• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Μύρο. Ένα ξεχωριστό αιθέριο έλαιο




    Το αιθέριο έλαιο Μύρο έχει κάτι μυστηριώδες και ενδιαφέρον. Περιέχει πολλά συστατικά που το καθένα ξεχωριστά είναι τοξικό και όμως το Μύρο είναι ένα από πιο ασφαλή, ήπια, γλυκά αιθέρια έλαια της Φύσης.

    Το μύρο περιέχει περισσότερα φουρανοειδή συστατικά από οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο. Τα φουρανοειδή ενισχύουν την υπεριώδη ακτινοβολία και μπορεί να κάνουν ένα αιθέριο έλαιο φωτοτοξικό, π.χ. να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και δερματικές βλάβες όταν το άτομο εκτεθεί σε πηγή υπεριώδους φωτός αφού έχει αλειφτεί με αιθέριο έλαιο. Όμως το μύρο δημιουργεί μια ασπίδα που προστατεύει από τον ήλιο. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για τον σκοπό αυτό για χιλιάδες χρόνια. Το μύρο περιέχει επίσης φαινόλες και κετόνες, χημικές ενώσεις που δημιουργούν τρόμο σε πολλούς αρωματοθεραπευτές της Βρετανικής Σχολής.

    Το μύρο είναι επίσης μοναδικό ως την περιεκτικότητα του σε ίχνη ορισμένων οξέων, όπως το οξικό (αιθανικό) οξύ και το μυρμηκικό οξύ. Όταν μας τσιμπούν αρκετά από τα έντομα ο έντονος πόνος και κάψιμο που αισθανόμαστε οφείλεται στο δηλητήριο που είναι το μυρμηκικό οξύ. Το μύρο περιέχει επίσης ως 3% ξυλένιο που είναι μία από τα 3 πιο τοξικές χημικές ενώσεις που αναζητούν οι χημικοί στις χωματερές επικίνδυνων αποβλήτων. Αλλά ως συστατικό του μύρου είναι ακίνδυνο!

    Οι μελέτες των απομονωμένων συστατικών του μύρου συνιστούν αντένδειξη στην χορήγηση του μύρου, εκτός αν είναι πολύ αραιωμένο. Ωστόσο όσοι χρησιμοποιούν φαρμακευτικό αιθέριο έλαιο μύρο γνωρίζουν ότι, παρά την τρομακτική αυτή χημική ανάλυση, αφενός είναι ακίνδυνο και αφετέρου έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Στην αρχαία εποχή ήταν το πλέον συχνά χρησιμοποιούμενο αρωματικό και αναφέρεται, άμεσα ή έμμεσα, 150 φορές στην Βίβλο. Θεωρείται ότι δόθηκε στο βρέφος Ιησού Χριστό από τους Τρεις Μάγους. Ήταν το σύνηθες συστατικό κάθε θεραπευτικής αλοιφής και σταθεροποιητικός παράγοντας κάθε αρώματος. Το μύρο προστίθετο συστηματικά στα περισσότερα κρασιά από τους Εβραίους, Έλληνες και Ρωμαίους.

    Το μύρο ήταν το κυρίαρχο αιθέριο έλαιο στην πολιτισμική ιστορία των Αιγυπτίων. Καθόριζε την εμφάνιση, την κοινωνικότητα τους και την ομορφιά τους. Θεωρούνταν αυτονόητο καλλυντικό. Το χρησιμοποιούσαν για τη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος, για την πρόληψη της γήρανσης αλλά και για την ενυδάτωση του σκασμένου δέρματος από τις φθορές που προκαλούσε ο επιβλητικός αιγυπτιακός ήλιος. Παρέχοντας αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλει στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και ξανανιώνει το καταπονημένο ή γερασμένο δέρμα. Στη σύγχρονη κοσμετολογία, αποτελεί έναν κυρίαρχο καλλυντικό παράγοντα στην εξάλειψη των ρυτίδων αλλά και στην τόνωση της επιδερμίδας δημιουργώντας εξαιρετικά αποτελέσματα για υψηλές προσδοκίες.

    Για να ενισχύσετε τα νύχια σας, στην περίπτωση που είναι εύθραυστα, μπορείτε να ρίξετε 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου μύρου σε μια κουταλιά ελαιόλαδο και να κάνετε συστηματική φροντίδα επανόρθωσης των νυχιών σας επί ένα μήνα.

    Το αιθέριο έλαιο του Μύρου χρησιμοποιείται επίσης για προβλήματα της στοματικής κοιλότητας, όπως έλκη, πληγές, μολύνσεις. Επίσης, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της βρογχίτιδας και του κρυώματος. Στη πραγματικότητα το αιθέριο έλαιο του Μύρου, έχει αποκτήσει στους αιώνες θρησκευτική σημασία. Ως γνωστόν, οι αρχαίοι λαοί το χρησιμοποιούσαν στις ταριχεύσεις τους. Σήμερα το αιθέριο έλαιο του μύρου, χρησιμοποιείται σε γερασμένα και ταλαιπωρημένα δέρματα.

    Υπάρχει μια μαγική λύση για την ξεκούραση των πονεμένων και ταλαιπωρημένων ποδιών και είναι η εξής: Προσθέτετε στο μπάνιο σας, λίγες σταγόνες και ανακουφίζετε τα πόδια σας αμέσως. Πρόκειται για ένα ευωδιαστό, μυστηριώδες και αισθησιακό αιθέριο έλαιο που προσφέρει δύναμη και κουράγιο.




    Πηγή:aromatotherapeia.gr  master-lista.blogspot.gr
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Μύρο. Ένα ξεχωριστό αιθέριο έλαιο Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top