερη αποτελεσματικότητα, με επακόλουθη αύξηση της σωματικής ανοχής.

  Τα ανθρώπινα κύτταρα μπορούν επίσης να καταστούν ανθεκτικά σε αυτές τις χημικές ουσίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποδοχείς που επέτρεψαν πρώτα την πρόσβαση στις χημικές ουσίες έχουν τροποποιηθεί και προκαλούν μείωση των υποδοχέων.

  Ευτυχώς, το ανθρώπινο σώμα δεν βλέπει τα φαρμακευτικά βότανα ως ξένες ουσίες επειδή έχουν πολλαπλές θεραπευτικές επιδράσεις. Για  παράδειγμα το Θυμάρι  έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι φιλικές προς το ανθρώπινο σώμα. Το Θυμάρι, έχει πολλά δραστικά συστατικά. Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως ήδη αναφέρθηκε, περιέχει θυμόλη - αντισηπτική και ισχυρή αντιβιοτική ένωση. Αυτό το βότανο περιέχει επίσης naringenin, thymin, apigenin και luteolin - όλα με διαφορετικά θεραπευτικά αποτελέσματα που ισορροπούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτές οι ιδιότητες οδηγούν σε ένα συνδυασμό φυσικών και βιοδιαγνωστικών συστατικών με διαρκή δράση!

  Γνωρίζοντας τα παραπάνω, συνιστούμε ιδιαίτερα την πρόσληψη Θυμαριού για την ανακούφιση από τον πόνο της περιόδου. Η συνιστώμενη δόση – σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα -είναι 25 σταγόνες πόσιμο αιθέριο έλαιο, οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως και στη συνέχεια κάθε 6 ώρες έως ότου εξαφανιστεί ο πόνος. Εναλλακτικά συνιστούμε χρήση βάμματος ή αφεψήματος θυμαριού. Αρμόδιος όμως να τα καθορίσει αυτά, είναι πάντα ο βοτανοθεραπευτής σας . 

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992233/  Έρευνα, φωτογραφία Χρυσούλα Ανέστη

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Το θυμάρι, είναι πιο αποτελεσματικό από το φάρμακο ιβουπροφαίνη για τη θεραπεία του πόνου της εμμηνόρροιας Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top