• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Μέλι και καρύδι.



    Το μέλι  είναι γνωστό σε όλους μας σαν μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιούμε σε δίαφορα από τα γεύματα μας, αλλά όχι μόνο. Το μέλι  έχει πάρα πολλές ιδιότητες και οφέλη  και θεωρείται ο θησαυρός της υγείας μας και ίσως όχι άδικα. Οι πιο γνωστές ιδιότητες του μελιού στον οργανισμό μας είναι:

    Α) Μεταβολισμός : To μέλί συνηστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελατοματικό μεταβολισμό

    Β) Αναιμία : Το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση του μελιού κυρίως λόγω του χαλκού και του σιδήρου που περιέχει.

    Γ) Αντιβακτηριακές ικανότητες : Το μέλι λειτουργεί ως ανιτσηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγο του υπεροξειδίου του υδρογόνου  που περιέχει.

    O καρπός, καρύδι, αποτελεί μια πολύ θρεπτική επιλογή στο καθημερινό μας πιάτο. Τα καρύδια περιέχουν 68,5 γρ. λίπους ανά 100 γρ. ψίχας καρυδιού. Περίπου το 70% της περιεκτικότητάς τους σε λίπους είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ω-3 λιπαρά οξέα γνωστά σε όλους μας για τις ευεργετικές τους επιδράσεις.
    Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, B6, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα σημαντικά συστατικά. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα καρύδια αποτελούν λειτουργικά συστατικά, τότε αυτόματα και τα καρύδια μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά τρόφιμα και μάλιστα ‘φυσικά’ λειτουργικά τρόφιμα, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση σημαντικών παραμέτρων υγείας.

    Α) Παχυσαρκία: Tα καρύδια βοηθούν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθώς αν και τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος βοηθάνε να ελεγχθεί το σωματικό βάρος μειώνοντας την όρεξη και την απορρόφηση του λίπους.

    B) Kαρδιαγγειακά νοσήματα H κατανάλωση καρυδιών συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος, καθώς επίσης και στη λειτουργικότητα των αρτηριών του κυκλοφορικού με τις δράσεις ουσιών που περιέχουν, όπως η αργινίνη και οι πολυφαινόλες.

    Γ)  Στον καρκίνο:   Τα καρύδια λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν και συγκεκριμένα του α-λινολενικού οξέος (ALA) σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

    Συμφωνα με τα παραπάνω ο συνδιασμός αυτών των δύο τροφών (μέλι με καρύδι) είναι θρεπτική, υγιεινή πήγη πολλών καλών ιδιοτήτων που χρειάζεται ο οργανισμός έτσι ώστε να πάρει τα κατάληλα εφόδια για να λειτουργήσει σωστά.

    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook
    Item Reviewed: Μέλι και καρύδι. Rating: 5 Reviewed By: botanologika.gr
    Scroll to Top