• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Τα πάντα για τη μαντζουράνα


    Η μαντζουράνα (origanum majorana ή majorana hortensis) είναι ένα φυτό της Μεσογείου. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και στην ιατρική.

    Είναι φυτό ποώδες με πολλές παραφυάδες, με φύλλα μικρά και μυρωδάτα, συγγενικό της ρίγανης. Τα άνθη της είναι φαιά με λέπια. Ανθίζει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο. Στην Ελλάδα υπάρχει σαν αυτοφυές ωστόσο συνηθίζεται να καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν πολύ και γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό.

    Eίναι πολύ καλή πηγή οξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών. Δρα ως ένα γενικό τονωτικό αλλά και καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος. Περιέχει πτητικά έλαια όπως σαβινένιο, καρβακρόλη, λιναλοόλη, φλαβονοειδή και τριτερπενοειδή. Η καρβακρόλη μάλιστα έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

    Η μαντζουράνα βοηθά στη ρύθμιση του τυμπανισμού, τους κολικούς και τα αναπνευστικά προβλήματα. Θεωρείται ένα πολύ καλό τονωτικό, βοηθά στην απαλλαγή από άγχος, αϋπνίες και πονοκεφάλους. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει ελαφρά τη γενετήσια ορμή. Πρέπει να αποφύγετε εντελώς τη φαρμακευτική χρήση σε εγκύους.

    Η μαντζουράνα αποτελεί εξαιρετική πηγή: σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Α, φολικού οξέως, βιταμίνης Κ και β – καροτίνης . Σε ποσοστό 40% αποτελείται από φυτικές ίνες. Οι περιεκτικότητες ιδίως στα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που αναπτύχθηκε το φυτό.


    ΠΗΓΗ
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook
    Item Reviewed: Τα πάντα για τη μαντζουράνα Rating: 5 Reviewed By: botanologika.gr
    Scroll to Top