• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  Μουριά, η αγνοημένη βασίλισσα.  Άρθρο του Δημήτρη Καλλιμάνη
  Τα Βοτανολογικά τον ευχαριστούν θερμά για την παραχώρηση του άρθρου.


   Αγαπημένο δέντρο της ελληνικής άνοιξης και του καλοκαιριού, τόσο για τον πλούσιο ίσκιο του, όσο και για τους καρπούς του-ένα αληθινό φυσικό καλλυντικό- που ανάλογα με το χρώμα τους δίνουν και την ονομασία στο δέντρο. Μαύρη μουριά, κόκκινη και λευκή. Η κόκκινη είναι και η πιο σπάνια και έχει μικρότερους καρπούς από τις άλλες, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί μειονέκτημά της. 

  Ποιοτικά, για εργαστηριακή χρήση, κατά πλειοψηφία χρησιμοποιούμε τη μαύρη μουριά, λιγότερο την κόκκινη και ακόμη λιγότερο τη λευκή, παρόλο που οι ποιοτικές διαφορές τους δεν είναι τεράστιες. Προσφέρει πολύ πλούσια ενυδάτωση κι έχει εξαιρετική αντιγηραντική δράση τόσο σε επίπεδο βελτίωσης λειτουργίας των ζωτικών οργάνων όσο και στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. 

  Η χρήση της μουριάς τόσο μόνη της, όσο και σε συνδυασμό με άλλα φυτά προκαλεί έντονη σύσφιξη, τονώνει αρκετά το πλαδαρό πρόσωπο, προσφέρει λάμψη στα θαμπά δέρματα, ανακουφίζει συμπτώματα από πολλές επίπονες δερματικές ασθένειες, έχει δράση κατά των εγκαυμάτων και... 

  Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να κάνουμε το ταξίδι μας στις ιδιότητές της μέσα από συνταγές κι από αποτελέσματα μέσα από επιλεγμένους συνδυασμούς. Η μουριά αγαπά το νερό και προσφέρει εξαιρετική ενυδάτωση. Αγαπά και συνεργάζεται με τα περισσότερα φυτά υδροβιοτόπων. Ένα από τα κλασσικότερα είναι η λυγαριά. Ο συνδυασμός τους είναι δυναμικός και προκαλεί βαθιά ενυδάτωση, αντιγήρανση, σύσφιξη και αίσθημα τόνωσης. 

  Αν θέλουμε να τονίσουμε τα αποτελέσματα στο πρόσωπο και κυρίως στα μάτια μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινο φρέσκο τριαντάφυλλο (πέταλα) ή αποξηραμένα άνθη τριαντάφυλλου δαμασκηνού (Rosa damascena). Προσθέτωντας πράσινα φύλλα πλάτανου, φρέσκα ή αποξηραμένα, τονίζουμε την ελαστικότητα σε όλο το σώμα και προκαλούμε έντονότερο συσφυγκτικό αποτέλεσμα.

  Προσθέτοντας και φύλλα δεντρολίβανου τονώνουμε τη λαμπράδα προσώπου και σώματος, παράλληλα με ισχυρή αντιρυτιδική δράση. Αυτά που αναφέρουμε μπορούμε να τα επιτύχουμε με διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές. Από το απλούστατο λουτρό μέχρι μια πλήρη cold cream σε αρκετές παραλλαγές. 

  Απλό Λουτρό: 

  Μέσα σε τουλουπάνι ή άλλο λεπτό διάτρητο ύφασμα βάζουμε 6-8 μεγάλα φύλλα μουριάς και ισόποσα ένα ή περισσότερα φυτά απ' όσα αναφέραμε χωρίς να πιέζονται μεταξύ τους, ώστε να διαβρέχονται εύκολα από το νερό. Βάζουμε αυτό το " πουγκί " στην μπανιέρα και γεμίζουμε ως τα 2/3 με σχετικά θερμό νερό στην αρχή ως να καταλήξουμε στην επιθημητή θερμοκρασία. Μπαίνουμε μέσα στη μπανιέρα για 30-35 λεπτά, χωρίς τη χρήση σαπουνιού/αφρόλουτρου και βγαίνουμε χωρίς να ξεπλυθούμε. Στεγνώνουμε κανονικά σώμα και μαλλιά. 


