• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Πασχαλινά Αβγά βαμμένα όπως παλιά


    Είναι αλήθεια πως οι μητέρα μας κάθε Πάσχα να βάφουν τα αυγά με τις...παραδοσιακές βαφές Ανατολή...Και όταν μεγάλωσα συχνά τη ρωτούσα να μάθω με τι τα έβαφαν παλιότερα...Μου έλεγε "με κρεμμυδόφλουδα",χωρίς όμως να δείχνει πως έτρεφε εκτίμηση για τον συγκεκριμένο τρόπο...Κάτι όμως το γεγονός πως τα περισσότερα αυγά τα πετούσαμε- αφού η βαφή ή περνούσε στο εσωτερικό του αυγού κατά τη βαφή ή έβαφαν τα χέρια μας στην προσπάθεια να  καθαρίσουμε το αυγό- λίγο η αγάπη μου στο απλό με έκαναν να επιμείνω και να μάθω τελικά να βάφω όπως παλιά...Από τότε δεν ξαναέβαψα με χημικές βαφές...Όχι μονο για λόγους υγείας,αυτάρκειας ή οικονομίας,αλλά κυρίως για το αισθητικό αποτέλεσμα...

    Μάζεψε από τον κήπο ένα σωρό μικρά φυλλαράκια κατάλληλα για το στόλισμα...
    ...βάλε σε κάθε αυγό ένα φυλλαράκι...
     τυλίξετω  σφιχτά-προσοχή να μη σπάσει-με ένα κομμάτι από παλιό καλσόν και δέστε με μια κλωστή...


    κάναμε το ίδιο σε όλα τα αυγά που τα θέλαμε "κεντημένα"...
    ύστερα τα αραδιάσετα σε μια κατσαρόλα...
    ρίξε αρκετό νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά(και 1-2 δάχτυλα παραπάνω)...
    ...και ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι...
    ...και από πάνω ρίξε φλούδια από κρεμμύδια(τις εξωτερικές φλούδες).Δεν χρειάζονται πολλά(10-12 φλούδια από μεγάλα κρεμμύδια)...
    βάλτα στη φωτιά και τα αφήσετα να βράσουν τουλάχιστον 20 λεπτά από τότε που άρχισε ο βρασμός(ειδικά στην αρχή η φωτιά να είναι χαμηλή ώστε να μη σπάσουν τα αυγά)...
    ενώ η πρώτη δόση έβραζε, κάναμε τα πειράματά μας...
    ...αφού βουτούσαμε το αυγό σε νερό,το τύλιγαμε με κλωστές φλος σε διάφορα χρώματα...


    ...τα έβαζαμε σε αλουμινόχαρτο...






    ...τα τύλιγαμε και τα αράδιαζουμε σε κατσαρολα...
    ...και αφού βαλαμε σκέτο νερό τα άφησαμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά.Όμως δεν σταμάτησαμε εκεί...Δοκιμάσαμε και με φύλλα παπαρούνας...Σε μπρίκι,λοιπόν,έβαλε αυγά,νερό,λίγο ξύδι και τα κόκκινα πέταλα από μερικές παπαρούνες και βάλτα να βράσουν επίσης σε σιγανή φωτιά...

    ...εν τω μεταξύ έβρασαν τα αυγά με τα φλούδια των κρεμμυδιών,τα βγάλαμε,τα ανοίξαμε...

    ...ανοίξαμε και τα βαμμένα με τις κλωστές φλος...

    ...τα αραδιάσαμε σε πετσέτα να στεγνώσουν...
    ...κι όταν στέγνωσαν τα "περάσαμε" με πανί βουτηγμένο στο λάδι ώστε να γυαλίσουν...
    ...και έτοιμα...
     

     ...το γκρι της πιο πάνω φωτογραφίας είναι το βαμμένο με τις παπαρούνες...




    ...το ίδιο και το μπλε της παραπάνω φωτογραφίας,μόνο που έμεινε περισσότερο στο παπαρουνόζουμο..

    Δοκιμάστε να βάψετε έτσι τα αυγά σας,γιατί τα πλεονεκτήματα είναι πολλά...

    Αρχικά το κάθε αυγό είναι ξεχωριστό,το χρώμα τους μοναδικό(μπορείτε να πετύχετε και πιο σκούρο χρώμα αν τα αφήσετε περισσότερο στο κρεμμυδόζουμο),οι κατσαρόλες σας δεν θα αχρηστευθούν και θα είστε ήσυχοι ότι το "τρώτε και δεν σας τρώει" αφού είναι τόσο υγιεινό όσο και το άβαφο...
           ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Πασχαλινά Αβγά βαμμένα όπως παλιά Rating: 5 Reviewed By: Βοτανολογικά
    Scroll to Top