Άγριο καρότο (Daucus carota) για το κουρασμένο δέρμα και όχι μόνο.


 Το άγριο καρότο είναι ένα μονοετές ή διετές αρωματικό βότανο και ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Απίδων. 
Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. 
Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε. 
Συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε τα εναέρια μέρη του φυτού και τους σπόρους από τον Μάιο ως τον Αύγουστο. 

Το βότανο περιέχει πτητικά έλαια , μεταλλικά άλατα σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, θειάφι, ιώδιο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, βρώμιο και χλώριο, επίσης άμυλο, μηλικό οξύ, προβιταμίνη Α (καροτίνη) και αιθέρια έλαια. 
Βοηθά στην θεραπεία της κυστίτιδας και της προστατίτιδας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν ειδικό ίαμα για την θεραπεία των λίθων και της άμμου των νεφρών. 

Για την καθαριστική και διουρητική του δράση χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα βότανα( Αχιλλέα, Αρκτοστάφυλος) στην θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών, και για τις πέτρες στα νεφρών συνδυάζεται με Ευπατόριο και Υδράγγεια (Ορτανσία).

 Οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση του τυμπανισμού και του κολικού. 
Το αρωματικό αιθέριο έλαιο του Άγριου Καρότου χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία. 

Είναι ένα εξαιρετικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά προϊόντα που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση του κουρασμένου, ηλικιωμένου, αφυδατωμένου και κατεστραμμένου δέρματος. 
Προσέχουμε κατά την συλλογή του διότι μοιάζει πάρα πολύ με το Κώνειο. 
Ο κεντρικός βλαστός του άγριου καρότου είναι χνουδωτός και αυλακωτός σε αντίθεση με του κώνειου που είναι λείος. 

Ειρήνη Παληού 
Φυτοθεραπεύτρια