• ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    Άγριο λάχανο ή αλλιώς Ζοχός!

     
    Το Πάσχα πλησιάζει, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, σίγουρα θα βρεθούμε σε κάποιο χωριό ή τουλάχιστον σε κάποια εξοχή της Αττικής.
    Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και περπατήστε στους αγρούς και τα λιβάδια.
     
    Πάρτε μια πλαστική τσάντα, ένα μαχαιράκι και με τα μάτια κάτω μαζέψτε χόρτα. Είναι η ιδανικότερη εποχή. Δεν πιστεύω να μην σας αρέσουν οι ζοχοί, διότι σίγουρα τους έχετε δοκιμάσεις σε πίτες, σούπες ή σαλάτες.
     
    Στην αρχαία Ελλάδα ο ζοχός ήταν γνωστός ως "ο σόγχος του Θεόφραστου" ο οποίος το συνιστούσε σε ασθενείς με προβλήματα ήπατος. Λέγεται επίσης ότι ο Θησέας έφαγε ζοχούς πριν αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο.
    Οι Βρετανοί το αποκαλούν "γαϊδουράγκαθο της γουρούνας" διότι το έδιναν ως τροφή στις γαλουχούσες γουρούνες.
    Στις μέρες μας ο ζοχός έχει μπει στο μικροσκόπιο κι έτσι μάθαμε πως είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Κ και C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο κ.α.
     
    Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το εκχύλισμα του ζοχού έχει αντικαρκινική δράση. Με το τσάι του, αντιμετωπίζουμε την διάρροια και ασθένειες του ήπατος, ενώ με κρύες κομπρέσες από έγχυμα ζοχού αντιμετωπίζουμε τον υψηλό πυρετό, εξανθήματα και άλλες δερματικές παθήσεις.
     
    Την ρίζα του ζοχού μπορούμε να την ψήσουμε και να αντικαταστήσουμε με αυτήν τον καφέ.
    Μην ξεχάσετε λοιπόν τα σύνεργά σας όταν θα βρεθείτε στην εξοχή. Μαζέψτε ζοχούς και απολαύστε τους στο πασχαλινό σας τραπέζι.
    Καλά μαζέματα!
     
    Ειρήνη Παλιού για τα Βοτανολογικά
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Blogger
    • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook
    Item Reviewed: Άγριο λάχανο ή αλλιώς Ζοχός! Rating: 5 Reviewed By: botanologika.gr
    Scroll to Top