• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τυρί!!!


    Γράφει η κ. Κατερίνα Βασιλείου

    Εδώ η συνταγή και διαδικασία .


    Σπιτικό τυρί υλικά

    10 λίτρα γάλα (εγώ χρησιμοποιώ αγελαδινό το οποίο δεν βράζω, γιατί το γάλα αποβουτυρώνεται και το τυρί γίνεται σαν "ασβέστης " πράγμα που δεν το θελουμε.

     5 ml υγρή τυρομαγιά με το δοσομετρικο καπάκι της μαγιάς Κυανός Σταύρος 


    Εκτέλεση 

    Βάζω το γάλα σε λεκάνη που έχει δικό της καπάκι με δύο στραγγιστηρια και την κοινώς τσαντίλα. 
    Στραγγίζω το γάλα βλέπω η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι χλιαρή και λόγω το ότι κάνω χρόνια αυτή την δουλειά θερμόμετρο είναι το μικρό μας δαχτυλακι .. αν δω ότι η θερμοκρασία είναι αυτή που πρέπει βάζω στο δοσομετρικο καπάκι τυρομαγιά λίγο νερό και το ρίχνω στο γάλα. 


    Ανακατεύω πολύ καλά ,σκεπαζω και αφήνω στην άκρη μέχρι να πήξει. Δεν βιάζομαι. Περιμένω μέχρι να πήξει σωστά .

    Όταν πήξει, χαράζω με ένα μαχαίρι το αφήνω περιμένω μέχρι την στιγμή που θα βγάλει τυρόγαλο ( Αν δεν βγάλει τυρόγαλο και το βάλουμε να στραγγίσει θα μας κολλήσει στην τσαντίλα το τυρί και αδύνατον να στραγγίσει .Αυτό δεν είναι καλό αυτό πρέπει όπωσδηποτε να βγάλει τυρόγαλο ).

    Όταν δω πως έχει βγάλει τυρόγαλο ,τότε περνώ ένα τουλπάνι (κοινώς τσαντίλα )και βάζω το πηγμένο τυρί στην τσαντίλα και αφήνω να στραγγίσει ,για τον λόγο ότι η ποσότητα είναι μεγάλη και έχει βάρος .

    Δεν κρεμάω την τσαντίλα με το τυρί στην βρύση της κουζίνας στην λεκάνη αυτή που πήζω το γάλα επάνω βάζω
    ( μια σχάρα όπως αυτή που έχει ο φούρνος της κουζίνα μας ) και ένα μεγάλο πλαστικό σουρωτηρι σαν αυτό που στραγιζουμε τα μακαρόνια και τοποθετώ την τσαντίλα με το τυρί .


    Αφήνω και στραγγιζει ανακινώντας ανά διαστήματα για να στραγγίσει καλά γιατί είναι ποσότητα .Όταν δω πως στράγγισε περνώ την τσαντίλα με το τυρί και τοποθετώ σε καλούπι βάζω για βάρος ένα κομμάτι μάρμαρο. 


    Όταν είναι σε αυτό το στάδιο που βλέπετε στην φωτό βγάζω από την τσαντίλα και το κόβω σε κομμάτια αλατίζω τα κομμάτια τυρί με χοντρό αλάτι και τα τοποθετώ σε ένα τάπερ μεγάλο.

    Μόλις συγκεντρώσω ποσότητα και βλέπω ότι μπορώ να συμπληρώσω δοχείο (αυτό που βάζουμε τυρί)

     Συνήθως βάζω σε δοχείο μισαδι .

    Το τυρί που έχω συγκεντρώσει σε μια λεκάνη βάζω νερό και ξεπλένω τα κομμάτια τυρί και τα αραδειάζω ομοιόμορφα σε δοχείο. 

    Κάνω άλμη με τυρόγαλο γιατί γίνεται καλύτερο έχει και την γεύση που πρέπει. 

    Σε δύο λίτρα τυρόγαλο 150 γραμ αλάτι χοντρό (Δεν γεμίζω μέχρι επάνω τυρόγαλο γιατί φουσκώνει και τρέχει παρ ' όλο που έχουμε το δοχείο κλειστό ). 

    Όταν συμπληρώσω το δοχείο με το τυρί και το τυρόγαλο μουσκεώω με το τυρόγαλο ένα κομμάτι λαδόκολλα και καλύπτω το τυρί στο δοχείο, φροντίζοντας να υγραινεται με το τυρόγαλο η λαδόκολλα όσο διάστημα θα είναι στο δοχείο και στη διάρκεια ωρίμανσης του και για να μην περνάει" αέρας " στο δοχείο από την στιγμή που θα το κλείσουμε βάζουμε ένα κομμάτι νάιλον σακούλα πρωτα και κλείνουμε με το καπάκι το δοχείο.


     Το τυρί μας ωριμάζει σε τρεις μήνες και συντηρείται σε ψυγείο με θερμοκρασία 4 βαθμούς .

    Καλή επιτυχία σε όποιον το επιχειρήσει για να φτιάξει το τυρί του. 

    Η συνταγή της κ. Κατερίνας Βασιλείου είναι από την  εξαιρετική ομάδα " οι κουζινίστας" 

    https://www.facebook.com/groups/469816766503705/permalink/1093709890781053/
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τυρί!!! Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top