• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Το τσίπουρο και τα τσιτσίραβλα.



    Τα τσιτσίραβλα είναι οι νεότατοι μικροί βλαστοί στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Απριλίου , μήκους μέχρι 4 εκατοστά και ανήκουν στον θάμνο τσιτσιραβλιά η πιστακιά ή τερέβινθος και επιστημονικά Pistasia terebinthous. Με άλλα λόγια είναι η άγρια φιστικιά  που φυτρώνει στο Πήλιο. Φυτρώνει ακόμη και σε πολλά σημεία της Ελλάδας μας και το φθινόπωρο είναι πολύ όμορφο φυτό για το κοκκινοκίτρινο  φθινοπωριάτικο φύλλωμά του . 
    Υλικά
    Βλαστοί από τσιτσίραβλα μεγέθους μέχρι 4 εκατοστά το ανώτερο, από τους οποίους αφαιρούμε με το νύχι τη βάση τους  και αν έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα φυλαράκια, τα αφαιρούμε για να μείνει όσο γίνεται ο τρυφερός βλαστός. Σκόρδο και μάλιστα  αν είναι δυνατόν φρέσκο. Αλάτι, ξύδι. 
    Αφού πλύνουμε τους βλαστούς βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό όσο να τους σκεπάσει. Όταν κοχλάσει ζεματίζουμε τους βλαστούς για 2 3 λεπτά  προσέχοντας να μην βράσουν πολύ, προσθέτοντας στο τέλος  1 2 κουταλιές αλάτι. Τους σταργγίζουμε σε σουρωτήρι.
    Κατόπιν όταν κρυώσουν τους τοποθετούμε σε βάζο με κομμάτια σκόρδο ξηρό ή φρέσκο ανάμεσα τους και προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη και ξύδι σε αναλογία 3 μέρη και 1 μέρος νερό. Αν πρόκειται να διατηρήσουμε το τουρσί περισσότερο (και μάλιστα στο ψυγείο) η αναλογία στο ξύδι είναι ½ ξύδι και ½ νερό.
    Είναι η σαλάτα που συνοδεύει το ψητό αρνί του Πάσχα αλλά και το Πηλιορείτικο τσίπουρο.

    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook
    Item Reviewed: Το τσίπουρο και τα τσιτσίραβλα. Rating: 5 Reviewed By: botanologika.gr
    Scroll to Top