• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    O BAΣΙΛΙΚΟΣ


                                                                               

    basilikos
    Γράφει ο Γιώργος Έλληνας 
    Βοτανολόγος


    Ο βασιλικός είναι ένα κοινό αρωματικό βότανο στην οικογένεια των δυόσμων, δηλαδή ανήκει στη ίδια οικογένεια φυτών με άλλα θρεπτικά πυκνά, ωφέλιμα βότανα, όπως μέντα, ρίγανη και δενδρολίβανο.

    Ο βασιλικός, φυσικά, χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε μια ποικιλία από συνταγές, αλλά αυτό που μπορεί να σας εκπλήξει είναι τα πολλά οφέλη του βασιλικού που το καθιστούν γνωστό για τις ιδιότητες βελτίωσης της ανοσίας του.

    Το εκχύλισμα βασιλικού ή το βασιλικό αιθέριο έλαιο αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων υγείας, γεγονός που το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά βότανα που είναι γνωστά σήμερα.

    Ουσιαστικά υπάρχουν στην πραγματικότητα 35 διαφορετικοί τύποι βασιλικού.  Τα φυτά του Βασιλικού έρχονται σε μια ποικιλία ποικιλιών και μεγεθών, αλλά ο ιερός βασιλικός είναι ο πιο διερευνημένος τύπος βασιλικού μέχρι στιγμής. Ο ιερός βασιλικός είναι το είδος του βασιλικού πιο γνωστό για τις ισχυρές θεραπευτικές του ιδιότητες. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 6 διαφορετικά αιθέρια έλαια εντοπίστηκαν στον ιερό βασιλικό μέσα στους σπόρους, τις ρίζες, τα φύλλα και το στέλεχος.

    Ο ιερός βασιλικός, ο οποίος έχει την επιστημονική ονομασία Ocimum sanctum . ή Ocimum tenuiflorum ., είναι γνωστό ότι είναι ένα αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό και ισχυρό προσαρμογόνο - που σημαίνει ότι βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί στο στρες και να καταπολεμήσει τις ασθένειες.

    Ο Βασιλικός είναι ένα σημαντικό φαρμακευτικό φυτό το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορα παραδοσιακά και λαϊκά συστήματα φαρμάκων, όπως αυτά στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία. Ο ιερός βασιλικός, συνήθως αναφέρεται ως tulsi στην Ινδία και θεωρείται πραγματικά ένα ιερό βότανο.

    Έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 300 διαφορετικές αγιουρβεδικές φυτικές θεραπείες για χιλιάδες χρόνια, όπως τα βάμματα, τσάγια, αλοιφές και τονωτικά. Το Tulsi είναι επίσης ένα σημαντικό σύμβολο σε πολλές άλλες θρησκευτικές παραδόσεις του Ινδουισμού και συνδέεται με τη φιγούρα της θεάς. Στην πραγματικότητα, ο tulsi στη Σανσκριτική σημαίνει "το ασύγκριτο".

    Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα του βασιλικού: 
    Αντιφλεγμονώδης
    Αντιοξειδωτικό
    Καρκίνος-μαχητής
    Αναστολέας του πόνου (αναλγητικό)
    Μειωτήρας πυρετού (αντιπυρετικό)
    Διαβήτης-προλήπτης
    Προστατευτικό του ήπατος (ηπατοπροστατευτικό)
    Προστατευτικό αιμοφόρου αγγείου
    Αντι-στρες 
     
    Ο βασιλικός περιέχει πλούσια σε αντιοξειδωτικά πτητικά αιθέρια έλαια, 
    τα οποία θεωρούνται υδρόφοβα. 
    Αυτό σημαίνει ότι δεν διαλύονται στο νερό και είναι ελαφριά και αρκετά μικρά 
    για να ταξιδέψουν στον αέρα και τους πόρους μέσα στο δέρμα μας. 
     
    Τα πτητικά αιθέρια έλαια του Βασιλείου είναι αυτά που δίνουν στο βότανο τη ξεχωριστή οσμή
     και γεύση του, αλλά είναι επίσης υπεύθυνα για τα θεραπευτικά οφέλη του βασιλικού.
     
    Βότανα όπως ο βασιλικός περιέχουν αιθέρια έλαια ενώσεις, 
    επειδή αυτά βοηθούν το φυτό να υπερασπιστεί τον εαυτό του 
    από τα αρπακτικά όπως τα σκουλήκια, τα τρωκτικά και τα στελέχη των βακτηρίων
     στο έδαφος.
     Όταν καταναλώνουμε αυτά τα προστατευτικά έλαια, αντιμετωπίζουμε παρόμοια οφέλη: 
    ενίσχυση της ανοσίας και προστασία από ασθένειες.
     
    Το εκχύλισμα βασιλικού χρησιμοποιείται επίσης για τη δημιουργία αρωμάτων, 
    οικιακών καθαριστικών και προϊόντων οδοντικής φροντίδας,
     καθώς ένα από τα γνωστά πλεονεκτήματα του βασιλικού είναι η ικανότητά του 
    να δρα ως αντιβακτηριδιακός και αντιμικροβιακός παράγοντας που καταπολεμά 
    τα μικρόβια και τα βακτηρίδια.
     
    ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
     

     Υλικά

    ·        1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας  δηλ  500 γρ
    ·        60 ml ελαιόλαδο
    ·        3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    ·        4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
    ·        3 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (την τελευταία στιγμή)
    ·        100 γρ.τριμμένο τυρί πεκορίνο (ή άλλο σκληρό τυρί προτιμάμε),


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Βράζουμε τα ζυμαρικά  μας σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και, όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε.
    Στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για περίπου 1/2 - 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας παράλληλα.
    Πασπαλίζουμε με τα κομμένα φύλλα βασιλικού και το τυρί της αρεσκείας μας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως

     

     

     

     

    ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ:

    ΥΛΙΚΑ

    Για τη σάλτσα πέστο βασιλικού
    • 45 γρ. βασιλικός, τα φύλλα
    • 175 γρ. ελαιόλαδο
    • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
    • 6 γρ. σκόρδο
    • 45 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
    • αλάτι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Για τη σάλτσα πέστο βασιλικού
    Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέ­ντερ και αλέθουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί εντελώς.
    .



    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: O BAΣΙΛΙΚΟΣ Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top