  Απλή λοσιόν προσώπου με πολλές χρήσεις: 

  Θα χρειαστούμε :
  290 ml εμφιαλωμένο νερό κατά προτίμηση ορεινής πηγής και 60 ml καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας στο μίγμα των οποίων θα εκχυλίσουμε σε σύνολο 13 γρ. από μουριά και κάποιο ή κάποια από τα φυτά που αναφέραμε, όλα ισόποσα. Θερμαίνουμε το μείγμα για 12 συνολικά λεπτά. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι τέτοια που στα πρώτα 3-3,5 λεπτά θα αρχίσει ένας ήπιος βρασμός. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ώστε να διατηρηθεί ώσπου να ολοκληρωθούν τα 12 λεπτά-πάντα χαμηλός, ήπιος βρασμός, όχι έντονος. Με την συμπλήρωση των 12 λεπτών αποσύρουμε από την εστία θερμότητας και αναμένουμε για 15 λεπτά. Η απλή λοσιόν είναι έτοιμη. Μπορείτε να χύσετε 125 ml στην μπανιέρα, αντι για το "πουγκί" και να κάνετε το λουτρό. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις προσώπου 2-3 φορές την ημέρα-αν το έχετε στο ψυγείο για να είναι πιο δροσερό, δεν θα αλλοιωθεί. 
  Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην υδατική φάση για την παρασκευή cold cream- θα δείτε την συνταγή της σε λίγο. 

  Σε 1 λίτρο βάση Gel-πωλείται στα περισσότερα φαρμακεία- μπορείτε να προσθέσετε 180 ml της απλής λοσιόν και να έχετε ένα πολύ αξιόπιστο σκεύασμα για χρήση σε όλο το σώμα με τις δράσεις που αναφέραμε. 

  Εμπλουτισμένο έλαιο για μασάζ και άλλες χρήσεις: 

  Σε 1 λίτρο λάδι (Ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο) βάζουμε 80-100 γρ. σχετικά λεπτοκομμένων φύλλων μουριάς και τμήματα από άλλο ή άλλα φυτά και αφού κλείσουμε καλά τα δοχείο, το αφήνουμε για 40-42 μέρες σε ξηρό και σκοτεινό μέρος, περιστρέφοντας το 2-3 φορές την ημέρα. Ανοίγουμε μετά το πέρας των ημερών, σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμες φιάλες. 

  Ένας άλλος τρόπος είναι να βάλουμε το φυτό ή τα φυτά στο δοχείο, σκεπάζουμε με το λάδι, τυλίγουμε καλά το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ένα σημείο έξω, να το βλέπει ήλιος. Χρησιμοποιούμε τον ήλιο μόνο για την θερμότητά του και όχι για την ακτινοβολία του. Ανοίγουμε και σουρώνουμε σε 15 μέρες. 

  Ομοίως φτιάχνουμε και πολλά άλλα έλαια από διαφορετικά φυτά. Το έλαιο που αναφέραμε εδώ έχει παρόμοιες δράσεις με τη λοσιόν, είναι όμως ισχυρότερο αντιρυτιδικό, θρεπτικό, καλύτερο για τα μαλλιά (μάσκα 1-2 φορές την εβδομάδα, ιδίως αυτό με μουριά, δεντρολίβανο, τριαντάφυλλο δαμασκηνό) και σχετικά πιο αποτελεσματικό για μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. 

  Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα έλαιο, αλλά συνδυασμό, ένας πολύ καλός είναι ο ακόλουθος (για 60 ml έλαιο): 
  10 ml ελαιόλαδο 
  5 ml λάδι άγριας ελιάς- αλλάζει προς το καλύτερο όλο το χαρακτήρα του ελαίου. Αν δε βρούμε, χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο (15 ml). 
  15 ml Ροδακινέλαιο ή Βερυκοκέλαιο 
  15 ml Αμυγδαλέλαιο 
  15 ml Σιτέλαιο-πολύ θρεπτικό, αντιγηραντικό για κουρασμένα πρόσωπα Ή 15 ml λάδι καρύδας-πιο καλοκαιρινό άρωμα, δυναμική συνέργεια με το ελαιόλαδο στην αντιηλιακή δράση. 

  Είτε μεμονωμένα είτε στον συνδυασμό τα έλαιά μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ελαιώδη φάση της cold cream. 

  Απλή cold cream και μια παραλλαγή της:

   'Ισως ο καλύτερος τύπος 100% φυσικής κρέμας με άπειρες χρήσεις και παραλλαγές. Ουσιαστικά πρόκειται για αλοιφή με συμπεριφορά κρέμας και ονομάζεται cold γιατί μετά την εφαρμογή της αφήνει ένα αίσθημα δροσιάς. Είναι ανακάλυψη του Γαληνού (2ος αιώνας μ.Χ.) γιαυτό και ονομάζεται γαληνικό σκεύασμα. Απλή cold cream. Θα χρειαστούμε: 60 ml λάδι (εμπλουτισμένο ή μη) 25 ml υδατική φάση 15 γρ. κίτρινο μελισσοκέρι 

  Μέθοδος παρασκευής:


   Σε μπεν μαρί λιώνουμε το μελισσοκέρι και προσθέτουμε αργά αργά το λάδι-όχι στάγδην- μέχρι πλήρους ομογενοποιήσεως. Στην συνέχεια προσθέτουμε αργά την υδατική φάση και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι πλήρους ομογενοποίησης. Αποσύρουμε το σκεύος από το μπεν μαρί και τοποθετούμε σε πάγκο εργασίας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να πήζει και να πάρουμε το τελικό προϊόν (κρέμα).

