• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Σαλάτα με σπανάκι, κολοκυθάκια, χαλούμι, σαλάτα και σταφίδα..





    Συνταγή από τη Σούλα Στεργιάδη
                                        vasilia.mponiati@gmail.com



    Φθινοπώριασε πια και με τη βούλα, για να μην πω ότι είμαστε στα πρόθυρα του χειμώνα. Αέρας, βροχή, κρύο. Καιρός για μάζεμα και συμμάζεμα παντός είδους. Καιρός για νέα υλικά στην κουζίνα, νέες μαγειρικές περιπέτειες και καινούριες δοκιμές. 

    Ήδη έσκασαν μύτη οι κολοκύθες, τα ρόδια και κάπου πήρε το μάτι μου και τα κάστανα. Το φαγητό την κάθε εποχή είναι όπως ακριβώς τα ρούχα. 

    Σκέψου. Εκεί που έχεις βαρεθεί τα σανδάλια και τα πέδιλα, έρχονται τα μποτάκια να σε αγκαλιάσουν με ζεστασιά. Κι όταν έχεις μπουχτίσει από τα μπουφάν, τα πουλόβερ και τα καλσόν, έρχεται η άνοιξη να σε ξεκουράσει με τα πουκαμισάκια της και τ΄ ανάλαφρα φορεματάκια της. Έτσι ακριβώς γίνεται και στην κουζίνα. Πιάνεις τον εαυτό σου στο τέλος του καλοκαιριού να σιχαίνεται ακόμα και το δροσερό καρπούζι ή τα αγαπημένα γεμιστά. Γιατί μπορεί να συμβεί κι αυτό, ξέρεις… 

    Κι εκεί που λες «δεν γίνεται» (ναι, κι όμως γίνεται) έρχεται η κολοκυθόσουπα (ποιος να το φανταζόταν), να ζεστάνει τα πρώτα κρύα βράδια του φθινοπώρου σου. Γιατί ο άνθρωπος όσο εύκολα συνηθίζει τα δύσκολα, άλλο τόσο εύκολα βαριέται τα όμορφα. Ακόμα κι αυτοί που ισχυρίζονται πως τους αρέσει η ρουτίνα, βαριούνται, τις ίδιες γεύσεις, τα ίδια φαγητά. Τα ίδια και τα ίδια. 

    Έστω λοιπόν πως μεγάλωσες σε παραδοσιακή, συντηρητική οικογένεια όπως εγώ, που στην κουζίνα έπαιζαν τα κλασικά ελληνικά φαγητά όλο το χρόνο,όπως είπαμε. Κι αφού η μάνα δεν αλλάζει ρεπερτόριο, έρχονταν οι εποχές οι ίδιες να αλλάξουν και να σε ξεκουράσουν, να σε ανανεώσουν και να σε ξεμπουκώσουν. 

     Η σαλάτα λοιπόν που βλέπεις πέρα από το ότι χαρακτηρίζεται άνετα εστιατοριακή γιατί έχει αέρα και ποιότητα, περιέχει σταφύλια σε δύο εκδοχές. Τα αποξηραμένα και τα φρέσκα. 

    Την γλυκύτατη Κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν της πατρίδας μας με τεράστια διατροφική αξία, καθώς επίσης και τα φρέσκα σταφύλια ποικιλίας Σουλτανίνα που είναι τα αγαπημένα μου αφού έχουν υπέροχη γεύση αλλά και απουσιάζουν τα κουκούτσια. Αν θες να μεγιστοποιήσεις την φθινοπωρινή απόλαυση μπορείς να βάλεις στο dressing πετιμέζι αντί για μέλι. Θα το τερματίσεις! 

    100 γρ τρυφερά φύλλα από σπανάκι πλυμένα και στεγνωμένα 400 γρ κολοκυθάκια τρυφερά 80 γρ σταφύλια χωρίς κουκούτσι ποικιλίας Σουλτανίνα 
    30 γρ κουκουνάρι 
    30 γρ Κορινθιακή σταφίδα 
    200 γρ χαλούμι 
    2 κ.τ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 
    Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο των κολοκυθιών

     Για το dressing 
    3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο 
    1,5 κ.τ.σ. μηλόξυδο
     1 κουταλάκι γλυκού μέλι 
    1 κουταλάκι γλυκού ταχίνι 
    Αλάτι.

     Ετοιμάζουμε πρώτα τα υλικά. Πλένουμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε. Πλένουμε και τα σταφύλια και τα αφήνουμε και αυτά να στραγγίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη και τα δύο αυτά υλικά. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες του μισού εκατοστού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα λαδώνουμε με ένα πινέλο και από τις δυο πλευρές και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. 
    Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Θέλουμε τα κολοκυθάκια να κρατάνε την ζωντάνια τους. Αυτή τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε σε σχαροτήγανο αν διαθέτουμε. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη. 

    Ρίχνουμε το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας) και σε δυνατή θερμοκρασία το ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα. Δεν θα πάρει αυτή η διαδικασία πάνω από 1 λεπτό από τη στιγμή που το τηγάνι θα ζεσταθεί. Το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη. Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες του 1ος εκατοστού. 

    Στο ίδιο τηγάνι που καβουρδίσαμε το κουκουνάρι αφού το ζεστάνουμε ξανά πολύ καλά, βάζουμε το χαλούμι λίγο – λίγο να ψηθεί και να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Το αφήνουμε πρώτα από τη μια πλευρά να κάνει κρούστα κι έπειτα το γυρνάμε από την άλλη. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε σε πιάτο να πέσει η θερμοκρασία του γιατί αν το βάλουμε πάνω στα λαχανικά ζεστό θα τα μαράνει. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό που χρειαζόμαστε. 

    Τέλος φτιάχνουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα βαζάκι που κλείνει με καπάκι και ανακατεύοντάς τα πολύ καλά. Μοντάρισμα σαλάτας. Στρώνουμε τον πάτο μιας μεγάλης πιατέλας με το σπανάκι. 

    Προτιμούμε πιατέλα ανοιχτή και όχι σαλατιέρα μπολ γιατί αυτή η σαλάτα πρέπει να σερβιριστεί απλωμένη καθώς τα υλικά θα χαθούν αν μπουν σε ένα μπολ. 

     Πάνω από το σπανάκι βάζουμε τις φέτες του ψητού κολοκυθιού και πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και την Κορινθιακή σταφίδα. Μοιράζουμε κατά τόπους και τις ρώγες του σταφυλιού. Τοποθετούμε τις φέτες του ψητού χαλουμιού και πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το μαϊντανό. Την περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε. 

    Καλή επιτυχία!

    Σούλα Στεργιάδη
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Σαλάτα με σπανάκι, κολοκυθάκια, χαλούμι, σαλάτα και σταφίδα.. Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top