• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Φυσικό σαπούνι με μέλι.



    Ενυδατικό, αντιγηραντικό, σφίγγει την επιδερμίδα, μαλακτικό. Χρησιμοποιούμε μέχρι 5% του βάρους των λαδιών. Διαλύστε το με πολύ λίγο νερό (4 μέλι-1 νερό βραστό) και προσθέστε το στη σαπουνόμαζα λίγο πριν το trace (προσέξτε, επιταχύνει την πήξη). Ανακατεύτε καλά, για να ενσωματωθεί το σαπούνι με το μέλι.

    ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
    1 κιλό ελαιόλαδο
    300 γραμ αποσταγμένο νερό
    128-135 γραμ καυστικό Νάτριο (ανάλογα με πόση υπερλίπανση θέλουμε)
    50 γραμ μέλι + 10 γραμ βραστό νερό

    (Για ένα κιλό λάδι, χρειαζόμαστε κανονικά 135gr καυστική σόδα. Με αυτή την ποσότητα, όλο το λάδι θα μετατραπεί σε σαπούνι. Μπορούμε όμως να αφήσουμε ένα ποσοστό της ποσότητας του λαδιού να μην μετατραπεί σε σαπούνι. Αυτό λέγεται υπερλίπανση -ένα 5% συνήθως είναι αρκετό. Άρα θα πρέπει να βάλουμε 5% λιγότερο καυστική σόδα. 135gr * 5% = 6.75gr, Αφαιρούμε τα 6.75gr από τα 135gr: 135gr – 6,75gr = 128.25gr Δηλαδή, περίπου 128gr.)

    Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια κουτάλα ή σπάτουλα για ανακάτεμα ξύλινη ή πλαστική). Για εξοικονόμηση χρόνου και κόπου χρησιμοποιήστε μίξερ χειρός. Ένα δοχείο για να διαλύσουμε την καυστική σόδα στο νερό (το δοχείο αυτό πρέπει να είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες,γιατί η καυστική σόδα όταν αντιδράσει με το νερό,η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ. Ένα δοχείο για να αναμείξουμε το λάδι με το μίγμα νερού-καυστικής σόδας. Ένα θερμόμετρο μαγειρικής. Όλα τα σκεύη για την παρασκευή του σαπουνιού κρατήστε τα για αυτή και μόνο τη χρήση.

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Σε πυρίμαχο ή ανοξείδωτο δοχείο ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε σιγά-σιγά το καυστ.Νάτριο. Αφήνουμε να φτάσει η θερμοκρασία του μίγματος στους 40 βαθμούς περίπου. Ζεσταίνουμε το λάδι στους ίδιους βαθμούς σε μεγάλη κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μίγμα Νατρίου-νερού στο λάδι πάντα και ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός για να επισπεύσουμε τη διαδικασία της σαπωνοποίησης. Πριν σχηματιστεί το ιχνος, προσθέτουμε το μέλι με το νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί το "ίχνος".

    Ρίχνουμε το σαπούνι στα καλούπια μας(για καλούπια, χρησιμοποιείστε ότι θέλετε -πλαστικά δοχεία, φόρμες σιλικόνης ή ξύλινα καλούπια στρωμένα φύλλο λαδόκολλας ή χοντρό σχετικά νάυλον). Κρατάμε τα καλούπια σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για 24-48 ώρες για να σταθεροποιηθεί το μίγμα. Μόλις βγάλετε το σαπούνι από τα καλούπια το κόβετε σε κομμάτια και το φυλάσσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος για να ωριμάσει. Πρέπει να περάσουν δύο μήνες για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το σαπούνι σας.

    * μπορούμε να τρίψουμε σε σκόνη αποξηραμένο χαμομήλι και να το προσθέσουμε στο μίγμα (1κουταλιά της σούπας για τις παραπάνω αναλογίες) ή να εκχυλίσουμε το χαμομήλι στο λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε (4-5 κουταλιές).

    ΠΡΟΣΟΧΗ
    Πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε κάποια αναγκαία μέτρα προστασίας. Η καυστική σόδα προκαλεί χημικό έγκαυμα αν πέσει στο δέρμα σας. Γι’ αυτό φορέστε γάντια , μπλούζα με μακριά μανίκια , προστατευτικά γυαλιά και μάσκα για τις αναθυμιάσεις από την καυστική σόδα. Καλύτερα η διαδικασία να γίνει σε εξωτερικό περιβάλλον, μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα. Έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι ξύδι, για να ελαττώσετε την έκταση του εγκαύματος, σε περίπτωση ατυχήματος.

    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook
    Item Reviewed: Φυσικό σαπούνι με μέλι. Rating: 5 Reviewed By: botanologika.gr
    Scroll to Top