• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο


    Το Άγιο Μύρο παρασκευάζεται περίπου κάθε δέκα χρόνια, στο Φανάρι και χρησιμοποιείται στο μυστήριο του βαπτίσματος για την μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους Ορθοδόξους.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα καθαγιάσει για δεύτερη φορά κατά την Πατριαρχία του νέα ποσότητα Αγίου Μύρου την Μ. Πέμπτη το πρωί, παρουσία εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

    Η όλη προετοιμασία της παρασκευής του Μύρου θα αρχίσει την Κυριακή των Βαΐων, όταν ο Πατριάρχης με ειδική ευχή θα αναθέσει στον Άρχοντα Μυρεψό και στους συνεργάτες του Μυρεψούς, την ευθύνη της όλης διεργασίας.

    Πρόκειται για ένα έργο πολύ υπεύθυνο, που απαιτεί ειδικές γνώσεις. Για αυτό το αξίωμα του Μυρεψού πάντα αναλαμβάνουν φαρμακοποιοί και χημικοί.

    Σήμερα, επικεφαλής τους είναι ο Άρχων Μυρεψός Πρόδρομος Θανάσογλου, ενώ της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής προεδρεύει ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων Αθανάσιος.

    Η διαδικασία της παρασκευής και «εψήσεως», του ψησίματος δηλαδή, του Μύρου γίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο κουβούκλιο που βρίσκεται στον περίβολο του Πατριαρχείου.

    Τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο, είναι:


    Ελαιον καθαρόν           οκ. 700
    Οίνος στίφων μέλας           οκ. 200
    Ανθόνερον αρίστης ποιότητας         λιτ.  32
    Ροδόσταμον αρίστης ποιότητας           λιτ.  40
    Μαστίχη καθαρή      λιτ.  20  
    Μετζουβί ή κόμμι ευώδες        λιτ.  20
    Αμωμον (γενί παχάρ)       λιτ.   6
    Ξυλαλόη μαβέρτη          λιτ.   4
    Πέπερι μακρόν (δαρί φιλφίλ)         λιτ. 4 1/2
    Κάρυα αρωματικά (τζεβίζ πεβά ή χιντιστάν)      λιτ.  6
    Φύλλος ινδικός (σαδέτζ χιντί ή χιντ γιαπραγί)     λιτ.1 1/2
    Ξυλοκασία ήτοι αγγέλικα Βοεμίας (σελιχί καπουγιού ή αντζελίκ κιοκιού ή μελέκ κιοκιού)..λιτ. 4
    Στύραξ υγρά (μεχέ σελέ ή καρά κισενλούκ γιαγί)        λιτ.  4
    Σμύρνα καθαρά (μουρού σαφί)        λιτ. 12
    Πέπερις (καρά μπιμπέρ ή φουλφούλι ασβέστι)    λιτ. 10
    Εχινάνθη (ιχτίρι μεκάι ή κιαπέ σαμανί)        λιτ.  4
    Ξυλοβάλσαμον      λιτ.  1 1/2 
    Ακορος ή κάλαμος ευώδης (αζάκ εγιρί ή βετζ)      λιτ. 6
    Ιρις φλωρεντινή (ιρισά ή μενεξέ κιοκιού)     λιτ. 12
    Βάκχαρις ή αντ’ αυτής εμπερατόρια (σαφρέντ παχαρί ή κρατ κιοκιού)        λιτ. 6
    Αριστολοχία βέρα (τζεραβέντι ταβίλ)       λιτ. 1 1/2
    Καρποβάλσαμον ή κουβέβι (χάμπουλ παλασάν ή ή κεπαπέ)       λιτ.  4
    Κύπερις (τοπαλάκ κιοκιού ή σαδ)       λιτ.  6
    Μυρισινόκοκκα (μερσίν τοχουμού)    λιτ.  2
    Νάρδος κελτική (σουμπούλι φρεγκί ή σουμπούλι ρουμί)       λιτ.  4
    Κασσία μέλαινα ή αντ’ αυτής κασκαρίλια όπερ εστί φλοιός αμπάρεως                                   (καρεμφίλ καπουγιού ή άμπερκα πουγιού)        λιτ. 4
    Βάλανος μυριψική (χάμπουλ μπαν).     λιτ. 1 1/2
    Καρδάψωμον μικρόν (κακουλέγι σαγίρ)      λιτ.  6
    Κρυόφυλλα (καρεμφίλ)     λιτ.  12
    Κινάμωμον (ταρτζίν) .       λιτ. 12
    Ασσαρον βέρον (εσαρούν)      λιτ.  6
    Μάκερος Ολλάνδας (μπεσπάσεγι χιντί)    λιτ.  4
    Τερέβινθος βενετική (τιρεμεντίνη βενεδίκ)       λιτ. 14
    Ρετσίνη λευκή καθαρά (τσαμ σακίζ εμπιάζ)      λιτ.  28
    Μυροβάλανον καθαρόν (χελιλέγι χιντί)        λιτ. 4
    Σάμψυχος ή μαντζουράνα (μερτζαντζού)        λιτ. 4
    Λάδανος καθαρά (λαδένι κιριντί)        λιτ. 20
    Στάχυς νάρδου ινδικού (σουμπούλι χιντί)      λιτ. 4
    Λίβανος λευκός (κισινλούκ εμπιάζ)       λιτ. 20
    Ζιγγίβερις λευκή (τζεντζεπίλ εμπιάζ)        λιτ. 12
    Ζαρνάβας (ζουρουμπάτ)         λιτ. 5
    Τύλλις (χαλαμπέ τοπόι τοχουμού)          λιτ. 4
    Ελένιον (ατζί κιοκιού)        λιτ. 4
    Υλη μετά την έψησιν των ανωτέρω τω Μύρω εγχεομένη.
    Ελαιον κινναμώμου σειλάνικον (ταρτζίν γιαγί)       λιτ. 1 1/2
    Ελαιον καρυοφύλλων       λιτ. 1 1/2
    Μοσχοκαρυδέλαιον Ολλάνδας πηκτόν (χιντιστάν τζεβισί γιαγί)      λιτ. 3
    Βάλσαμον Μέκκας ήτοι βαλσαμέλαιον (κιαμπέ πελεσανί ή πελεσέγκ γιαγί)     λιτ. 14
    Ροδέλαιον ή έλαιον τριανταφύλλου (γκιουλ αγατζί γιαγί)         δρμ. 200
    Έλαιον μάκερις (πεσπασέι χιντί γιαγί)       δρμ. 20
    Έλαιον κίτρου         δραμ. 70
    Έλαιον καρποβαλσάμου     δραμ. 35
    Έλαιον σαμψύχου        δραμ. 35
    Έλαιον δάφνης     δραμ. 70
    Έλαιον δενδρολιβάνου         δραμ. 35
    Έλαιον νάρδου ή λεβάντας        δραμ. 35
    Μόσχος ινδικός (μίσκι χιντί )         δραμ. 40
    Αμπαρι (αμπέρ εμπιάζ)        δραμ.  65
    ΠΗΓΗ: Τα φυτά στη λατρεία της εκκλησίας
    Ε. Μαρκαντώνη-Αυγερινού Γεωργόπουλου-Ιωάννη Ζαμπέλη
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τα υλικά με τα οποία παρασκευάζεται το Άγιο Μύρο Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top