Σύνδρομο πολυκυστικών Ωοθηκών. Βοτανική θεραπευτική προσέγγιση.Γράφει η Ειρήνη Παληού Φυτοθεραπεύτρια

Συχνά εμείς οι γυναίκες μπερδεύουμε τον όρο "πολυκυστικές ωοθήκες", που είναι μια περιγραφή της ανατομίας των ωοθηκών, με τον όρο "Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών" (ΣΠΩ) που είναι μία πολύπλοκη ορμονική διαταραχή με πολλά συμπτώματα από διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
                                           
Η κακή διατροφή η κληρονομικότητα η υπέρμετρη παραγωγή ινσουλίνης και ανδρογόνων αλλά και η παχυσαρκία η έλλειψη άσκησης είναι πιθανές αιτίες του Σύνδρομου. Σε ψυχολογικό επίπεδο οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν βιώσει η βιώνουν την ανδρική απόρριψη ή  φοβούνται την θηλυκότητα τους και  βιώνουν ανομολόγητες εσωτερικές συγκρούσεις για την μητρότητα.            

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Ρότερνταμ το 2003 για να γίνει διάγνωση πρέπει να υπάρχουν δύο από τα παρακάτω κριτήρια -παρουσία διαταραχής κύκλου -κλινικά η εργαστηριακά σημεία υπερανδρογοναιμίας -αποκλεισμός άλλων αιτιών που προκαλούν διαταραχές του κύκλου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου δύο, και χοληστερίνη. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Τα πιο συχνά συμπτώματα του ΣΠΩ είναι τριχοφυία, αλωπεκία, παχυσαρκία, ακανόνιστος κύκλος, αποχρωματισμός του δέρματος, χοληστερίνη...

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

Στο ΣΠΩ εμπλέκονται δύο ή τρεις ειδικότητες (γυναικολόγος ενδοκρινολόγος δερματολόγος) και οι εξετάσεις περιλαμβάνουν γυναικολογικό και ορμονολογικό έλεγχο υπερηχογράφημα καθώς και αιματολογικές εξετάσεις.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Η συμβατική ιατρική προσέγγιση στη θεραπεία του ΣΠΩ γίνεται με φαρμακευτική αγωγή (περιλαμβάνει αντισυλληπτικά, αντί ανδρογόνα, αντιγλυκαιμικά φάρμακα τοπική θεραπεία ακμής τριχοφυΐας) και μέσω της λαπαροσκοπικής μεθόδου.

 ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Η βοτανική θεραπευτική προσεγγίζει το ΣΠΩ με τα παρακάτω βότανα 

ΛΥΓΑΡΙΑ -Vitex agnus-castus : Μειώνει την προλακτίνη- ομαλοποιεί τον κύκλο -βοηθά τις γυναίκες με υπογονιμότητα 

ΤΣΙΜΙΤΣΙΦΟΥΓΚΑ- Cimicifuga racemosa, Black Cohosh : Βοηθά στην μείωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης -αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ΣΠΩ 

ΑΧΙΛΛΕΑ- Achillea millefolium: Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές στις ωοθήκες -βοηθά στην αμηνόρροια 

ΚΑΨΕΛΛΑ- Capsella bursa-pastoris : Βοηθά και ρυθμίζει τον κύκλο -ρυθμίζει την ροή. 

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ-Urtica dioica : Βοηθά στις φλεγμονές- δρα σαν αντιανδρογόνο.

Τα παραπάνω βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορμονικά φάρμακα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται από γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μήτρας-ωοθηκών-μαστού καθώς επίσης με ηπατικές-καρδιακές και νεφρικές δυσλειτουργίες. 

Ειρήνη Παληού Φυτοθεραπεύτρια 

 Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο www.botanologika.gr   δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρούνται ως τεκμηριωμένες πληροφορίες, συμβουλές ή ως παραίνεση για συγκεκριμένη ενέργεια. 
Καθώς το www.botanologika.gr. είναι ενας ενημερωτικός δικτυακός τόπος και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πληροφορίες για την υγεία, σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική γνωμάτευση ή άλλη επιστημονική υπόδειξη. 
Όλοι οι χρήστες του www.botanologika.gr καλούνται να απευθυνθούν στον ανάλογο επαγγελματία πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε πληροφορία που παρέχεται από τον δικτυακό τόπο του  www.botanologika.gr