Τα πάντα για τον ελίχρυσο (helichrysum)


Ο Ελίχρυσος (helichrysum) γνωστός και ως αθάνατος ή αμάραντος κατέχει περίοπτη θέση στην κλασική βοτανοθεραπεία. 
Τα απίστευτα αποτελέσματα του ελαίου στην αντιμετώπιση τόσο των χρόνιων όσο και των οξέων δερματικών διαταραχών, με τη συνδυασμένη αναζωογονητική και αντιφλεγμονώδη δράση του, το κάνει ένα από τα πιο πολύτιμα και σημαντικά έλαια στην βοτανοθεραπεία και αρωματοθεραπεία. 

Στην παραδοσιακή βοτανική ιατρική,ο ελίχρυσος χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό, αντιβηχικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες και αντι-αλλεργιογόνο.

 Έχει χρησιμοποιηθεί για βρογχίτιδα, άσθμα, κοκκύτη, ψωρίαση, ρευματισμούς, κεφαλαλγία, ημικρανίες, αλλεργίες και ηπατικές παθήσεις και συνήθως λαμβάνεται με τη μορφή αφεψήματος ή βάμματος Βοηθά αποτελεσματικά διαστρέμματα, τραύματα ιστών μώλωπες, οιδήματα, κοψίματα. 

Η εφαρμογή του πάνω σε ανοιχτά αιμορραγικά τραύματα θα μειώσει αισθητά τον πόνο θα απολυμάνει την πληγή και θα βοηθήσει το δέρμα να αναπτυχθεί χωρίς σημάδια και ουλές. Ανακουφίζει τον πόνο των αιμορροϊδων αν εφαρμοστεί μαζί με χαμομήλι .

Εξαιρετική θεραπευτική δράση σε ακμή, χρόνια δερματίτιδα, ψωρίαση, εγκαύματα και δερματική φλεγμονή . Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου για να αντισταθούμε στο άγχος και την ένταση κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής κρίσης, να αμβλύνουμε την ψυχική και συναισθηματική εξάντληση, να ανακουφίσουμε τη μοναξιά και την ανασφάλεια και να απελευθερώσουμε καταπιεσμένα συναισθήματα.

 Είναι ευεργετικός για την επιδερμίδα καθώς επουλώνει τραύματα σημάδια ακμής έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική δράση μειώνει σημάδια και ανομοιομορφίες αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και ομοιόμορφη 

Έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα κύτταρα υγιή και επιτρέπει στην επιδερμίδα να διατηρείται νεανική καθυστερώντας τα σημάδια γήρανσης με την γρηγορότερη ανάπλαση τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται ενώ δημιουργούνται υγιή με μεγαλύτερη συχνότητα. Σε συνδυασμό με την ενυδατική δράση του είναι ένα σημαντικό αντιγηραντικό έλαιο.

 Ειρήνη Παληού
 Φυτοθεραπεύτρια