• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Βασικοί τρόποι παρασκευής των βοτάνων



                                                                    


    Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθουμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, είναι πώς να τις αξιοποιούμε. Παρακάτω θα δούμε τους τρόπους παρασκευής ώστε να λαμβάνουμε  τις ιδιότητες  που περιμένουμε.



                                                  ΕΓΧΥΜΑ


    Τοποθετούμε βότανα σε ένα δοχείο με σκέπασμα που κλείνει καλά (για να αποφύγουμε κάθε απώλεια πτητικού αιθέριου ελαίου).Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε πάνω στα βότανα. Κλείνουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά, ώστε να βγάλουν τις δραστικές τους ουσίες. Στη συνέχεια φιλτράρουμε. Η κανονική δόση των ξηρών βοτάνων είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό. Το ζεστό έγχυμα πρέπει να πίνεται αμέσως. Το έγχυμα είναι κατάλληλο με άνθη φυτών και μαλακά φύλλα.

                                               ΑΦΕΨΗΜΑ


    Το αφέψημα γίνεται με το βράσιμο των φυτών μέσα στο νερό για 5-20 λεπτά. Αν τα φαρμακευτικά φυτά είναι ψιλοκομμένα, είναι αρκετό το βράσιμο για 5 λεπτά. Αν είναι ξυλώδη, χρειάζονται 20 λεπτά για να γίνει καλή εξαγωγή του συστατικού τους, η οποία επιτυγχάνεται ακόμη καλύτερα, αν τα φυτά έχουν προηγουμένως μουλιάσει μέσα σε κρύο νερό και κατόπιν τα βράσουμε σε χαμηλή φωτιά. Για να φτιάξουμε ένα καλό φλιτζάνι αφεψήματος βράζουμε τρεις κουταλιές της σούπας φυτού μέσα σε δύο φλιτζάνια νερό. Τα αφεψήματα δεν πρέπει να τα κρατάμε πάνω από 24 ώρες. Το αφέψημα το χρησιμοποιούμε για ρίζες δέντρων, κορμούς, σκληρά ακάνθινα και σκληρά φύλλα.

                                             ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ
                                                                     

    Μουλιάζουμε τα φαρμακευτικά φυτά μέσα σε νερό ή οινόπνευμα και μετά γίνεται συμπύκνωση με εξάτμιση. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνουμε τελικά, ρευστά, πυκνόρρευστα ή στερεά εκχυλίσματα. Τα υγρά εκχυλίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι συμπυκνωμένα. Αυτά που πωλούνται σε σκόνη έχουν υποστεί προηγουμένως εξάτμιση. Για τις μορφές αυτές υπολογίζουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα για ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

                                                  ΒΑΜΜΑ


    Το βάμμα φτιάχνεται όταν βυθίσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα φρέσκο ή ξερό φυτό σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος ή φυτικής γλυκερίνης. Οι αναλογίες, γενικά, είναι ένα μέρος φυτών -αλεσμένων ή σε σκόνη- προς πέντε μέρη οινοπνεύματος. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε καλά κλεισμένο βάζο για 7-10 ημέρες, ανάλογα με την περίπτωση, και στη συνέχεια πιέζουμε και φιλτράρουμε το υγρό.

                                              ΚΑΤΑΠΛΑΣΜΑ
                                                                     

    Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση μόνο. Λιώνουμε τα βότανα, τα αναμειγνύουμε με χλιαρό νερό, μέχρις ότου πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό, τα απλώνουμε σε καθαρό ρούχο και τα τοποθετούμε τοπικά και απευθείας στο δέρμα, τα δένουμε με επίδεσμο -κρύα ή ζεστά- και τα αφήνουμε να δράσουν.


    Βοτανολογικά.
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Βασικοί τρόποι παρασκευής των βοτάνων Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top