Αλκάνα η Βαφόριζα (alkanna tinctoria), ιδιότητες και χρήση.Γράφει η Ειρήνη Παληού

Η alkanna tinctoria είναι ένα κοινό φυτό που μεγαλώνει στην Ελλάδα και ανήκει στην οικογένεια των βοραγινοειδών (boraginaceae). Είναι ένα χαμηλό, μαλακό, χνουδωτό και πολυετές φυτό με εντυπωσιακά αλλά μικρά μοβ-μπλε άνθη. Η ρίζα του φυτού που είναι δυσανάλογα μεγάλη ως προς το υπέργειο τμήμα του, περιέχει μια δραστική ουσία την αλκαννίνη, η οποία εκχυλίζεται εύκολα σε λάδι και αλκοόλ.

Οι ιδιότητες της ρίζας περιγράφηκαν από τον Θεόφραστο, τον Πλίνιο, τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη, με τον τελευταίο να κάνει λεπτομερή αναφορά στην φαρμακευτική της χρήση. Ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται πως την χρησιμοποιούσε για να θεραπεύσει τα τραύματα των στρατιωτών του. Ο Άγγλος φυσικός του 17ου αιώνα N. Culpeper μας λέει πως η αλκάνα είναι υπό την κυριαρχία της Αφροδίτης και βοηθάει στα τραύματα και τα εγκαύματα από την ασθένεια φωτιά του Άγιου Αντώνη (ερυσίπελας).
Την δεκαετία του '70 ο Έλληνας καθηγητής Β. Παπαγεωργίου απομόνωσε τα δραστικά συστατικά της ρίζας και μετά από έρευνες παρασκεύασε ένα επουλωτικό σκεύασμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο βασισμένο σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του ίδιου.

Η αλκάνα ανθίζει Ιούνιο και Ιούλιο, χρησιμοποιείται η ρίζα της η οποία και συλλέγεται Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Η ρίζα πλένεται για να φύγουν χώμα και τυχόν έντομα, αποξηραίνεται, τεμαχίζεται και εκχυλίζεται σε λάδι για τουλάχιστον 1 μήνα σε σκιερό μέρος.

Παραδοσιακά, το εκχύλισμα της ρίζας της αλκάνας χρησιμοποιείται εκτός της βαφικής της ικανότητας στο δέρμα και στα ρούχα, για τη θεραπεία βαθιών τραυμάτων του δέρματος, εγκαυμάτων, δερματικών ελκών, κατακλίσεων, αιμορροϊδων και ασθενειών του δέρματος. Οι βιολογικές μελέτες που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια, απέδειξαν ότι το εκχύλισμα των ριζών της Alkanna tinctoria σε λάδι ελιάς έχει Επουλωτική-Αντιφλεγμονώδη-Αντικαρκινική-Αντιοξειδωτική-Αντισταμινική-Στυπτική και Αντιμικροβιακή δράση (εναντίον των Staphylococcus aureus και Staphylococcus epidermidis).
Στην κοσμητολογία χρησιμοποιείται το εκχύλισμα της ρίζας σε λάδι για την ισχυρή αναπλαστική και αντιγηραντική του δράση στο γηρασμένο δέρμα.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Μερικά είδη του φυτού περιέχουν αλκαλοειδή που δρουν ηπατοτοξικά και γι' αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εσωτερικά.

Ειρήνη Παληού Φυτοθεραπεύτρια