   Μεγάλη προσοχή στα άκρα του σκεύους γιατί εκεί το κερί πήζει γρήγορα και κάνει δακτύλιο, αλλοιώνοντας την αναλογία της κρέμας και συνεπώς την τελική ποιότητά της. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά κάθε φορά. Κάποια στιγμή είναι πιθανό η κρέμα να κάνει κάποια "δάκρυα" από την υδατική φάση. Αυτό δεν είναι κακό. Ίσα ίσα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και παραλαμβάνουμε μια όμορφη, σφιχτή "μαστιχωτή" κρέμα. 

  Παραλλαγή α΄ : 

  60 ml μίγμα ελαίων
   25 ml υδατικής φάσης 
  7 γρ. κίτρινο μελισσοκέρι 
  4γρ. λευκό κερί μέλισσας-αποροφάται γρηγορότερα, πιο λεπτό από το κίτρινο μελισσοκέρι. 
  3 γρ. κήτειο στέαρ (spermacceti)- βοηθά κι αυτό στην απορρόφηση και αφομοιώνεται εύκολότερα σε λιπαρές επιδερμίδες. 
  1 γρ. καρναουβικός κηρός (carnauba wax)- προαιρετικά. δίνει λάμψη σε θαμπά και ταλαιπωρημένα πρόσωπα. Αν δε θέλουμε το υποκαθιστούμε με κίτρινο μελισσοκέρι. 

  Μέθοδος παρασκευής. 

  Ακολουθούμε τα ίδια βήματα, όπως και στην παρασκευή της απλής cold cream. Βάσει των όσων αναφέραμε ως τώρα για τις παρασκευές, θα παρασκευάσουμε και ότι ακολουθεί. Αναφορά θα γίνεται μόνο στις ιδιότητες. Cold cream για ανακούφιση ερεθισμών από χρήση αργίλου στο πρόσωπο. Χρησιμοποιούμε την απλή cold cream με το εμπλουτισμένο με μουριά έλαιο και την εμπλουτισμένη υδατική φάση με μουριά και δεντρολίβανο. Σύσφιξη σώματος με α΄ παραλλαγή. 

  Εμπλουτισμός υδατικής και ελαιώδους με: 

  *φύλλα και φλοιό νεαρών κλαδιών μουριάς (αναλογία 9 μέρη φύλλα-1 μέρος φλοιός)
   *Πέταλα κόκκινου τριαντάφυλλου 
  *Καρποί άρκευθου (Juniperus communis). Όλα ισόποσα. 


  Αντιγηραντική απλή cold cream για πρόσωπο και μάτια:
   * Φλοιός από κλαδιά μουριάς 
  *Λευκά δάκρυα μαστίχας 
  *Βασιλικό λιβάνι (αν δε βρούμε χρησιμοποιούμε αρσενικό λιβάνι- είναι κι αυτό ποιοτικά καλό). 

  Όλα όσα αναφέρουμε γίνονται και απλή λοσιόν-βάμμα με πάρα πολλές χρήσεις, π.χ. μπορείτε να βάλετε αυτήν αυτούσια στην υδατική φάση μιας cold cream. 

  Απλή λοσιόν-βάμμα: 

  Σε 1 λίτρο καλή Vodka ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή τσικουδιά προσθέτουμε 200 γρ. φρέσκα μούρα ή 2/3 του όγκου του διαλύτη αποξηραμένα φύλλα ή βλαστούς και αφήνουμε σε ξηρό και σκιερό μέρος για 21 μέρες ανακινώντας 2-3 φορές ημερησίως. Κατόπιν σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμες φιάλες. Δεν πιέζουμε τα φύλλα ή τους φλοιούς-πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ροή του διαλύτη. Τα φυτά πρέπει να εμβρέχονται πολύ καλά. 


   Συνταγή για λοσιόν

  Κλείνω την σημερινή μου αναφορά στη μουριά με μια πολλή χρήσιμη λοσιόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε μορφή που ήδη έχουμε αναφέρει ή αυτούσια και ανακουφίζει πολλούς ερεθισμούς από επίπονα δερματικά νοσήματα. 

  Αποξηραμένοι καρποί μαύρης μουριάς 23 γρ. 
  Αποξηραμένα φύλλα 7 γρ. 
  Δάκρυα λευκής μαστίχας 7 γρ. 
  Λιβάνι βασιλικό 37 γρ. 
  Αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού 26 γρ.  Δημήτρης Καλλιμάνης 
  Δημοσίευση στα Βοτανολογικά με την άδεια του συγγραφέα.
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

  0 σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Item Reviewed: Μουριά, η αγνοημένη βασίλισσα. Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
  Scroll to Top