• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Μια σαλάτα με όλες τις μυρωδιές του κόσμου




    Τον Νοέμβρη, παρότι οι μέρες μικραίνουν και οι βουτιές μας στην θάλασσα παραγκωνίζονται από τις βουτιές του υδραργύρου στο θερμόμετρο, υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι χαράς αρκεί να τους προσέξουμε, βιώνοντας το παρόν, αφήνοντας την ψυχή μας να δεχτεί τα δώρα που καθημερινά καταφτάνουν. Ένα από αυτά είναι και η αφθονία των πράσινων λαχανικών που ευδοκιμούν και που βρίσκει κανείς στους κήπους και στους πάγκους των αγορών. Πολλές φορές μου αρέσει να περπατάω στην γεμάτη κόσμο λαϊκή αγορά του Σαββάτου, μόνο και μόνο για να εισπνεύσω το δροσερό άρωμα φρεσκοκομμένου άνηθου και μαϊντανού, τη σπιρτάδα από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την ρόκα, να χορτάσουν τα μάτια μου πρασινάδες, καταλήγοντας να ψωνίζω μερικά ματσάκια από δαύτες όχι επειδή τις χρειάζομαι απαραίτητα αλλά για να γεμίσει η κουζίνα μου από τα χρώματα και τα αρώματά τους.

    Άλλωστε τα πράσινα αρωματικά χορταρικά αποτελούν μια υπέροχη προσθήκη όχι μόνο στα μαγειρευτά αλλά και στα κρύα πιάτα, εμπλουτίζοντάς τα με τις χαρακτηριστικές μυρωδιές τους, με την γεύση τους και την τραγανή υφή τους. Ανάλογα με τα διαθέσιμα προϊόντα κάθε εποχής, μπορεί κανείς να πειραματιστεί συνδυάζοντας διαφορετικά αρωματικά με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες για να δημιουργήσει νέα πιάτα. Ένας γενικός κανόνας είναι να μην συνδυάζονται στο ίδιο πιάτο -σύμφωνα δε με κάποιους ούτε καν στο ίδιο γεύμα- διαφορετικά βότανα με έντονο άρωμα, καθώς αλληλεπικαλύπτονται ή αλληλοσυνδυάζονται με τρόπο απογοητευτικό. Ωστόσο, ένας από τους πιο αξιόλογους μάγειρες που έχω την τύχη να γνωρίζω, ισχυρίζεται ότι το μυστικό είναι να συνδυάζει κανείς πολλά υλικά αλλά όλα σε μικρές ποσότητες. “Θα βάζεις λίγο όχι πολύ” μου λέει όποτε τον επισκέπτομαι.

    Σήμερα λοιπόν, που έχω διάθεση για μια θαλασσινή γευστική εμπειρία, έφτιαξα μια ελαφριά σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια λιωμένα και συνδυασμένα με άνηθο, σέλερι, φρέσκο κρεμμυδάκι που προστέθηκαν εμβόλιμα και απρογραμμάτιστα στο καλάθι μου, αφού με πλάνεψε ακόμα μια φορά η θεσπέσια και ορεκτική οσμή τους. Για να επιτύχω την θαλασσινή γεύση χρησιμοποίησα βρώσιμα φύκια nori και λινέλαιο, δυο υλικά-πρωταγωνιστές όποτε θέλω να προσθέσω το άρωμα της θάλασσας στο μενού, όπως στην vegan ταραμοσαλάτα και στην vegan παέγια.

    Υλικά
    1 φλιτζ. μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα

    1 μεγάλο καρότο τριμμένο

    1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

    1 μεγάλο κλωναράκι σέλερι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, το κοτσάνι και τα φύλλα

    1/2 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο

    2-3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη

    1 φρέσκο κρεμμυδάκι (μαζί με τα φυλλαράκια του) ψιλοκομμένο

    ¼ φλιτζ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο

    μια χούφτα φύκια nori μουλιασμένα για λίγα λεπτά σε νερό και ψιλοκομμένα
    Για την σως 1 κ.σ. γεμάτη διατροφική μαγιά (προαιρετικά αλλά συνίσταται!)

    2 κ.σ. φυτική μαγιονέζα έτοιμη ή σπιτική

    2 κ.σ. λινέλαιο (ή ελαιόλαδο αλλά δεν θα έχει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα)

    1 κ.σ. χυμό λεμονιού

    1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

    1 ½ κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

    1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή σε σκόνη

    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση
    1. Σε ένα μπολ λιώνουμε λιγάκι τα φασόλια με ένα πιρούνι χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε εντελώς. Θέλουμε να σπάσουν σε μικρά κομματάκια και όχι να γίνουν πουρές, ώστε να έχει ωραία υφή η σαλάτα μας. 2. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φύκια και ανακατεύουμε. 3. Για την σάλτσα: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με την σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε φετούλες ψημένο ψωμί ή συνοδεία με μπαστουνάκια λαχανικών.

    Πηγή: veganinathens.com
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Μια σαλάτα με όλες τις μυρωδιές του κόσμου Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top