• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Γάλα αμυγδάλου: Τα θρεπτικά του στοιχεία και πώς θα το παρασκευάσετε




    Το γάλα αμυγδάλου είναι μια εναλλακτική πηγή πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όσους δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, είναι ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται πολύ εύκολα.

    Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα θρεπτικά, θεραπευτικά συστατικά, τις ιδιότητες και τα οφέλη:

    1) Βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της Αρτηριακής Πίεσης και της Υγείας της Καρδιάς


    Το γάλα του αμύγδαλου δεν περιέχει χοληστερόλη και είναι γνωστό πως καταναλώνοντας τροφές χαμηλές σε νάτριο και χοληστερόλη, διατηρούμε τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς μας. Έτσι το χωρίς χοληστερίνη αμυγδαλόγαλα μειώνει τις πιθανότητες για την απόκτηση της κακής χοληστερόλης αυξάνοντας παράλληλα τα καλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Επίσης περιέχει κάλιο περίπου 150 mg σε κάθε μερίδα το οποίο είναι απαραίτητο για την προώθηση της υγιούς πίεσης του αίματος.

    2) Βοηθά στη διατήρηση της Υγείας των Οστών μας

    Το γάλα των αμυγδάλου περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου και το 25% της βιταμίνης D. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για την οικοδόμηση ισχυρών οστών σε άνδρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη. Βοηθούν στη μείωση της οστεοπόρωσης και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης η βιταμίνη D βοηθά στην απρόσκοπτη λειτουργία των κυττάρων μας το δε μαγνήσιό του είναι αναγκαίο στον οργανισμό μας.

    3) Βοηθά στον έλεγχο του Σακχάρου στο αίμα

    Το αμυγδαλόγαλα είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες το οποίο σημαίνει ότι δεν θα αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη.

    Επίσης λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακές του ως ενέργεια με αποτέλεσμα τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος.

    4) Βοηθά στη διατήρηση της Υγείας των Ματιών

    Η βιταμίνη Α που βρέθηκε στο γάλα του αμυγδάλου βοηθά στη διατήρηση της υγείας των ματιών μας διότι επηρεάζει άμεσα την ικανότητα του ματιού να προσαρμόζεται στις διαφορές και εναλλαγές του φωτός.

    5) Δεν περιέχει Λακτόζη

    Το γάλα αμυγδάλου είναι κατάλληλο για τα άτομα που ο οργανισμός τους δεν δέχεται τη λακτόζη στα άτομα δηλαδή που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

    6) Φροντίζει το Δέρμα μας

    Μία μερίδα αμυγδαλόγαλα περιέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης Ε η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στη ρύθμιση της βιταμίνης Α και στη διαθεσιμότητά της.Η βιταμίνη Ε δρα ως πρωταρχικό ρυθμιστικό θρεπτικό συστατικό για τη βελτίωση της υγείας του δέρματός μας αλλά και της διατήρησης της νεανικότητάς του.

    7) Βοηθά στη διαχείριση του Βάρους μας

    Διότι ένα φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 60 θερμίδες σε αντίθεση με:


    146 θερμίδες το πλήρες γάλα

    122 θερμίδες το γάλα 2%

    102 θερμίδες το γάλα 1%

    86 θερμίδες το αποβουτυρωμένο ζωικό γάλα


    Επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το σώμα μας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακές του ως ενέργεια με αποτέλεσμα τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος.

    8) Συμβάλλει στη Μυϊκή δύναμη και στην Επούλωση


    Παρόλο που το γάλα του αμυγδάλου περιέχει μόνο 1 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαμίνη. Ακόμα περιέχει σίδηρο, 4% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

    Τα συστατικά αυτά βοηθούν τους μύες να απορροφούν τις πρωτεΐνες μετατρέποντάς τες σε ενέργεια ενώ παράλληλα βοηθούν τις κυτταρικές λειτουργίες.




    Πώς θα το φτιάξετε



    Το μόνο που χρειάζεται για να το φτιάξετε είναι ξηροί καρποί και νερό, ενώ αν θέλετε να το κάνετε πιο γλυκό ή αρωματικό, μπορείτε να προσθέσετε μέλι, βανίλια κακάο κλπ.

    -1 κούπα ωμά αμύγδαλα (κατά προτίμηση βιολογικά)

    -2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε)

    -1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)

    -1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι

    Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8–10 ώρες. Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τις 2–3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα.

    Χτυπήστε το για 1–2 λεπτά. Σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι.

    Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, καρύδα ή σουσάμι.

    Αποθηκεύστε το γάλα αμυγδάλου σε μια γυάλινη κανάτα και διατηρήστε το έως 4 μέρες στο ψυγείο. Την αμυγδαλόψιχα που μένει μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέικ).


    Πηγή: hippieteepee.gr  onmed.gr
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Γάλα αμυγδάλου: Τα θρεπτικά του στοιχεία και πώς θα το παρασκευάσετε Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top