• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Φτιάνω χούμους-μια υπερτροφή με ρεβίθια

    Όποιος γνωρίζει αραβικά θα καταλάβει αμέσως τι είναι το hummus! Αυτό συμβαίνει διότι hummus στη γλώσσα της «πατρίδας» του σημαίνει ρεβίθια, τα οποία αποτελούν και το βασικό υλικό του. 

    To hummus είναι μια πάστα από ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Πολλοί Μεσογειακοί λαοί μάχονται για την καταγωγή του. Απ΄όπου όμως και εάν προέρχεται το hummus η θρεπτική του αξία δείχνει πως η διατροφή των κατοίκων της Μεσογείου θριαμβεύει για ακόμη μια φορά!

     Η θρεπτική αξία του χούμους περικλείει όλη τη μαγεία των ρεβιθιών, ως ένα από τα πιο πλούσια όσπρια στη διατροφή. Τα ρεβίθια είναι καλή πηγή πολλών ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την πραγματοποίηση όλων των αντιδράσεων στο σώμα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το σίδηρο που μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα κύτταρα και το φολικό οξύ που είναι συμμετέχει στην αναπαραγωγή του DNA. Επιπλέον, το όσπριο αυτό θεωρείται από πολλούς  εναλλακτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.


                                            ΣΥΝΤΑΓΗ 

    400 γρ. ρεβύθια βρασμένα (Δε χρειάζεται η μαγειρική σόδα)
    3 κ.σ. ταχίνι 
    τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι 
    4 κ.σ. ελαιόλαδο 
    2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 
    1/2 - 1 κ.γλ. αλάτι ή αλάτι βοτάνων
    1/2 κ.γλ. κύμινο 
    2 κ.σ. νερό 
    λίγη  πάπρικα για το γαρνίρισμα και 1 φακελάκι κουκουνάρι καβουρδισμένο 

     Εκτέλεση 

    Ξεκινάμε προσθέτοντας το ταχίνι και τον χυμό του λεμονιού σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε για 1 λεπτό.(Μέχρι να γίνει πηχτό και να αποκτήσει ανοιχτό χρώμα). 

    Μετά προσθέτουμε τα ρεβίθια. Χτυπάμε μέχρι τα ρεβύθια να λιώσουν. 

    Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και σιγά σιγά βάζουμε και το ελαιόλαδο ενώ χτυπάμε με το μπλέντερ. 

    Χτυπάμε το μείγμα μέχρι το ελαιόλαδο να  απορροφηθεί πλήρως και το χούμους να είναι λείο ή πιο σφιχτό αναλόγα την προτίμησή μας. 

    Προσθέτουμε το αλάτι και το κύμινο και  αν το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σφιχτό συμπληρώνουμε  λίγο νεράκι. Χτυπάμε για περίπου 1 ακόμα λεπτό και είναι έτοιμο! 

    Γαρνίρουμε με λίγη πάπρικα και αν θέλουμε και με καβουρδισμενο κουκουνάρι.
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Φτιάνω χούμους-μια υπερτροφή με ρεβίθια Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top