Αιθέριο έλαιο Ιλάνγκ-Ιλάνγκ, ιδιότητες και χρήση.Το δέντρο cananga  είναι ένα ψηλό αειθαλές δέντρο με κλαδιά που γέρνουν προς το έδαφος. Παράγει  όλο το χρόνο ποσότητες μεγάλων κίτρινων και λευκών λουλουδιών με μια έντονη ευχάριστη μυρωδιά

Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα άνθη με απόσταξη υδρατμών και νερού. Υπάρχουν πολλές ποιότητες ιλάνγκ-ιλάνγκ και η ποιότητα ιλάνγκ-ιλάνγκ έξτρα είναι αυτή που θεωρείται γενικά καλύτερη για χρήση στην αρωματοθεραπεία. Προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη τη Μαλαισία και την Ινδονησία. 


Το ιλάνγκ-ιλάνγκ  έχει έντονα γλυκές, αμυγδαλώδεις, λουλουδένιες, τροπικές υψηλές νότες, που προκαλούν ελαφρώς κορεσμό.
Αναμειγνύεται καλά με τα περισσότερα άλλα λουλουδένια και εσπεριδοειδή αιθέρια έλαια, καθώς και με την βερβένα, το μοσχοκάρυδο, το Ροδόξυλο, το πατσουλί, το γαρύφαλλο, το vetiver και το σανταλόξυλο.

Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες: αντικαταθληπτικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, υποτασικό, καταπραϋντικό. 

Ιλάνγκ-Ιλάνγκ σημαίνει στην γλώσσα της Μαλαισίας "το άνθος του άνθους". Χρησιμοποιείται δε εκτενώς στην αρωματοποιία για το πλούσιο εξωτικό του άρωμα.
Μία από τις πιο σημαντικές του χρήσεις στην αρωματοθεραπεία είναι για την μείωση της υψηλής πίεσης, κυρίως αν συνοδεύεται από αυξημένους καρδιακούς παλμούς.
Το ιλάνγκ-ιλάνγκ θεραπεύει εξάλλου το άγχος, τον θυμό, το σοκ και τον φόβο.
Εν ολίγοις το ιλάνγκ-ιλάνγκ είναι καταπραϋντικό, ερωτικό και φέρνει ευφορία. Η ευχάριστη μυρωδιά του εκτιμάται ιδιαίτερα στην φροντίδα του δέρματος και είναι ιδιαίτερα καλό για το λιπαρό δέρμα. Παραδοσιακά τα άνθη του μαρινάρονται σε λάδι καρύδας και χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικό κεφαλής, ενώ είναι μια καλή προσθήκη σε σαμπουάν βάσης και μαλακτικά μαλλιών.

Όταν χρησιμοποιείται στο μασάζ το ιλάνγκ-ιλάνγκ βοηθά στην θεραπεία της ψυχρότητας και της ανικανότητας.
Στα αρώματα διάθεσης η γλυκιά, πλούσια και ερωτική μυρωδιά του μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των αναστολών και να φέρει στην επιφάνεια φλογερό πάθος.
Το ιλάνγκ-ιλάνγκ ταιριάζει ιδιαίτερα στις γυναίκες και τις βοηθά να βρουν την εσωτερική τους θηλυκότητα, αυτοπεποίθηση και αισθησιασμό.
Χρησιμοποιήστε μόνο πολύ μικρές ποσότητες και όχι για μεγάλες χρονικές περιόδους διαφορετικά ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και ναυτίες.
Αναμείξτε το με λεμόνι, περγαμόντο και άλλα αιθέρια έλαια με δροσερή μυρωδιά.
Είναι επίσης πολύτιμο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη νευρική ένταση.
Είναι ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για τον διαλογισμό που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον θυμό.
Σε ψυχολογικό επίπεδο το ιλάνγκ-ιλάνγκ ηρεμεί, φέρνει αισιοδοξία, δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης και βοηθά στην έκφραση των καταπιεσμένων ενδότερων συναισθημάτων.

Ειρήνη Παληού Βοτανοθεραπεύτρια

Βιβλιογραφία

GILL FARRER HALLS- Aromatherapy Bible

ΠΑΙΩΝΙΑ-Εξαμηνιαίο περιοδικό της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής.
Τεύχος 3ο. Ιούλιος- Δεκέμβριος 2005