• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τα καρυκεύματα στην ελληνική κουζίνα και στη ζωή μας




    Γράφει η Έλενα Πέτρου-Έλληνα 
                 Βοτανολόγος



    Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελληνική Κουζίνα είναι ένα ατέλειωτο πραγματικό καλειδοσκόπιο γεύσεων, συνταγών, και παραδόσεων, με τόσες όψεις όσες και οι περιοχές του ποικιλόμορφου πραγματικά τοπίου της χώρας.

    Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει δεχθεί έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές σε συνδυασμό με την γνήσια και αυθεντική εγχώρια παράδοση περίπου 4.000 ετών, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μοναδικό, προσφέροντας στον ουρανίσκο μας αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.

    Τα Βιολογικά βότανα είτε μπαχαρικά είτε αρωματικά, είναι η ψυχή κάθε εθνικής κουζίνας, και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής (και κατ’ επέκταση της Κυπριακής), της γευστικής αυτής πανδαισίας που με μοναδική  ιδιαίτερη σοφία και μέτρο ξέρει να τα συνδυάζει.

    Εξάλλου η δύναμη τους ως βιολογικά αναδεικνύεται στο τελικό αποτέλεσμα δίδοντας πάντα μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.  Η διαφορά μεταξύ των βοτάνων και των μπαχαρικών είναι το σημείο του φυτού από το οποίο λαμβάνεται το καθένα. Τα βότανα προέρχονται από το πράσινο μέρος του φυτού. Τα μπαχαρικά προέρχονται από άλλα μέρη του φυτού όπως η ρίζα, ο μίσχος, ο βολβός, ο φλοιός ή οι σπόροι.

    Με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, τα βιολογικά καρυκεύματα δημιουργούν ατελείωτες και αξέχαστες γευστικές και αρωματικές παραλλαγές ενός πιάτου, ενώ συγχρόνως αποτελούν πλούσια διατροφική επιλογή, χαρίζοντάς μας υγεία και ευρωστία! 

    Αν εισχωρήσουμε στα μυστικά της Ελληνικής κουζίνας και να γνωρίσουμε τα πιο χαρακτηριστικά από κοντά θα πρέπει να αναφέρουμε τα:

    ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ:  Το βότανο του 2017 και χρησιμοποιείται ξηρός αλλά και φρέσκος. Αγαπημένο μπαχαρικό των αρχαίων Ελλήνων, καθώς πίστευαν πως εξασφάλιζε την αθανασία της ψυχής. Έχει γήινη αλλά έντονη γεύση, που αφήνει στον ουρανίσκο μια ιδέα από εσπεριδοειδή και φασκόμηλο.

    ΣΑΨΙΣΙΑ:ΑΓΡΙΑ ΡΙΓΑΝΗ. Το μοναδικό Βότανο της Κύπρου.  Ο Μεγας Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο βότανο τόσο στις πληγές των στρατιωτών του ως αντισηπτικό αλλά και στην καθημερινότητα του στη μαγειρική ....Ειναι η Αγρια Ρίγανη ή Σαψισιά η οποία έχει έντονη γέυση χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε πιάτα με κρέας, αλλά επίσης έχει και δυνατές ιδιότητες βοηθώντας ειδικά στο άμεσο ξεφουσκωμα των εντέρων.

    ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ: Το γαρύφαλλο υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς θαλασσοπόρους της αποικιοκρατίας, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μπαχαρικού και συνάμα βοτάνου.
    Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.  Η θεραπευτική χρήση του γαρίφαλου οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ευγενόλη αλλά και στα φλαβονοειδή και φαινολικά συστατικά που περιέχει με ενδείξεις που αφορούν τη δυσπεψία  και  τη ναυτία

    ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ: Με απαλή γλύκα, όπως προδίδει άλλωστε και το όνομά του, ο γλυκάνισος συνδέεται άρρηκτα με το αγαπημένο ούζο που συντροφεύει τα καλοκαίρια μας, αλλά και το τσίπουρο. Χρησιμοποιείται σε αρτοποιήματα στη ζαχαροπλαστική, ακόμα και σε μαρμελάδες και σε γλυκό κρασί.  Βοηθά ιδιαίτερα σε στομαχικά και εντερικά προβλήματα.

    KANEΛΑ : Αναμφισβήτητα, η αρχόντισσα των μπαχαρικών, καθώς προσδίδει στη γεύση μια ανεπαίσθητη γλύκα και ζεστασιά αφού είναι θερμαντικό βότανο. Ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα η αγγλική ονομασία “σίναμον” (cinnamon) προέρχεται από το Ελληνικότατο “κιννάμωμον”.  Χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά γλυκά, μπισκότα, κρέμες, κέικ και γλυκά ψωμιά, ενώ στο φαγητό κυρίως στα κοκκινιστά, στις μαρινάδες, στα πουλερικά και ενίοτε στο ψάρι.

    Ως φυσικό προϊόν, τα βότανα χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Η ποικιλία των βοτάνων και των μπαχαρικών στην ελληνική ύπαιθρο έδωσε στους Έλληνες τα υλικά για να δώσουν ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό τους, καθώς και την δυνατότητα να θεραπεύσουν τους ανθρώπους.

    Αυτό φαίνεται και στην διάσημη ρήση του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής (περίπου το 460 – 370 π.Χ.): «Φάρμακό σας ας είναι η τροφή σας και η τροφή σας το φάρμακό σας».

    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τα καρυκεύματα στην ελληνική κουζίνα και στη ζωή μας Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top